用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 數硏網上e-learning
go

[數學] 數硏網上e-learning

想報數硏小學課程,我見現在推行網上課程,請問網上學數學成效大嗎?想揾港島區數硏邊間好D?是英文數嗎?

回覆樓主:

好過自己教。
咁一定無面對面上咁方便,但總好過個小朋友每日在家無所事事...

我都想搵數學zoom lesson
數研 vs Eye Level,係咪無乜分別?
都係做練習然後俾老師睇?有無啲真係會教計數既方法?

我之前學開Eyelevel, 不過疫情後停左,仲係加或減數,有直式、橫式、少少文字題。因小朋友升了小學,吾知好吾好繼續。定係轉數硏?數硏好似多D文字題,想小朋友多理解!但如zoom上堂,吾知學吾學得好呢?

tmon 發表於 20-8-4 17:17
我之前學開Eyelevel, 不過疫情後停左,仲係加或減數,有直式、橫式、少少文字題。因小朋友升了小學,吾知好 ...

一樣處境,eye level學咗三年,套教材係好既,都教得快過學校好多,今年疫情小一都無乜上過堂(我哋無揀zoom)。
我都諗緊數研好定其他好,但數研屋企附近無要特登出去學。

tmon 發表於 20-8-4 17:17
我之前學開Eyelevel, 不過疫情後停左,仲係加或減數,有直式、橫式、少少文字題。因小朋友升了小學,吾知好 ...

Zoom上數學,小朋友係無面對面咁專注,但好過到時開學之後繼續Zoom,然後唔知佢識唔識就即刻要做學校功課。
數研既老師上完Zoom會打返俾我講佢有咩唔識同可以點幫佢,好過開學之後我自己由頭教。
無上過Eyelevel, 比較唔到。

ccmak2009 發表於 20-8-6 22:39
Zoom上數學,小朋友係無面對面咁專注,但好過到時開學之後繼續Zoom,然後唔知佢識唔識就即刻要做學校功課 ...

請問數硏網上e-learning, 上堂係點?有冇課本對著教?有冇功課在家自己做?一班大約幾多人?

tmon 發表於 20-8-18 16:37
請問數硏網上e-learning, 上堂係點?有冇課本對著教?有冇功課在家自己做?一班大約幾多人?
...

每堂會將工作紙WhatsApp俾家長,再有YouTube短片俾小朋友跟住做。做完之後老師再用Zoom教一次。Zoom教完,小朋友落堂自己做功課,做完WhatsApp俾老師改。
我小朋友上Zoom時好似得佢一個,不過時間短D(約40分鐘)唔知係咪因為逐個上安排容易教D。