用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學很多科目都變了英文,會很難適應嗎? ...
樓主: Happyshiba
go

中學很多科目都變了英文,會很難適應嗎?   [複製鏈接]

LeeCC 發表於 20-8-1 17:34
我地暑假建議睇武俠小說,真系有D難度

咁女仔點算?!

little_yolky 發表於 20-8-1 17:37
咁女仔點算?!
可以選擇歷史人物傳記

LeeCC 發表於 20-8-1 17:40
可以選擇歷史人物傳記

咁呢個好D。

Happyshiba 發表於 20-8-1 19:08
係小六暑假睇?
我女依家小五
阿囡小五、六中文書喜歡睇山邊,新雅出的兒童文學集,作者如何紫,阿濃,周蜜蜜......

Happyshiba 發表於 20-8-1 17:16
中學7字可能已經等於小學嘅9字咁你小朋友小學嘅時候成績點?

不過中學數學同科學一定可以9X-100,因為我自己都試過。

1998Ruby1998 發表於 20-8-1 14:21
叫我中文考通識即係想我快啲死   
英文考通識嘅學校,學生都係英文表達能力好,就算英文 “隔層紗 ...

仔學校通識可以揀中文或英文讀。不過,如果揀英文就要通過筆試評核。 當日我仔毫不猶豫揀英文,因為我仔一直唔鍾意中文,中英兩科比較,我仔英文喺各方面都比中文好。 不過,當時我亦有提醒我仔,佢要考慮自己用中文還是英文喺讀、理解及表達方面比較容易以決定用邊種語言讀。

little_yolky 發表於 20-8-1 17:24
但係都要開始睇㗎,因為大家都係中學生,唔同小學只同校內鬥。好既作者好多,要睇佢自己鍾意邊D,季羡林得 ...

有冇介紹呀?
樓上介紹嘅,我仔只係睇過草房子,仲要只睇到三分之一。 其實我心裡好急,想佢睇多啲有質素嘅書,金庸都只係肯睇雪山飛狐。仔呢個暑假只肯翻睇修煉。

LeeCC 發表於 20-8-1 17:34
我地暑假建議睇武俠小說,真系有D難度

我仔只肯睇金庸嘅雪山飛狐,其餘都唔接受,依家重睇修煉。
我自己覺得鄭丰嘅生死谷好好睇,但我覺得唔適合初中生睇。

little_yolky 發表於 20-8-1 21:09
不過中學數學同科學一定可以9X-100,因為我自己都試過。

我以前數學堂真係有人到高中都仲可以 9X%,我都五體投地。之後佢都去埋我間補數,我同其他同學都話佢都要補習,我地咪要係補習社住  

反而英文同中文都冇出現過 9 字,有 8 字都已經係頭幾名,book report 扣兩分,Quiz 又扣一兩分,扣下扣下,有 7 字都開心

1998Ruby1998 發表於 20-8-2 00:21
我以前數學堂真係有人到高中都仲可以 9X%,我都五體投地。之後佢都去埋我間補數,我同其他同學都話佢都要 ...

你個回覆真係應該俾我相公睇,等佢明白吓中學數攞 80+ 90+ 唔係咁易。
佢痴痴哋㗎,成日同個女講:有讀附加數(我女 M2)嘅同學攞唔到 90+ 應該
我心諗:誇唔誇張咗啲,我女學校今次大考數學級平均係 65%

S-Kwok 發表於 20-8-1 23:50
我仔只肯睇金庸嘅雪山飛狐,其餘都唔接受,依家重睇修煉。
我自己覺得鄭丰嘅生死谷好好睇,但我覺得唔適 ...
仔未睇過修煉,之前只係停留系何紫兒童小說的程度

S-Kwok 發表於 20-8-1 23:47
有冇介紹呀?
樓上介紹嘅,我仔只係睇過草房子,仲要只睇到三分之一。 其實我心裡好急,想佢睇多啲有質素 ...
我自己lap 左幾頁已頂唔順
我想找多些有趣又可以令人思考的文章/散文,不過好似holy grail 咁

LeeCC 發表於 20-8-2 08:19
仔未睇過修煉,之前只係停留系何紫兒童小說的程度

好多男仔都鍾意。

S-Kwok 發表於 20-8-1 23:47
有冇介紹呀?
樓上介紹嘅,我仔只係睇過草房子,仲要只睇到三分之一。 其實我心裡好急,想佢睇多啲有質素 ...

你囝囝好少睇武俠小說嗎?"金庸"已經好有質素。若然,對金庸小說不感興趣嘅話,不如試下由"黃易" 嘅 "尋秦記"開始睇。

YolandaTam 發表於 20-8-2 00:37

你個回覆真係應該俾我相公睇,等佢明白吓中學數攞 80+ 90 ...

我睇隔離初中帖中仍有不少討論分數,真係好奇怪上到中学仲以分數做好与坏既準則……正常前係睇median知自己考得好与坏而唔係实分。講紧考9x既学霸,实在望塵莫及。阿女学校成績表,考到80分係“优”,用紅色表示,所以同學都以“满江紅”為目標。係80分啊~呢个糸学校定既指標呢!咁9x仲唔係学霸?6x~7x根本係好正常,但好多人就觉得差,有尐冤枉。

你個回覆真係應該俾我相公睇,等佢明白吓中學數攞 80+ 90 ...

我仔同學,幾次M2: 9X% , CORE: 8X%, CORE 落後M2,
以今次來講 M2 考級2,CORE 考級11,(唔係個個數好都有讀M1/M2係一個原因)
我仔話呢位同學CORE MC 失手,
不過,佢初中都係考得7X%, 高中上左M2後,CORE 數都進步左。

不過,DSE歷來主科數、M1和M2要有90%或以上才有5**,80幾嘅就上唔到**,若然5**係代表難度嘅話,咁90%分的難度又真係唔容易得到。

參考資料:
http://dse00.blogspot.com/p/core-cutoff.html
http://dse00.blogspot.com/p/m1m2detail.html

YmOra 發表於 20-8-2 10:33
你囝囝好少睇武俠小說嗎?"金庸"已經好有質素。若然,對金庸小說不感興趣嘅話,不如試下由"黃易" 嘅 "尋秦 ...

我仔基本上係唔睇中文小說。
我未比過尋秦記小說,開過兩集電視劇,佢冇興趣。

YmOra    發表於 20-8-2 16:44
‹ 上一主題|下一主題