用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: happynewyear16
go

Del

Jane1983 發表於 20-7-30 07:29
回覆 ar_mak 的帖子

亞媽梗係年年38歲啦,衰仔

阿大話媽媽年年都係18歲喔

ar_mak 發表於 20-7-29 21:53
打機冇益架,轉睇抖音啦!

麥兄我又有個難題。

咪話阿細好鍾意睇抖音呢D無養分既嘢既?點知原來99得閒會send D得意抖音同佢分享!咁教養問題大D,定婆媳問題大D呢?

little_yolky 發表於 20-8-1 16:10
阿大話媽媽年年都係18歲喔

答案58歲,呃咗20年,好滿意了

回覆 little_yolky 的帖子

細路哥唔使無時無刻都睇有養份的嘢,有時入世都好緊要。
唔沉迷就得啦,你都唔會比佢喪玩。

Jane1983 發表於 20-8-1 18:32
回覆 little_yolky 的帖子

細路哥唔使無時無刻都睇有養份的嘢,有時入世都好緊要。

stanleypk永遠係我一面鏡子。

little_yolky 發表於 20-8-1 20:20
stanleypk永遠係我一面鏡子。

大家都係亞媽強人,佢仔果套歪理,無可能過到骨。

ar_mak 發表於 20-8-1 21:50
你奶奶果筆,佢同阿細透過抖音去建立共同語言,完全係識做人既典範!你如果走去干預呢兩嫲孫既交往,你就真 ...

睇抖音你唔覺得浪費好多時間咩?!有時間睇下D有養分既書好過啦!佢前晚響房睇手機,笑到卡卡聲我係廳都聽到,笑咗大半個鐘,你估唔係又響度睇抖音咩!

ar_mak 發表於 20-8-1 22:32
睇抖音係生活既其中一個環節,咁如果你話變成生活既全部就梗係唔得啦。

PS:我重視節制多過重視養份呢方 ...

我當時咪煮飯囉!幾咁有養分!

little_yolky 發表於 20-8-1 22:05
睇抖音你唔覺得浪費好多時間咩?!有時間睇下D有養分既書好過啦!佢前晚響房睇手機,笑到卡卡聲我係廳都聽 ...

我暫時都唔比手機入房用,你話比一半先生係你一面鏡,我仲以為你意思係以他為gam
ps 有時候我也會share 得意搞笑片

Jane1983 發表於 20-7-29 20:52
回覆 miujoey 的帖子

x2。一日流流長,無興趣班,無得去街,連半個鐘書都唔肯睇,講唔過去。

見到個題目好有感覺.

其實係咪而家呢個年代D 細路普遍都係馬馬虎虎, 求求其其?

我果個課業上物都唔想做, 淨係鍾意閒書. 見佢太懶散, 唯有要佢分擔多D 家務, 如洗碗抺地, 吸塵等!

回覆 retriever 的帖子

其實係咪而家呢個年代D 細路普遍都係馬馬虎虎, 求求其其?

@@@
無數據去量化,但感覺係。社會富足咗,父母普通愛錫,家庭供給豐盛。多咗好多未富的「富二代」。

回覆 Jane1983 的帖子

我覺得不是,我兩個女相差一歲,性格相差好遠,心裡年齡相差至少3歲以上,一個自動自覺安排好自己的功課/練琴/生活作息,一個咩都不肯學,講多幾句就話你點解甘煩,準備高小了,不看書,不做功課,日日打機/睇youtube/電視

0030 發表於 20-8-13 15:15

我覺得不是,我兩個女相差一歲,性格相差好遠,心裡年齡相差至少3歲以上,一個自動 ...

性格都係重要因素。但如果一個人有憂患意識,知道日後要自力更生,佢唔會或者唔敢太盤pair。

記得之前聽一個case,個高小學生喪打機,佢屋企人問佢讀書唔成,日後點生活呀。個男仔話一邊打機,一邊答「我老豆有退休金ga嘛,咪阻我打埋呢盤」。而覆述件事的長老,係喜多過怒。

唉,所以煩,希望她可以早日開竅~

0030 發表於 20-8-13 15:48

唉,所以煩,希望她可以早日開竅~

耐心教,慢慢講,佢有日會開竅。

慢慢教,耐心講了幾年,不聽,話好煩,日日都講一樣的說話,大聲鬧,也不聽,話好惡,日日就知道鬧鬧鬧

0030 發表於 20-8-13 16:02

慢慢教,耐心講了幾年,不聽,話好煩,日日都講一樣的說話,大聲鬧,也不聽,話好惡 ...

幾大? 傾吓計,問吓佢的睇法。佢覺得你提佢好煩,咁佢有乜打算? 心平氣和同佢傾吓,唔係要鬧佢或者說教,聽吓佢的諗法。

你要佢諗清楚,要佢自己認同,咁先會醒。