用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔舊墟公立學校 (仔only) vs 九龍真光小學(孖仔女) ...
發新帖回覆
go

大埔舊墟公立學校 (仔only) vs 九龍真光小學(孖仔女)

家住大埔,九龍真光小學 同收孖仔女,大埔舊墟公立學校只收 "仔",
"女"就一定讀九龍真光小學,因有

九龍真光中學

阿仔點呢?

照讀九真,九龍城升中點都好過大埔,而且兩個一齊,方便照顧同安排溫書。
後年試下畀仔仔考插班。

女仲有咩offer? 2個九真,好重皮

朋友讀九真幼,佢識九真小嘅家長,話學校又嚴又谷,你睇下啱唔啱小朋友性格  

我朋友話一定唔會去九真小,佢仔好活躍(小學部都應該唔收)。

阿囡派得唔好,只有九真小offer阿仔派得好,入大埔舊墟

暫時決定阿囡讀九真小,下年希望插返大埔舊墟。

sandylaw617 發表於 20-7-29 15:03
家住大埔,九龍真光小學 同收孖仔女,大埔舊墟公立學校只收 "仔",
"女"就一定讀九龍真光小學,因有九龍真光 ...

孖仔女派位不是會一齊派到的嗎?

鈴瑾 發表於 20-8-1 08:33
孖仔女派位不是會一齊派到的嗎?

大抽獎可以一齊或分開抽

sandylaw617 發表於 20-7-30 10:23

做咩當初分開抽?因為女有backup?

sandylaw617 發表於 20-7-30 10:23

你這樣決定係對的,我小朋友今年剛好九真小畢業

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
仔在大埔舊墟讀
女先去九真

九真好少男仔
而且男仔在九真要拎到BAND 1 升中位唔易

大埔舊墟 仔拎到BAND 1位會易D

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

大埔舊墟公立好似成績頗強,參考歷來升中結果

發表於 昨天 15:08 |顯示全部帖子
讀八舊,成績keep到頭3O名,出去考九華都唔難