用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學很多科目都變了英文,會很難適應嗎? ...
樓主: Happyshiba
go

中學很多科目都變了英文,會很難適應嗎?  

October. 發表於 20-8-2 10:58
我仔同學,幾次M2: 9X% , CORE: 8X%, CORE 落後M2,
以今次來講 M2 考級2,CORE 考級11,(唔係個個數好都 ...

唔係喎,M2同 core 有9x分嘅我仔班都有好幾個(包括我仔),男仔普遍比女仔好,當然亦有同學頂唔順嚟緊會 drop 。

我仔剛剛拎咗S5書,佢話M2 S4都未算好深,S5就真係黎料啦   ,好彩佢之前有啲 course 都有接觸過,佢都話係有難度㗎。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-2 12:13
唔係喎,M2同 core 有9x分嘅我仔班都有好幾個(包括我仔),男仔普遍比女仔好,當然亦有同學頂唔順嚟緊會 dr ...

我女話估計 vector 係一個難區,因為相當抽象。
我女嗰級,core 數過 90分嘅唔過 10% 人

YolandaTam 發表於 20-8-2 12:17
我女嗰級,core 數過 90分嘅唔過 10% 人 :igiv ...

我仔到暫時科數仍然可以 Keep 到 9x,佢DSE core 同 M2目標都係追星。

女仔Vector可能要用多少少時間,不過你女女學校勁可能題目出得比較深,相信你女女成績應該已經唔錯啦!

S-Kwok 發表於 20-8-2 11:30
我仔基本上係唔睇中文小說。  
我未比過尋秦記小說,開過兩集電視劇,佢冇興趣。
...

我係以小朋友興趣行先,還記得小學時,佢有個朋友集集老夫子都買,阿囡有年暑假借曬返屋企睇,睇得唔知幾開心鬥嘴一班,兒童的科學佢有興趣我都集集買,之後迷上兒童文學,一本睇完又一本。

當升中佢喜歡君比回到10A時,類似嘅書我亦買咗唔少。

停課時佢睇完本世説新語,現在暑假佢開始睇緊同系另外一本好有「質素」的書,我以前都唔會睇

其實最緊要keep住佢有睇書的興趣,自己選書睇,今年中一估佢唔到佢會睇呢類型嘅書。
自從考完試,阿囡追吓英文書又睇吓中文書。

YolandaTam 發表於 20-8-2 12:17
我女嗰級,core 數過 90分嘅唔過 10% 人 :igiv ...

其實間間學校出卷深淺唔同,講分數無意思。最緊要清楚自己間學校,可能你哋80分已經可以拿5**,有啲學校可能要90分呢?
Vector以前我都有讀過,其實幾好玩,只要明,就唔難。

唔係喎,M2同 core 有9x分嘅我仔班都有好幾個(包括我仔),男仔普遍比女仔好,當然亦有同學頂唔順嚟緊會 dr ...

呢個同學CASE幾特別,同係EK成日睇到既情況唔同,佢初中數唔差,有7X%,但唔算TOP,  高中TAKE M2,中四中五 M2成績係級前列,好過CORE,  CORE只係中上(佢依家成績8X%),可能呢個同學有潛力,仲未爆發完。

October. 發表於 20-8-2 13:02
呢個同學CASE幾特別,同係EK成日睇到既情況唔同,佢初中數唔差,有7X%,但唔算TOP,  高中TAKE M2,中四中五  ...

因為有啲男仔初中未發力嘛,我始終覺得男仔數感普遍係比女仔強(先天能力多少少),不過大前題係數學基本功一定唔能夠差先得。

October.    發表於 20-8-2 13:23

用median去理解一組數據嘅好與壞,係咪有啲理解錯誤?包括用mean如是~~~

回覆樓主:

見噤多位前輩都話中文深,真係好驚!
想問問大家除咗閱讀有質素嘅圖書外,還有甚麼辦法提升小朋友的文學知識及素養?

我女都係S4,她M2教到"微分公式",你囝囝未教到嗎?所以估計S5會深D嗎?

M2有90幾,好難做到

susuwai 發表於 20-8-2 15:36
見噤多位前輩都話中文深,真係好驚?
想問問大家除咗閱讀有質素嘅圖書外,還有甚麼辦法提升小朋友的文學知 ...
除咗閲讀,你可以多些帶小朋友親身體會,如去北京旅行,博物館,睇京劇,参觀四合院等名勝古跡,近的可以去國立博物館,深圳文俗文化村,小朋友可以玩二日。香港亦有文化博物館等。可以令小朋友加深民俗文化、歷史、藝術等多方面的認識。語言方面,加強對普通話的應用。重視傳统節日,注重情感方面的培養,令到他們更加領悟書本的知識。

升中可選有中國文學的中學,初中課程會有些文學方面的啟慕,老師的素質亦會有效幫到學生。

多方面配合,提升小朋友對中文的興趣

bbc2018 發表於 20-8-2 17:10
除咗閲讀,你可以多些帶小朋友親身體會,如去北京旅行,博物館,睇京劇,参觀四合院等名勝古跡,近的可以去 ...

謝謝!

YmOra 發表於 20-8-2 16:47
我女都係S4,她M2教到"微分公式",你囝囝未教到嗎?所以估計S5會深D嗎?
...

我其實好少理佢教到乜
“微分公式”係咪 Product and Quotient Rules ?如果係佢話教咗啦,唔算太難。 S5佢話幾煩有 vector 同 matrix,不過我仔响 hkage 部份 course 有接觸過,所以學校課程對佢唔算太難應付。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-2 18:29
我其實好少理佢教到乜
“微分公式”係咪 Product and Quotient Rules ?如果係佢話教咗啦,唔算 ...

是的。微分乘積運算。疫假期間,我把"向量" 和 "複數i"的基本概念與女兒分享,讓她有定心理準備S5將會學到。

大約這類:
http://www.ycvs.ntpc.edu.tw/ezfiles/0/1000/img/120/CH3-3.pdf

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-2 19:41

gracelam 發表於 20-7-31 11:31

10個有8個中文科炒,特別係男仔

阿仔中文應用個份卷67分已經係全級第一

YmOra    發表於 20-8-3 07:31

Yukki 發表於 20-8-2 20:43
阿仔中文應用個份卷67分已經係全級第一

好少男仔中文級一 ,我女佢地無論卷一定卷二,級頭三長期係女仔。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-8-2 20:48
好少男仔中文級一  ,我女佢地無論卷一定卷二,級頭三長期係女仔。
...

我發現語言科多数女孩子穩定些。發現有些學校計主科成績計名次,會否女孩子著数些。如果計入副科就可能難講些。

JJDBB 發表於 20-8-2 21:29
我發現語言科多数女孩子穩定些。發現有些學校計主科成績計名次,會否女孩子著数些。如果計入副科就可能難 ...

文科一般女仔會叻少少,理科就普遍男仔強些,所以 DSE core 有3科為文科,對男生極為不利。

gracelam 發表於 20-8-2 20:48
好少男仔中文級一  ,我女佢地無論卷一定卷二,級頭三長期係女仔。
...

我校級頭嗰個係男孩子,佢好鍾意古文。