用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 準備8月讀國際Y1,疫情下轉返讀local K3好嗎? ...
go

[小學] 準備8月讀國際Y1,疫情下轉返讀local K3好嗎?

原本好期待8月去NIS開始Y1, 疫情下可能有排都未能正常上課。即使回校亦只是半日。小孩年紀太輕,認為Zoom沒有用。現在退,便損失兩個月學費,不退,又繼續交全費但自己又要home school。

有家長有這樣的煩惱嗎?小孩有passport,英文好,相信讀local K3,年底再考Y2亦會keep到英文。

不過Y2 唔係間間學校都有位收新生,到時如果心儀學校冇Y1學生走,基本上Y2都唔會收插班生。

除非你唔執著讀邊間學校,邊間有位就去讀邊間,咁都可以考慮嘅。

如果俾我就唔會搏...

property 發表於 20-7-30 13:54

唔會為咗嗰幾個月至半年嘅學費搞到自己咁複雜同狼狽

計得太盡,最後自己攞嚟煩

諗住入國際學校就唔會計埋依啲師奶數

回覆樓主:

小朋友講慣左英文應該唔難keep,但問題係個學位,放左係咪下年一樣考得返NIS?到時IS位冇左或者要山長水遠出去讀其他IS,今日慳左果d錢係咪咁值得呢?呢啲都要計埋架。
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

而家都已經八月,按照你的計劃,下個月九月又要為報Y2插班而張羅,咁易有得插Y2的又不知是否心儀,校服書簿都要買多套for LS, LS私幼也要交學費,前前後後我估你可以慳5萬?但IS有機會下学期便可上學,另外又冇晒native語境,自己衡量值唔值得。
我哋Y2剛半年zoom + homeschooling 我覺得都好多野學,自己沒有structure下是很難做到的,起碼我叫女做跟老師叫女做的效果巳經不同。

回覆 964000 的帖子

你是FTM? 雙職家庭應該要另請turor吧?

從未有咁嘅諗法喎,除非經濟好困難。如果local嗰啲仲要考小一仲有排煩

property 發表於 20-7-31 17:39

你是FTM? 雙職家庭應該要另請turor吧?

咁又唔洗請人,我上午也要上班,通常出門前交低可以自行做約,下午回來再跟其他。我們不算太多功課,因為太多D外國家長會投訴,有些還是optional 的,不過過程中見小朋友都進步了很多。

上學不是買件衫般簡單的事,不合心意就退、遇上疫情不能上學就退;選擇國際學校是覺得合適孩子才作決定的,如果想省錢便一開始就不應選擇。

我哋双職,小朋友由唔慣homelearning 到後來已上哂手,學得好好,好睇家長同小孩適應新事物能力 .因我身邊好多家長仲不大接受homelearning

我哋都係八月讀國際學校,雖然應該有幾個月返唔到學,但唔會諗返去讀K3, 揀得IS就唔會計較嗰幾個月學費校車費啦。
揀IS係認為適合自己孩子,唔會為咗嗰幾個月少少錢令孩子無所適從咁囉!

如果係一條龍就無謂轉來轉去啦,因為我深信下個學年應該正常返。

道理跟買樓是一樣的...你會見宜家樓市回調賣樓...轉租...跟住一年後買番搏賺嗎? 過往會有咁既諗法既人...結果一係今天仲租緊樓...一係摸頂再入番...教育係好長遠的事...唔應該咁兒嬉的
當初會選擇國際學校...應該都係覺得可以負擔得黎先選擇不是嗎? 如果淨係為左學英文...d 學費應該夠請private tutor 日日操到好過 d 老師都仲得。

其實IS的home learning 大部分都好認真,又拍片又zoom, 老師feeding back都成版紙,睇得出做左好多野,成隊IT一齊input, 又提供好多reading resource,如果經濟不是大問題就support 下啦。

絕對同意,等同我有幾個讀本地學校朋友問我點解唔投訴學校退兩個月學費,我真係見到學校老師咁有誠意攪咁多野,而且真係好認真,而我小朋友又跟到,我真係十分支持。學費值得比...

謝謝各位意見. 但見其他以外籍人士為主的群組都表示Lower Primary以下的home school效果不好, 家長壓力亦很大. 以不同的回覆人數估計是廣泛的學校, 不是單一個案. 我會慎重考慮. 謝謝大家.

Choochootrain 發表於 20-8-6 23:07

絕對同意,等同我有幾個讀本地學校朋友問我點解唔投訴學校退兩個月學費,我真係見到學 ...
同感!小孩反而更獨立

property 發表於 20-8-6 23:14
謝謝各位意見. 但見其他以外籍人士為主的群組都表示Lower Primary以下的home school效果不好, 家長壓力亦很 ...

咁local school亦有同樣問題
身邊家長好多都投訴學校太Hea, 進度功課一係就家長自己谷,一係諗住考到小一就唔理住,完全荒廢(而家就煩緊小一點跟得上課手呈
聽到某私校online同zoom都做得唔錯,咁你一様要交唔平嘅學費同跟進。家長一樣要跟有壓力吧

但我同個女經歷咗幾個月,由初初覺得好煩好多野要跟,到後來個女適應左大部分自己搞得掂,我都幾開心見住個女學識自己跟自己做。我放工check下功課問下進度就搞掂

我學校亦冇逼家長小朋友每日交哂全部功課,每日有一、兩樣要交嘅,咁還可以吧。我見個女有d同學係冇乜交功課架⋯咁相信主要係家長態度喇。我相信local school唔會可以唔交功課,咁計壓力少左咩?