用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如何提升孩子英語能力, 預備入讀國際學校 ...
go

[其他] 如何提升孩子英語能力, 預備入讀國際學校

女兒快一歲, 我們預備為送她到國際學校。
我和先生都是本地人,現在家裏只講廣東話, 英語水平普普通通,正煩惱現在家中溝通該否加入英語。如此心急因為有感疫情仍會持續一段時間, 女兒恐怕playgroup PN 也參加不成。我們擔心自己無論口音和用字都與native speaker有都距離,亦未必可以時刻流暢地以英語表達自己的意思, 如今急就張會否教壞女兒。現在每天都會一起聽英文童謠, 翻看英文圖書但以中文說看圖畫。想問大家如何為子女營造英語環境?

另一問題是, 本打算報讀區內有一間以英普授課的國際幼稚園PN 班, 但翻查其升上國際學校的比例很低, 想問大家意見, 我該報別區的學校嗎?

用點讀筆看書。上英語的playgroup 如tutor time. 或者請net. 但一般要兩歲。可以考慮用IS 畢業大學生同佢玩。

多謝回覆 :)

睇英文電視節目,將來睇書,如原著是英文,就不要看中文翻譯本,況且翻譯本很多時未能譯到原著的神髓。入到IS後,就掉返轉,我怕你到時會嫌孩子中文太差。

回覆 muichu1102 的帖子

一心諗住讀國際學校的小學, 不如報多多或ESF的幼稚園.  

1 歲仲好細,可以每天讀英文故事書給她聽已經好好。國際學校幼稚園面試通常是要看到小朋友能夠明白英文指示,和家裏能提供英語學習環境。幼稚園可試吓boxhill, tutortime 等等,唔讀PN 也可,間中去下英文playgroup 都好

回覆 chbch 的帖子

聞說ESF 幼稚園play visit 中其中一考慮準則就是小朋友的英語程度,所以我已經有擔心,希望及早做準備。

回覆 美美羊 的帖子

多謝提醒,我亦認同英文原著不但內容原汁原味,句法和用字更可能是精心安排(如押韻,語帶雙關)
她的中文程度待她入學後再考慮。現在婆婆在日間照顧她,婆婆只懂幾個英文單字不能用英語溝通,至少我們不用擔心她中文日常會話。

回覆 Jenjanjan 的帖子

謝謝你,可能我們太多顧慮。我會試試用自己都覺得舒服的方法與女兒一起學英文

muichu1102 發表於 20-8-3 15:35
回覆 Jenjanjan 的帖子

謝謝你,可能我們太多顧慮。我會試試用自己都覺得舒服的方法與女兒一起學英文 ...

我果陣係比女睇iPad聽 phonics song同睇d比較簡單既卡通片(我知有好多家長唔想比小朋友咁細睇iPad,但的確對我女來講係一個有效的方法),我哋都係用d簡單既英文同佢講嘢(唔係全部,例如只係會食飯時問佢do you want more?),仲有我自己鐘意英文歌,佢都陪我聽,同埋暗佢訓既歌係英文流行曲,聽左幾年佢都識哼幾句。
佢pn前我記得已經識好多發音及可以簡單英文溝通, pn時我都係報區內有國際班既幼稚園,幸運地PN既NET好好,讀左半年我同女既英文都有進步(因為我以為net唔識中文,咁要了解女既情況唯有用英文溝通,半年就逼到我都進步埋
直到入IB學校(7歲時,我哋插班入)前,我哋搵興趣班同補習都盡量搵以英語授課,一來當時佢英文已成主要語言,二來果幾年轉左好幾次學校,有部分覺得英文唔夠,唯有自己加d。
入左IB學校,因為playground language係英文,我哋就冇咁著緊提住自己一定要同佢講英文,而家興趣班用咩語言都係睇佢自己,幸運佢喜愛英文得來唔抗拒中文
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記