用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UNSW 申請宿舍問題
樓主: missk28
go

[澳紐] UNSW 申請宿舍問題 [複製鏈接]

iceberg222 發表於 20-7-31 15:47
第一年入讀都可以申請到㗎!不過要快啲申請 ,因為UNSW的宿舍好搶手,有個同學仔最後申請唔到,唯有申請住 ...

請問宿舍每週租金多少?

ricetaster 發表於 20-8-2 11:47
包食宿嘅宿舍每兩星期有人打掃一次,校内或宿舍嘅保安都唔錯,要用宿生電子學生咭証才能乘搭客(emoji)上宿 ...

請問包埋食加打掃要多少錢一週?

1mocha 發表於 20-8-10 16:58
請問宿舍每週租金多少?

每週租金是AUD586.65
包:一日三餐、每兩個星期一次的打掃,租期是44個星期。

1mocha 發表於 20-8-10 17:06
請問包埋食加打掃要多少錢一週?

我個係AUD465一週,包3歺, 每星期打掃,share bathrooms, 44 weeks

回覆 1mocha 的帖子

自己入去慢幔睇 : -

https://accommodation.unsw.edu.au/compare

iceberg222 發表於 20-8-10 21:26
每週租金是AUD586.65
包:一日三餐、每兩個星期一次的打掃,租期是44個星期。

謝謝你。很貴喎。當你食180一個星期,租金都要400。

怪不得unsw起咁多宿舍。我昨天才去完。又不少工程。

現在留學,真係比起30年前我在那里讀書時貴很多。 重要一住住幾年。

Edward1997 發表於 20-8-10 23:46

我個係AUD465一週,包3歺, 每星期打掃,share bathrooms ...

呢個價正常些。 但share bathroom 又冇咁方便。

ricetaster 發表於 20-8-10 23:50
回覆 1mocha 的帖子

自己入去慢幔睇 : -

成間大學好似地產公司咁。 咁多盤。澳洲大學真係攪到成盤生意咁。

睇落Shalom College內園景地理加環境最正。但可惜舊。

1mocha 發表於 20-8-12 07:07
呢個價正常些。 但share bathroom 又冇咁方便。

我個仔又覺得0k枉,可能之前不嬲佢都係喺寄宿學校習慣左,而且我仔住緊D膳食ok吾錯,間吾中佢又可以同朋友出去食吓,好似今次疫情,佢暑假返唔到嚟,佢都可以繼續喺宿舍住,唔需要另外再搵地方

Edward1997 發表於 20-8-12 07:18
我個仔又覺得0k枉,可能之前不嬲佢都係喺寄宿學校習慣左,而且我仔住緊D膳食ok吾錯,間吾中佢又可以同朋友 ...

男仔share toilet 都ok. 女仔我就覺得唔方便。 西人衛生要求比較低。

1mocha 發表於 20-8-14 13:09
男仔share toilet 都ok. 女仔我就覺得唔方便。 西人衛生要求比較低。

其實最緊要同住嗰啲夾到,佢地好多新加坡,日本仔同埋local, 我仔多咗好多朋友,同埋呢間college
d膳食ok, (聽佢講其他真係麻麻地,catered同學仔都成日出去買番耒食)我仔相對就會多啲時間溫書....所以除非佢自己想轉,我都吾會幫佢轉....

Edward1997 發表於 20-8-14 13:38
其實最緊要同住嗰啲夾到,佢地好多新加坡,日本仔同埋local, 我仔多咗好多朋友,同埋呢間college
d膳食ok ...

咁可能住hall 多數留學生亞洲人。我識唔少西人。衛生意識真係接受唔到。

著出街鞋入睡房都算,上埋床和鞋放入衫櫃。我真是接受唔到。
書包,校服外套入公共洗手間就咁於地下。
最可怕係隔日沖涼。或晚上唔沖。早上起身才沖。
食嘢前大人細路,學校屋企都唔會先洗手。。

所以疫情當前。係澳洲真係比香港危險好多。我們現在都唔會比小朋友去同學屋企玩。

1mocha 發表於 20-8-16 21:33

咁可能住hall 多數留學生亞洲人。我識唔少西人。衛生意識真 ...

我細女中学都係寄宿,佢学校少亞洲人寄宿,都係共用toilet, bathroom, laundry. 唔聽见佢有complain。

朝早冲凉係好多鬼既習慣,唔係好过份。以前大学要自己煮食,成个㕑房係堆積住污糟碗碟煲先难頂。有时我頂唔順-次过同佢地洗哂佢……

Edward1997 發表於 20-8-12 07:18
我個仔又覺得0k枉,可能之前不嬲佢都係喺寄宿學校習慣左,而且我仔住緊D膳食ok吾錯,間吾中佢又可以同朋友 ...

Term break同暑假都唔洗搬走?我細女要……有尐苦惱……

1mocha 發表於 20-8-16 21:33

咁可能住hall 多數留學生亞洲人。我識唔少西人。衛生意識真 ...

聽你咁講啲鬼有幾污糟,不過我又真係冇聽到個仔投訴,佢又唔算住得幾OK⋯⋯

佢而家喺宿舍其實大部份同學都返咗屋企,淨返唔多人....不過而家澳洲封咗關,唔係話返就翻,悉尼情況暫時OK,希望快d有疫苗出現,大家生活可以回復正常⋯⋯

Yanamami 發表於 20-8-16 22:48
Term break同暑假都唔洗搬走?我細女要……有尐苦惱……

佢term break不嬲都唔使搬走,好彩今次暑假佢唔返嚟可以照住落去,我唔使再去搵,因為澳航三月底先恢復直飛,我都唔想佢返嚟...
‹ 上一主題|下一主題