用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果打算大學一定係海外升學,咁小學應該點揀好? ...
go

如果打算大學一定係海外升學,咁小學應該點揀好? [複製鏈接]

唔想國際學校,學費太貴
   1    0    0    0

回覆樓主:

可選直資小學

讀英文津小

揀一間升中掂而英文唔會差嘅小學,增加你攞好成績好 offer 嘅機會。有唔少中文小學英文程度都唔差,亦可以考慮,唔洗一開始限死自己一定要英小。

用 DSE 入大學都係講分數,冇分數冇得傾,咁分數係自己同學校努力。要搵一間增加你入大學機會嘅中學,而小學呈分就能夠決定你升中去向,除非龍校。

不論直資定官津中學,不論係爆星定剛剛好 3322,唔少學生都讀外國大學,有足夠彈藥就一定有大學收,只係名氣問題。

除非你亦睇重「自主學習」、「必須少功課測考」呢啲元素,咁你就要再 narrow down 學校。唔係間間直私都係行呢一套,你要自己爬文搵。

小學津校,中學讀高中可以有其他學制選擇的中學,因為一般中學dse選課都以本地大學要求作參考,如果想報外國大學,會出現唔夠科,而且通識佔左一科,令學生少選一科來讀,為乎合個別外國大學學系的要求,結果要自己再考外國試一科,但唔係人人可以應付到讀多一科

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實每年咁多人海外留學,乜background 都有,我覺得睇你想孩子考邊個公開試、選科上選擇而決定

e.g. 通才、或家長相信IB嗰套,文理都要讀?訓練地球公民?
定係專才,文就文、理就理,讀3幾科考大學?咁揀,亦有少少國家導向

當然,唔駛小學時決定,但如果小學已經入到心儀考學法嘅學校,就少d適應問題
恐龍家

小曳人 發表於 20-7-30 07:41
其實每年咁多人海外留學,乜background 都有,我覺得睇你想孩子考邊個公開試、選科上選擇而決定

e.g. 通才 ...

你概括的地球公民vs 國家導向,真係好精準
我諗好多父母都要面對這個選擇。

吹水媽媽 發表於 20-7-29 23:19
唔想國際學校,學費太貴
假设是中六之后才去海外升学。小学 - 学校band1%越高越好,英文小学更佳,磨练好英文。
中学 - 有IB, 读IB,若不,DSE考好一点也一样可升读外国名校。英文好,toefl or ielts考好一点。
英文是重中之重,中文也不可忽略,因为升中和DSE都重要。数学是基本技能,绝不能差。

b3410 發表於 20-7-30 10:23
可以elaborate 這個topic嗎?
即係要看小朋友是適合全科 定揀文或理科比較易掌握?

LeeCC 發表於 20-7-30 06:54
小學津校,中學讀高中可以有其他學制選擇的中學,因為一般中學dse選課都以本地大學要求作參考,如果想報外 ...
咁通常想讀多一科係自己起香港讀 or 一定要去外國讀? 通常讀多一科普遍是甚麼?
同埋係咪每間大學有唔同的 criteria 要自己research?

omoinoyukue 發表於 20-7-30 13:25
咁通常想讀多一科係自己起香港讀 or 一定要去外國讀? 通常讀多一科普遍是甚麼?
同埋係咪每間大學有唔同的  ...

我認識的幾個要讀多一科數,自修在香港考

不同大學,學系要求都唔同

醒目開學勳章 貢獻勳章

omoinoyukue 發表於 20-7-30 13:20
可以elaborate 這個topic嗎?
即係要看小朋友是適合全科 定揀文或理科比較易掌握?

呢個某情度上,太細未知,只有家長想點
簡單d講,DSE core 要中英數通識,你覺得咁樣,係咪你想要?孩子會唔會响咁樣考核下,有好成績?
定係,咁玩好容易變入唔到大學?

呢個無一定答案,但一般文科比較受語文能力影響,女生會比較佔優,相反,男生因為語文能力上平均差少少,但數理強,咁佢如果選修英國課程考英國試,就舒服得多,能力亦較容易突出

但大勢係玩地球公民,乜都要知d,唔好偏埋一邊,所以希望去美加/全球留學,建議走通才路 (包括DSE),佢地對成績嘅要求相對比重較低,但對個人發展要求頗高!
如果想去英國,就睇下有無中學有AL考

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 20-7-30 10:23
哈哈,因為已經"走過"咗人生交差點,決定咗點行嘛!
恐龍家

小曳人 發表於 20-7-30 13:56
呢個某情度上,太細未知,只有家長想點
簡單d講,DSE core 要中英數通識,你覺得咁樣,係咪你想要?孩子會 ...
多謝你的解釋! 我都係期望小朋友做到個人發展的"通才", 只是本身自己年少已出國, 對香港教育制度不熟悉.

‹ 上一主題|下一主題