用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學很多科目都變了英文,會很難適應嗎? ...
樓主: Happyshiba
go

中學很多科目都變了英文,會很難適應嗎?  

YmOra 發表於 20-8-3 09:06
你指嘅一口氣睇晒成本書係指"中文圖書"嗎?

謝謝你上面嘅意見,我都要努力啲嚟EK煲下啲舊帖。
係呀!中英文書都試過。從一月開始停課,多咗好多時間睇書,中文英文隔住睇

susuwai 發表於 20-8-3 08:58
我感受到學校重視閱讀,所以收到佢嘅暑期功課,已不敢怠慢,係噤買書。
希望圖書館快啲開返,好快破產之餘 ...

書局都有做折扣配合書展,去書局咪當去咗書展囉!仲有呀!有D書薄薄地,阿女會"打書釘"企响書店好似紙板公仔睇完睇第二本,慳唔少架!留番D錢買她極心愛嘅回家珍藏珍藏。

susuwai 發表於 20-8-3 09:11
謝謝你上面嘅意見,我都要努力啲嚟EK煲下啲舊帖。
係呀!中英文書都試過。從一月開始停課,多咗好多時間睇 ...

哦!如果,能夠好快就睇完一本中文圖書,那麼就不用太擔心,從序漸進地繼續看中文書一定有進步呢!

YmOra 發表於 20-8-3 09:16
書局都有做折扣配合書展,去書局咪當去咗書展囉!仲有呀!有D書薄薄地,阿女會"打書釘"企响書店好 ...

以前都會噤做,不過疫情嚴重,唔敢長時間帶他外出。等疫情過去,一定要去書局打書釘,慳之餘,仲係一個唔錯嘅週末活動。

susuwai 發表於 20-8-3 09:25
以前都會噤做,不過疫情嚴重,唔敢長時間帶他外出。等疫情過去,一定要去書局打書釘,慳之 ...

我係把握平日"晨早場",人流十分十分之少。不過,我哋都係會出少D,係囡囡書癮發作才去附近書店飲番杯美沙酮止止書癮。我哋打算今早會去。

YmOra 發表於 20-8-3 09:33
我係把握平日"晨早場",人流十分十分之少。不過,我哋都係會出少D,係囡囡書癮發作才去附近書店 ...

都係一個好選擇

Happyshiba 發表於 20-8-3 11:42
有啲擔心添

頭幾屆DSE考生係最慘,而家改咗有範文, 整體合格率都已經高咗, 再加上如果DSE成績多星,就算炒中文,大學都有機會破格取錄, 已經比之前好好多啦!

男校 70/100,中文一科已可 top 10。

有啲擔心添

做足準備就不用擔心。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-3 12:11
頭幾屆DSE考生係最慘,而家改咗有範文, 整體合格率都已經高咗, 再加上如果DSE成績多星,就算炒中文,大 ...

我都覺得有得讀,最緊要明白。

yuenkw 發表於 20-8-3 13:12
男校 70/100,中文一科已可 top 10。

我身邊朋友仔有長天、聖芳濟、陳瑞棋,佢地不約而同最差都是中文科(可以唔及格),但科學幾好,是否男校嗰教學氣氛或男同學怎對待中文科都有影响!

有啲擔心添

你的孩子才小學,肯每天睇D睇D,慢慢就可以養成睇中文書的好習慣。努力呀!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-3 12:11
頭幾屆DSE考生係最慘,而家改咗有範文, 整體合格率都已經高咗, 再加上如果DSE成績多星,就算炒中文,大 ...

認同呀!自從有咗"範文",中文科好咗好多了,過多一兩年,相信死亡之卷應該可以"洗去"。

JJDBB 發表於 20-8-2 21:29
我發現語言科多数女孩子穩定些。發現有些學校計主科成績計名次,會否女孩子著数些。如果計入副科就可能難 ...

個人認為,"選修科"而言,女孩子與男孩子的"差距"不是那麼""大""。

參考資料:日校考生(甲類)
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_5.pdf#page=2

舉例解說:
選修科科總=所有甲類科總—4C主科科總
92003=275821—183818

下面其中:
5+為:5級或以上成績
4 為:4級成績
3—為:3級或以下成績

5+      4      3—
選修科科總:92003        15956  23322  52725
        ﹂男生: 45192  8117  10722  26353
        ﹂女生: 46811  7839  12600  26372
      ———————————————————————————————————
              女多男:  —278人  1878人    19人

若果以百分比表示:
選修科科總:92003人=100%

92003=>男生:45192人/92003=49.1%
     =>女生:45811人/92003=50.9%

>>上表中顯示男女生百分比"相約",即是話整體男女生報考"選修科"總數接近。

[5+]  [4]   [3—]
92003=>男生:45192人=49.1%=(8.8% +11.7% +28.6%)
     =>女生:45811人=50.9%=(8.5% +13.7% +28.7%)
     ———————————————————————————————————————
                  女多男:  —0.3%    2%     0.1%

>>上表中顯示男女生[5+]百分比"相約"(8.8%接近8.5%),
  而考獲[4]級成績嘅有明顯的距離(相差2%),
  即是話整體男女生""選修科5+""成績接近,相差不到0.5%,
  即是女生响選修科的整體"高分"表現""不遜""於男生。
  若果,加埋考獲(4)級的百分比,差距將更加明顯。

bbforever 發表於 20-8-3 13:27
我身邊朋友仔有長天、聖芳濟、陳瑞棋,佢地不約而同最差都是中文科(可以唔及格),但科學幾好,是否男校嗰 ...

呀仔讀男中,中文一科開波己用DSE方法評分,有d英小出身真係半班人肥佬。
不過高分都唔使開心,始終無咗班囡,DSE馬上見真章!