用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校家中語言
go

[其他] 讀國際學校家中語言 [複製鏈接]

小朋友在讀國際學校K1, 在家中全廣東話, 父母都只是港式英文, 小朋友現聽英文還可以的, 但不能完全用英語表達自己. 老師建議父母一中一英,令小朋友可在校易於表達和分享. 但父母始終土生土長,有時都真的不能完全用英語來表達。請問有否過來人有經驗?讀國際學校,如果家中全廣東話都能適應學校生活嗎?英語會流利嗎? 謝謝解答!
   1    0    0    0

kayan37 發表於 20-7-30 13:54
小朋友在讀國際學校K1, 在家中全廣東話, 父母都只是港式英文, 小朋友現聽英文還可以的, 但不能完全用英語表 ...

你以前有沒有上開英文nursery? 定從來都只是廣東話?
我覺得正常是可以的,但當然家中有語境的會pick up得快D,但今年kinder的小朋友比較大穫,冇得上學冇晒語境,因為local 家庭細個主要係要靠學校提供的英文語境,大D穩定了就冇咁大影響。
咁你現在都唯有用住老師的方法,另外同佢讀多D英文書睇吓卡通片頂住先。

964000 發表於 20-7-30 14:22
你以前有沒有上開英文nursery? 定從來都只是廣東話?
我覺得正常是可以的,但當然家中有語境的會pick up得 ...

多謝你意見,小朋友由nursery開始已經全英上課,所以聽英文不是問題,我都十分認同今年真係好大穫,成年無得返學,我都有喺屋企同佢睇英文書同睇下英文卡通。

kayan37 發表於 20-7-30 14:27
多謝你意見,小朋友由nursery開始已經全英上課,所以聽英文不是問題,我都十分認同今年真係好大穫,成年無 ...

或者你看有冇住附近講英文的同學仔人少少一兩個約埋play date 下,這個年紀用zoom傾偈或學習都不大有效。

我女上年K1,入K1前我地同佢講英文等佢習慣講英文考幼稚園,入左K1 一排佢開始抗拒中文故事書,我地見佢返學穩定(加上平時工人湊講英文)就轉返同佢講廣東話。點知佢適應返廣東話冇耐就開始停課....

今年K2年尾就要考小學,我怕佢嚟緊K2唔知返到幾耐學就要開始考學校,所以喺屋企都轉返channel同佢講英文。

諗住等佢入左Y1 (at least 收到Y1 offer先) 先轉返廣東話台。

你小朋友係今個學年將會讀K1定K2?

melobi12 發表於 20-7-30 15:12
我女上年K1,入K1前我地同佢講英文等佢習慣講英文考幼稚園,入左K1 一排佢開始抗拒中文故事書,我地見佢返 ...

我小朋友應該同你個一樣大,9月升K2, 停課真係好影響佢英文進度,因為我都係全廣東話... 我依家間IS係一條龍,我比佢直升啦,唔諗住考其他IS了

yaijing 發表於 20-7-30 14:39
唔知你小朋友K3前是否在全英學校讀。但我地在家只會講廣東話。基本上唔準小朋友用英文對答。我地知道在校已 ...

我地一路都喺全英幼稚園讀呀,聽你講應該都可以屋企用廣東話,咁其實我就係最想咁樣,我都唔慣喺屋企同佢地講英文...

964000 發表於 20-7-30 14:37
或者你看有冇住附近講英文的同學仔人少少一兩個約埋play date 下,這個年紀用zoom傾偈或學習都不大有效。
...

絕對係,咁細個zoom真係無用,似我上堂多啲....

kayan37 發表於 20-7-30 15:35
我小朋友應該同你個一樣大,9月升K2, 停課真係好影響佢英文進度,因為我都係全廣東話... 我依家間IS係一條 ...

一條龍唔使擔心啦咁,屋企照講廣東話,英文遲早會pick up到,到時你想佢唔講都難。

中文

我發現現在有一個奇怪的現象,讀IS的平日都講中文,讀LS的卻去說英文。
不過幼稚園如果繼續開不成,成年幾冇native 語境之後好快就小一,可能都幾大影響。
正常幼稚園每年會assess小朋友的英語口語能力。

其實小朋友係咪正常會因應唔同嘅人同環境去tune自己講嘅語言? 同學仔之間嘅語境應該好重要,如果淨係老師講英文,但小朋友之間都係講廣東話,係咪就少左自己表達英文的機會?而家我都考慮緊之後報PN, 但似乎比較難知道幼稚園本身既playground language.....

Littlestarklm 發表於 20-7-30 22:21
其實小朋友係咪正常會因應唔同嘅人同環境去tune自己講嘅語言? 同學仔之間嘅語境應該好重要,如果淨係老師講 ...

你說得對,其實同學之間interaction仲多過跟老師,所以同學們的英語水平是會互相影響。
但一般IS除了一兩間,playground language都一定是英文,不過現在疫情過後會不會對低年班有影響就不知了。

回覆 964000 的帖子

May I know which IS kindy are not with English as main playground language?
‹ 上一主題|下一主題