用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 插班Db 和Spcc
go

插班Db 和Spcc

小兒九龍名校升小二,小學級一,喜歡游泳、打籃球和拉大提琴,想插班DB 和Spcc ,機會大嗎?

文武雙全

DB大概年年有機會?SPCC低年級好似唔收插班。

b3410 發表於 20-7-29 13:15
文武雙全

DB大概年年有機會?SPCC低年級好似唔收插班。
SPCCPS 近兩年只收高小,今年已取消了來年小四、小五插班筆試

ednamode11 發表於 20-7-29 11:22
小兒九龍名校升小二,小學級一,喜歡游泳、打籃球和拉大提琴,想插班DB 和Spcc ,機會大嗎?
...
機會大

醒目開學勳章 貢獻勳章

7月尾先問,遲咗,明年請早

DB 其實唔駛級一,技能突出就可以,如果係APS 級頭,DB大門已開
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

如果SFA級頭DBSPD會歡迎嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

QLCM 發表於 20-11-24 01:07
回覆 小曳人 的帖子

當然歡迎啦,不過最好都有d專長睇下
恐龍家

QLCM 發表於 20-11-24 01:07
回覆 小曳人 的帖子

每年SFA級頭在第二個學年都會去左DB,始終小學考插班系靠做卷及面試表現,中學才比較重視課外活動表現及成績和特異技能!所以中學才有scholarship 去招攬音樂體育的猛人!

Yw 級頭有冇機?

pckpck 發表於 20-12-12 23:03
Yw 級頭有冇機?

更加歡迎啦,每年SFA同APS都唔少插去YW,音樂椅轉動。

回覆 黃大力 的帖子

想試吓,但小朋友常說yw讀得好開心,特別是有森林課程 ,大人想,小朋友不想,dbspd 係咪都直升書院

pckpck 發表於 20-12-16 15:40
回覆 黃大力 的帖子

想試吓,但小朋友常說yw讀得好開心,特別是有森林課程 ,大人想,小朋友不想,dbspd  ...

YW同DB的DSE成績差唔多, 求學術冇分別,講開心又差唔多,直升都差唔多。

不過DB名牌效應勁D,個校園又靚好多,不過學費貴好多,睇你個人選擇。

回覆樓主:

插小二不難,學校仍然係用壓力測試形式去測試小朋友, 幾位朋友分別向我說插班試用的試卷成寸厚, 根本沒可能完成, 另外英文默書也是特別艱澀接近P3水平。最重要是盡力而為, 做不完也沒關係, 重點是極力爭取分數和在字裏行間流露出logical thinking 或者sense 便可以! 當然還有要看看你的對手是何許人......去年便有舊生的孖仔, 雙雙在插班試後獲取錄, 而且他們並不是從APS或SFA同等學校過檔。內裏乾坤, 大家都懂吧!所以如果有實力, 就試咗先啦