用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UNSW 申請宿舍問題
go

[澳紐] UNSW 申請宿舍問題 [複製鏈接]

請問UNSW宿舍係咪分on campus 和 off campus?
on campus是否要有advisor推薦才可申請?如果第一年入讀咁咪一定申請唔到囉?

除左呢個推薦,請問on and off campus仲有乜嘢分別呢?可以分享嗎?謝謝🙏
   2    0    0    0

missk28 發表於 20-7-30 01:20
請問UNSW宿舍係咪分on campus 和 off campus?
on campus是否要有advisor推薦才可申請?如果第一年入讀咁 ...

我仔住on campus, 佢搵佢英國寄宿學校老師寫reference letter申請.....

On campus 係住學校附近範圍,係學校或者一啲有關連嘅公司管理,off campus 係無咁近學校,多係私營....

因申請係佢自己搞掂,所以我知嘅係咁多, 你可以寫email 去問,嗰時我仔都係咁申請.....希望幫倒你.....

on campus是否要有advisor推薦才可申請?如果第一年入讀咁 ...

我唔係好知on and off campus的分別,不過宿舍內部的環境,你可以在網上睇得好清楚。我囝囝申請宿舍時,找了中學老師寫推薦信。

第一年入讀都可以申請到㗎!不過要快啲申請 ,因為UNSW的宿舍好搶手,有個同學仔最後申請唔到,唯有申請住私營的宿舍。

Edward1997 發表於 20-7-31 10:29
我仔住on campus, 佢搵佢英國寄宿學校老師寫reference letter申請.....

On campus 係住學校附近範圍,係 ...
哦!原來可以由以前學校嘅老師推薦的,咁就容易安排喲!謝謝你分享!

iceberg222 發表於 20-7-31 15:47
第一年入讀都可以申請到㗎!不過要快啲申請 ,因為UNSW的宿舍好搶手,有個同學仔最後申請唔到,唯有申請住 ...
謝謝你呀!我呢排未得閒上學校website 搵资料,所以喺呢度請教下大家先! 我哋都驚冇位、會盡快申請宿舍, 好多謝你分享!

回覆樓主:

on campus 是省時,方便温習及休息,如果你無耽誤申請時間,正常int'l student yr. 1 係有preference嘅,當第一年大學宿舍有着落,有些同學仔就會住咗半年至一年就會搵其他相熟同事夾份一齊出嚟租屋住。On camp accomodation (尤其大學管理那些)主要單人房為主,套房比例都多,如果你租埋包伙食嘅dorm, 個人都 變得廢廢地 ,但好處可集中精神學習,你又唔驚子女亂食嘢或者唔食野,唔夠營養。壞處是少了外國留學應有的生活體驗,待人接物及解難訓練。
On camp就最啱那些就讀好chur 科目,讀到天昏地暗嘅同學仔。

ricetaster 發表於 20-8-1 10:08
on campus 是省時,方便温習及休息,如果你無耽誤申請時間,正常int'l student yr. 1 係有preference嘅,當 ...
多謝分享!我都係覺得on campus有伙食較為適合我嗰仔多啲!   
請問如果申請到on campus, 長假期學生可唔可以留係宿舍? 謝謝你!

missk28 發表於 20-8-1 23:17
多謝分享!我都係覺得on campus有伙食較為適合我嗰仔多啲!   
請問如果申請到on campus, 長假期學生可唔可 ...

應該包伙食嘅宿舍租约係短啲,大概40 weeks 左右主要唔包暑假,因為依家Sem 多咗短咗,你上網睇清楚。

ricetaster 發表於 20-8-2 10:08
應該包伙食嘅宿舍租约係短啲,大概40 weeks 左右主要唔包暑假,因為依家Sem 多咗短咗,你上網睇清楚。
...
噢!多謝提醒!我會上校網睇下!謝謝你!

missk28 發表於 20-8-2 11:34
噢!多謝提醒!我會上校網睇下!謝謝你!

可以看看New College

回覆樓主:

包食宿嘅宿舍每兩星期有人打掃一次,校内或宿舍嘅保安都唔錯,要用宿生電子學生咭証才能乘搭客(emoji)上宿舍樓層及進入自己間房,亦有24小時保安當值。

回覆樓主:

New College内 每8-9個宿生住一個單位,有一個common dining room内裹有 Kitchen 每人一個bed room, 但要shared toilet and bath room, 有空調,floor heat,New College 靠近大學邊緣位置。

llmom 發表於 20-8-2 11:47
可以看看New College
知道!謝謝你!

ricetaster 發表於 20-8-2 12:08
New College内 每8-9個宿生住一個單位,有一個common dining room内裹有 Kitchen 每人一個bed room, 但要sh ...
Thanks ricetaster, mmm....原來new college咁多人share toilet,多謝你!

回覆樓主:

識多啲人,加强社交能力都係好事,最怕撞到成班强國人要一齊住啫! share toilet, barh room未必咁大問題,驚roommates 鬼殺咁嘈,行為上滋擾他人。

ricetaster 發表於 20-8-3 15:13
識多啲人,加强社交能力都係好事,最怕撞到成班强國人要一齊住啫! share toilet, barh room未必咁大問題, ...
我嗰仔較內外,識多個同學仔都係好事黎嘅。但係通常同佢傾得埋嘅多數係講打機...好似對住部腦其他就冇咩特別要求,所以我先著緊下佢揾宿捨嘅事!thank you ricetaster!

回覆樓主:

有啲係環境係可造就出嚟,尤其是人在他鄉,你要有支援就被迫要friend 人哋及面對平時唔多想面對嘅人,因為你無得揀。

回覆樓主:

打機從來都係年輕人嘅話题嚟㗎喇,不論國籍? Good start

ricetaster 發表於 20-8-4 10:01
打機從來都係年輕人嘅話题嚟㗎喇,不論國籍? Good start
佢打機啲朋友係唔同國籍,如果佢平時識同學可以好似打機咁冇咁被動,我唸佢個人都會開朗啲!哈哈!唔該晒ricetaster!
‹ 上一主題|下一主題