用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學很多科目都變了英文,會很難適應嗎? ...
go

中學很多科目都變了英文,會很難適應嗎?  

Happyshiba 發表於 20-7-30 17:58
如題,謝謝

我舊年都同你咁諗

Happyshiba 發表於 20-7-30 17:58
如題,謝謝

除非英文底好差,否則好快適應到
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

未上中學好驚用英文嘅科會跟唔到,上到中學先知原來中文先係出晒事個科......

Arabellahk    發表於 20-8-4 00:31

Happyshiba 發表於 20-7-30 21:29

10個有8個中文科炒,特別係男仔

6x分已經係級頭5名

我都系擔心中文多過英文

的確炒車最高係中文科,就算以前小學中文好 fit,都會感到吃力。反而英文、數學,叻嘅人係繼續保持到,8、9 字唔係唔可能。

所以中文科就有:合格執到,6 字偷笑,7 字開香檳,8 字唔敢諗,9 字冇可能。(DSE 中文都一樣適用)

所以家長心態要調整,唔好期望阿仔阿女派卷/成績表返黎,可以全部有 8、9 字,能夠全部科目 7 字都已經非常不容易

jc2009    發表於 20-8-4 14:49
Arabellahk    發表於 20-8-4 00:32
SiuBBee    發表於 20-7-31 17:18

Happyshiba 發表於 20-7-31 11:59
但係我小朋友中文一向都OK,英文測驗考試都有9字頭,但係英文嘅對答麻麻地
...

我個中文勉強有個B,所以都幾擔心

Happyshiba 發表於 20-7-31 11:59
但係我小朋友中文一向都OK,英文測驗考試都有9字頭,但係英文嘅對答麻麻地
...

我女自覺中文都強,在私小永遠9字頭,高小三年都係中文教得好好嘅老師教,上到中學,佢話愧對小學中文老師,原來中學嘅中文科係咁.......

SiuBBee    發表於 20-7-31 17:19

Happyshiba 發表於 20-7-31 12:38
佢依家係讀緊小學?
升中

1998Ruby1998 發表於 20-7-31 12:29
的確炒車最高係中文科,就算以前小學中文好 fit,都會感到吃力。反而英文、數學,叻嘅人係繼續保持到,8、9 ...

吸收咗你上次教個條橋,今次考試阿女盡力煲好作文,老師都話好彩佢今次揀題啱佢之餘仲寫得幾好,分數好過平時,總分都keep到和上次同grade..... 佢中文listening拉curve後唔合格,好彩佔%少咋

Happyshiba 發表於 20-7-31 12:42
咁佢有冇7、8字頭?
可能只係因為中學難咗,你女嘅成績應該算好
...

拉curve後分數中上啦,我地學校估計中文應該最高分都係7X,就算有8字都係8字頭個隻....... 最多人係6x分

gigayan 發表於 20-7-31 13:04
吸收咗你上次教個條橋,今次考試阿女盡力煲好作文,老師都話好彩佢今次揀題啱佢之餘仲寫得幾好,分數好過 ...

希望其他方面都可以有進步。

作文食糊係我呢啲卷一三四都冇得救嘅人先做。作文寫得好有 6、7 字嘅話,其他唔合格都可以拉到合格。