用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學很多科目都變了英文,會很難適應嗎? ...
樓主: Happyshiba
go

中學很多科目都變了英文,會很難適應嗎?  

Happyshiba 發表於 20-7-31 19:58
咁你覺得SFCC同SPSS係邊種學校?

我唔會評論個別學校,你有興趣,你應該去了解清楚

Happyshiba 發表於 20-7-31 20:00
我個女非常希望呢科唔係必修科
咁如果灣仔同東區band 1 用中文教通識嘅學校有邊啲?
...

試下逐間入去睇下心儀學校校網,應該會有寫明通識教學語言的。

LeeCC 發表於 20-7-31 13:16
小五六勉強有B咋
唔知升到中學會點
中文一定要搞搞佢,中學中文加深的最快,最甘。

b3410 發表於 20-7-31 21:55

同意,如果能夠在上學期花多d時間,下學期應該會習慣d......

Happyshiba 發表於 20-7-31 17:29
咁通識用中文定英文教好啲?

叫我中文考通識即係想我快啲死  
英文考通識嘅學校,學生都係英文表達能力好,就算英文 “隔層紗” 都唔會影響佢地。
按語言方面,最幫助到學生學習係母語教學,不過香港唔 like,所以少人揀,入讀中中學校嘅學生程度冇咁好,中中成績就變得一般,然後又少人揀。
所以結論:睇自己邊個語言用得最舒服

gigayan 發表於 20-7-30 21:28
未上中學好驚用英文嘅科會跟唔到,上到中學先知原來中文先係出晒事個科......

...

Happyshiba 發表於 20-7-31 11:53
竟然中文仲難過英文?

咁緊係啦!英文考你第二語言,中文係用母語標準考你喔。

1998Ruby1998 發表於 20-7-31 12:29
的確炒車最高係中文科,就算以前小學中文好 fit,都會感到吃力。反而英文、數學,叻嘅人係繼續保持到,8、9 ...

係,阿大都無全部7字。不過已經唔錯。

gigayan 發表於 20-7-31 12:38
我女自覺中文都強,在私小永遠9字頭,高小三年都係中文教得好好嘅老師教,上到中學,佢話愧對小學中文老師 ...

但係小學長期9X咁勁,中學起碼7X吧。我哋小學中文可以長期9X既都係頭10同學至做到。

gigayan 發表於 20-7-31 13:04
吸收咗你上次教個條橋,今次考試阿女盡力煲好作文,老師都話好彩佢今次揀題啱佢之餘仲寫得幾好,分數好過 ...

阿大都話中文聆聽唔知佢講乜,都係最低grade果part

LeeCC 發表於 20-7-31 13:16
小五六勉強有B咋
唔知升到中學會點

咁你真係努力睇多D有養分既書好喔!真係唔講得笑㗎!

gigayan 發表於 20-7-31 13:24
老師都係咁話,係DSE作議論文係藝高人膽大嘅行為,一係好高分、一係好低分,取決於例子夠唔夠和邏輯思維正 ...

但係搵你女女寫抒情會唔會仲藝高人膽大呢

阿大覺得係科數呀