用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學很多科目都變了英文,會很難適應嗎? ...
樓主: Happyshiba
go

中學很多科目都變了英文,會很難適應嗎?  

Happyshiba 發表於 20-8-2 23:13
我都想知喔
你小朋友讀幾年班?

嚟緊九月升中一

YmOra 發表於 20-8-2 22:27
我校級頭嗰個係男孩子,佢好鍾意古文。

那麼他修理科或是文科?

Happyshiba 發表於 20-8-2 23:33
我小朋友5年級

英文唔難,樓主小朋友五年級仲有時間,可以慢慢培養小朋友英文閱讀能力。我仔初小時都係以中文為主,高小起逐少逐少把家中圖書轉成英文,增加語景,培養其英語能力,升中後小兒已經喜歡英文多過中文,英語能力亦越來越進步。

查實要擔心嘅返而是中文,若貴子弟日後入英中,學校亦會有好多英語環境,所以學好英文唔難但要學好中文係好困難。唔少家長以為中文是母語一定冇大問題,小學中文成績唔差就輕視,但其實中學中文有一定難度,加上有文言文,所以千萬别輕視中文。

Happyshiba 發表於 20-8-3 00:14
喔,唔該晒
我個女多數都係睇中文書咋,英文書佢唔係咁鐘意...

慢慢黎,從興趣入手,由小字嘅圖書開始睇,唔駛下下睇文學作品嘅, 否則一定悶到掉頭走啦  , 故事、漫畫都冇所謂,最重要能引起小朋友興趣就得。

JJDBB 發表於 20-8-2 23:36
那麼他修理科或是文科?

其中一個"古文人"修讀""文理商"",可惜我校沒有中國文學,不然,相信他們係會修讀埋。

susuwai 發表於 20-8-2 15:36
見噤多位前輩都話中文深,真係好驚!
想問問大家除咗閱讀有質素嘅圖書外,還有甚麼辦法提升小朋友的文學知識 ...

個人認為,睇書係最有效的方法,每日都睇,不經不覺中文的功力就成長不少,尤其响"高中"就更覺得心應手,阿女有些同學仔去到高中發覺中文唔夠用就已經有少少遲了,唯有外出進補,今年係特別的一年,响高中階段已經浪費咗1年無得出去進補彌補中文過去所失嘅!佢哋e+係有DD驚緊,希望疫情快D走,嚟緊中五可以快快進補救救中文科,個人認為中文越早投入學習越好,有DD似數學的"已有知識"咁需要累積功力,睇書係不二之選,要理解文字意思、閱讀理解和範文等等想有好表現,睇書是最好選擇。至於素養,個人認為好睇孩子本身的個性,應該無得教,阿女一向屬內向型,一睇書,有蚊飛過都會聽到拍翼聲,連我打字都不能太大聲,鐵鑊鏟也要轉用矽膠鑊鏟,有時我覺得屋企似個"圖書館"多D,如果這種就是素養,那麼我認為"素養"係自自然然就有無得可以學,素養係一個結果,睇書係一個因由。你的孩子剛剛中一,如果以往有睇開中文書習慣,e+才中一有大把時間可以進升,好好分配時間,中文能力要有進步相信唔難。努力呀!

Happyshiba 發表於 20-7-31 17:28
唉。。。中學原來中文比英文更難,真係估唔到

中文科係死亡之卷嘛!

Happyshiba 發表於 20-7-31 17:37
但係依家好多學校通識都係用英文教

"通識"用中文作答仍然係佔大多數,有接近85%學生用中文作答,個人認為多數英中都仍然用中文學習通識。

通識科:46880總人數
中答::39426人佔考生總人數84.1%
英答:: 7454人佔考生總人數15.9%

參考資料:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... stat19_2.pdf#page=8

YmOra 發表於 20-8-3 07:29
個人認為,睇書係最有效的方法,每日都睇,不經不覺中文的功力就成長不少,尤其响"高中"就更覺得心應手, ...

多謝你詳細嘅分享。
由今天開始,都要培養閱讀中文書的習慣。
現在暑假還好,時間充足,睇書冇問題,不過現在圖書館唔開,要買返嚟都係一個問題,星期六才特意到書店入咗好多中國書俾佢睇。
你講得冇錯,高中啲同學好慘,受疫情影響,已經缺少咗好多學習機會。希望疫情快啲受控,等所有學生可以快啲重新返回學習的軌道。

susuwai 發表於 20-8-3 08:36
多謝你詳細嘅分享。
現在暑假還好,時間充足,睇書冇問 ...

請問你的孩子以往係睇開中文書定英文書呀?

susuwai 發表於 20-8-3 08:36
多謝你詳細嘅分享。
現在暑假還好,時間充足,睇書冇問 ...

好吖!無辦法,就算大出血都要响書店買書給孩子睇,學習嘅"黃金期"唔等人。仲有,襯未係開學未咁忙好好睇多DD書,之後忙到死。

YmOra 發表於 20-8-3 08:48
請問你的孩子以往係睇開中文書定英文書呀?

英文書。
不過由六年級開始,刻意根據他的興趣、喜愛嘅作家......開始感染他閱讀中文書,有時遇到好嘅作品,佢可以一口氣睇晒一本書。今年冇咗書展,要再發掘一下佢嘅興趣。

YmOra 發表於 20-8-3 08:51
好吖!無辦法,就算大出血都要响書店買書給孩子睇,學習嘅"黃金期"唔等人。仲有,襯未係開學未咁忙 ...

我感受到學校重視閱讀,所以收到佢嘅暑期功課,已不敢怠慢,係噤買書。
希望圖書館快啲開返,好快破產之餘(emoji),家中亦冇空間存放圖書了。

susuwai 發表於 20-8-3 08:54
英文書。
不過由六年級開始,刻意根據他的興趣、喜愛嘅作家......開始感染他閱讀中文書,有時遇到好嘅作品 ...

有睇開英文書就好了,因為睇書其中一邊做得好,係對另一邊有著指引性,你可以以孩子發展英文書大方向套過來用响中文睇書習慣的指引,再加上多DD响EK爬下舊帖子取經,相信要走一條"中文書"閱讀路,應該有頭緒的呢!另外,你以興趣和喜愛的作者入手是好的,請教老師也是好方法,尤其中文科老師,老師好喜歡學生好學。努力呀!

susuwai 發表於 20-8-3 08:54
英文書。
不過由六年級開始,刻意根據他的興趣、喜愛嘅作家......開始感染他閱讀中文書,有時遇到好嘅作品 ...

你指嘅一口氣睇晒成本書係指"中文圖書"嗎?