用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: happynewyear16
go

Del [複製鏈接]

回覆 Jane1983 的帖子

9歲半~軟硬兼施都不受,無曬辦法~默默等她有一日突然開竅~

0030 發表於 20-8-13 16:51

9歲幾仲細,佢有家姐,有兩個小朋友,屋企的dynamic唔同得一個,你不能總是鬧佢。好好傾,好好教,有愛的家庭,有家姐做榜樣,佢其實比較容易想明白個道理。

0030 發表於 20-8-13 16:51

青春期仲難搞,策略上你最好e加馴服佢
首先,你要佢明父母責任只在提供溫飽,其他野如tv, utube, birthday cake, cola 通通都是privileges.  佢要做好自己先會有,佢的責任是讀書,這不是代表一定要成績好,但功課溫習一定唔可以媽乎,你可以反問佢若你or工人每日求其煮pet c 佢食,佢會有乜感受。

我小朋友曾經經過呢個階段,真是有d似困獸鬥,佢唔做就乜都冇,書可以睇但我唔會搵新的比佢。如果佢話你惡,你咪直接話係因為對佢失望,因爲佢冇做好佢個part.

有時我會有意無意、輕苖淡寫地問小朋友第時想做洗碗定掃街(no disrespect)。

最後,我經常都建議家長去上一些communication skill 講座或課程,不要到到鬧反先去,咁就太遲了

MrBeast 發表於 20-8-13 17:56
青春期仲難搞,策略上你最好e加馴服佢
首先,你要佢明父母責任只在提供溫飽,其他野如tv, utube, ...

乜你屋企工人煮嘢好掂架咩?我請咁多個工人,基本上無乜邊個煮嘢好食喔,大部分都係你講既咁,真係日日好似食泥。所以我兩個女已經被鍛鍊到好又一餐唔好又一餐既境界

little_yolky 發表於 20-8-15 14:27
乜你屋企工人煮嘢好掂架咩?我請咁多個工人,基本上無乜邊個煮嘢好食喔,大部分都係你講既咁,真係日日好 ...
初來做唔掂,之後慢慢進步,佢自家印尼菜都不錯。
若已工人已煮到成pet c咁, 就掉轉叫佢(子女)大個去印尼耕田

MrBeast 發表於 20-8-15 15:04
初來做唔掂,之後慢慢進步,佢自家印尼菜都不錯。
若已工人已煮到成pet c咁, 就掉轉叫佢(子女)大個去印尼 ...

咁又唔係成pet c咁既,係好似石頭同泥咁囉

回覆樓主:

明白呀樓主。阿仔呢個歲數時都係咁,我成日話佢只求「六成」(emoji),尤其佢讀龍校基本上都直升到更無呈分試的壓力(emoji)不過繼續比鼓勵,同佢傾,情理兼備,慢慢去到五六年級都有d好轉,肯做到八成啦。加油(emoji)(emoji)

0030 發表於 20-8-13 15:15

我覺得不是,我兩個女相差一歲,性格相差好遠,心裡年齡相差至少3歲以上,一個自動 ...

我個仲誇張, 一個8歲一個5歲, 細個個自覺性仲高過大個個好多。
大個個直頭係差不多先生, 成個人都好求其, 琴日狀態欠佳個時做兩版佢最憎的數學文字題做左2.5小時。開頭無心機坐係度搞手指, 搞書, 搞紙巾, 做左一個鐘先做完, 點知錯左2/3, 改正改左大半個鐘, 重係錯一半, 再改用左半個鐘, 仲有錯, 做第四次先做完。佢寧願發呆都唔會專心快D做完快D玩。我自問EQ已好高無爆佢。

細個個呢, 做練習直頭係佢興趣, 做完一本又買新, 比起大個個同年齡個時不知做多幾多倍。

除左練習, 平時砌lego, 砌圖, 畫畫, 做運動, 音樂, 邊個有認真用心學認真做都有明顯差別。

其實係咪而家已經冇咗work hard play hard呢支歌仔唱? 以前細個無論中學小學總有幾個同學日日打機打到天昏地暗但又可以keep住長期考頭3名嘅人

蓮蓉包 發表於 20-8-15 17:29

明白呀樓主。阿仔呢個歲數時都係咁,我成日話佢只求「六成」(em ...

我個都係咁,之前係差不多先生,去到P5交到7-8成貨俾我。

little_yolky 發表於 20-8-17 15:51
我個都係咁,之前係差不多先生,去到P5交到7-8成貨俾我。

(emoji)希望佢地將來到考公開試可出盡100%(emoji)

蓮蓉包 發表於 20-8-17 16:06
(emoji)希望佢地將來到考公開試可出盡100%(emoji)

唔好好似今年咁大鑊就好了

ar_mak 發表於 20-8-18 10:27
唉,點解你咁蠢,唔去叫外賣呢?唉。。。

餐餐食外賣咩!

ar_mak 發表於 20-8-18 10:32
洗碗VS掃街。

掃街,因為可以四周圍去,而且冇人知你到底掃得係好定唔好。洗碗就永遠只有果2尺X2尺, ...

但洗碗唔駛日晒雨淋喔。

ar_mak 發表於 20-8-18 10:32
洗碗VS掃街。

掃街,因為可以四周圍去,而且冇人知你到底掃得係好定唔好。洗碗就永遠只有果2尺X2尺, ...

掃街有得蛇,洗碗相對要交貨。但掃街要日曬雨淋,拋頭露面。

‹ 上一主題|下一主題