用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 準備8月讀國際Y1,疫情下轉返讀local K3好嗎? ...
樓主: property
go

[小學] 準備8月讀國際Y1,疫情下轉返讀local K3好嗎?

property 發表於 20-8-6 23:14
謝謝各位意見. 但見其他以外籍人士為主的群組都表示Lower Primary以下的home school效果不好, 家長壓力亦很 ...

想問你會點做?我小朋友學校今日已經開課,時間不多去決定了

Choochootrain 發表於 20-8-6 23:07
回覆 964000 的帖子

絕對同意,等同我有幾個讀本地學校朋友問我點解唔投訴學校退兩個月學費,我真係見到學 ...

同意,真的用心,老師和學生一起努力。全球疫情下,可以學習到這個面對困難心態和處事方式,無價。

回覆 木子兔媽媽 的帖子

現在仍未收到通知開學日期和開課後如何讓小朋友對全新學校, 全新老師的適應. 還有對家長投入程度的期望. 這都是考慮因素.
Higher forms一般不是問題, 但Lower Forms, 特別是小學第一年我傾向懷疑網上學習的成效. 這不表示老師/學校沒有用心, 只是年齡問題, 一個5歲小朋友的發展和學習需要不同.

property 發表於 20-8-7 10:03

現在仍未收到通知開學日期和開課後如何讓小朋友對全新學校, 全新老師的適應. 還有 ...

你好樓主,想講話如果你覺得小朋友這個歲數還沒適合去用網上形式授課,咁轉去其他學校也有這個問題存在吧?再講,政府也提出小一係可能最早一批復課,所以轉去本地k3也這個想法也不是太明白。但如果你覺得學校admin出咗問題或這間學校網上授課係唔掂咁又另計。

property 發表於 20-7-30 13:54

咁你期望疫情下小朋友嘅學習係點樣?唔交學費地Home School ?如果係錢嘅問題,咁你不如退學連local K3都唔好讀,自己喺屋企教,再考Y2插班,有外國passport 總會有學校收。
我仔係Y1下學期開始online learning, 估計佢學校都差唔多係全港IS之中online learning 最chur嘅一間,家長當然要幫手,但講唔上係Home School,老師主導嘅教學佔起碼7成,家長只係要幫手IT support同埋跟功課者。係咁chur 嘅schedule之下,小朋友係完全跟到Y1 進度,5月尾復課時係完全唔駛追進度。咁online learning 有冇用呢?

回覆樓主:

如果樓主覺得轉番去K3無問题,其實咪轉囉。搵番間有學券的幼稚園,真的可以省下一筆。
照樓主的想法,之後再插班Year 2也不困難,咁多國際學校,自己的孩子英文又好、又有foreign passport, 大把人收啦。一個唔覺意,參加埋小一派位,入咗官津名校,一天光晒,駛乜嘥錢讀國際學校呢!我贊成樓主,一於轉番去讀K3!

property 發表於 20-8-6 23:14
謝謝各位意見. 但見其他以外籍人士為主的群組都表示Lower Primary以下的home school效果不好, 家長壓力亦很 ...

其實D外籍人士係慣左唔多理小朋友的功課,好多仲分分鐘三個小朋友所以佢地現在是覺得極度辛苦的。我朋友自己是IS的外籍老師都話要等到個女有mood先肯做到功課,都不是日日可以。例如我唔識外語都會google translate下再教我小朋友不會唔理,但佢地覺得咁様要求家長it’s ridiculous,要求小朋友完全自動波學到才收貨。
我地初期都有家長投訴多野做(主要白人),最後調整完我覺得都幾適度,有佢地都好,如果全亞洲家長可能會要求更多功課,老師都係睇家長想點,最後整左compulsory + optional 功課自己調節。
我自己一個小朋友加上班時間短,現在已適應都train到小朋友合作和半自動波加佢自己會操作一般上網,同意好多問題亦會加劇小朋友間的學習差異,只希望疫情快過。

yaijing 發表於 20-8-7 14:27
回覆 property 的帖子

今年IS Y1 明顯少人報, 加上小朋友英文好有外國護照,出年插班入 Y2 應該唔難。真 ...

Are you sure? 據我所知,就算有passport, Y2想插班較好的IS也不易喎!

回覆 CHP 的帖子

係,見到學校好正面處理問題,而唔係打份工心態或教完就算,另我自己都好正面,好努力學會凡事都可以解決,而唔係乜都投訴,乜都怒天怒地,
斤斤計較,學會逆境求生,依種都係學習一部份,而且世界大勢都推向IT,智能,佢哋提早接觸,
都唔係一件壞事....

如果我小朋友5歲的話,我應該會退學,local K3都唔會讀, homeschool等到疫情過後先報學校。我自己小朋友都無讀過k3,初小有試過homeschool。你問國際學校嘅外籍家長應該會有唔少呢啲經驗。今次疫情,跟學校老師溝通過,最後我小朋友唔上zoom只係交功課(都無交哂),學校有一啲教學viedo同俾咗好多website,佢按自己節奏完成學習。其實,我覺得學校有啲online class簡單複雜化,所以辛苦家長。我明白老師做嘅準備唔容易,但係我都有去投訴...hah

我覺得其實睇番樓主自己經濟去決定, 如果IS網上學習係免學費, 我相信樓主不會有這個煩腦, 一定不會想轉LS讀K3, 而家既問題係樓主覺得唔值得比錢用網上學習, 所以樓主其實要考慮的是學費係錢的問題, 而不是個小朋友適唔適合的問題, 如果真係猛猛緊, 就唔好免強, 儲多年錢先去讀, 呢個係現實問題, 請不要介意

現在仍未收到通知開學日期和開課後如何讓小朋友對全新學校, 全新老師的適應. 還有 ...

假如9/10月可以回校復課,你又覺得點好?

mandy_ng207 發表於 20-8-7 11:10
咁你期望疫情下小朋友嘅學習係點樣?唔交學費地Home School ?如果係錢嘅問題,咁你不如退學連local K3都 ...

請問點chur 法?印象中你小朋友係Anfield? 我朋友黎緊想考學術強國際學校。想問下你知唔知gsis 既學術好啲定Anfield 學術好啲. 謝謝

我都唔鐘意home schooling 都覺得對低年級唔係幾有用 但選擇正面平常心面對

同我唔想學校同老師生存唔到

相信樓主一早同左小朋友講會轉去邊間學校 轉泥轉去 小朋友會無所適從

ababCc 發表於 20-8-7 19:15
請問點chur 法?印象中你小朋友係Anfield? 我朋友黎緊想考學術強國際學校。想問下你知唔知gsis 既學術好啲 ...

我唔識人讀GSIS小學,無得比較
只知道有個同學學期尾轉去ESF,佢話舊校教嘅嘢深好多(但佢本身係應付有餘的)
GSIS都係英制小學

mandy_ng207 發表於 20-8-9 21:53
我唔識人讀GSIS小學,無得比較
只知道有個同學學期尾轉去ESF,佢話舊校教嘅嘢深好多(但佢本身係應付有餘 ...

你朋友是哪間轉過去?有否後悔?

Moonlight819 發表於 20-8-9 22:45
你朋友是哪間轉過去?有否後悔?

咪我仔嗰間囉。無後悔,人哋本身都係想入ESF㗎啦。

咁遲連開學日期都未有?又好奇怪⋯
好多學校今個星期已經開學喇喎