用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小六,大家傾到升中吖
樓主: happyhome2009
go

升小六,大家傾到升中吖  

Happyshiba 發表於 20-8-4 11:52
不過就算17/8,都冇得返學,只係網上授課

放心啦,9月開學都係zoom

Happyshiba 發表於 20-8-4 18:26
我哋學校冇用開zoom喎
教局寫明要網上教學,學校應該無論如何都要做一些網上的教學。

b3410 發表於 20-8-4 18:37
教局寫明要網上教學,學校應該無論如何都要做一些網上的教學。
EDB無講明要提供網上敎學,只係話要提供面授以外既教學方法。
叫大家返學攞本秘笈返屋企讀都得。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Happyshiba 發表於 20-8-4 18:26
我哋學校冇用開zoom喎

咁之前用乜方法上堂?

Happyshiba 發表於 20-8-4 19:38
我個女間學校,唔係用zoom,主要係睇老師拍嘅片同用whatsapp&gmail影相交功課
...

齋睇片唔得㗎喔!我哋學校zoom+睇片+部分老師WhatsApp問功課,幾管齊下!

Happyshiba 發表於 20-8-4 23:33
我個女只係睇片,又ok喎,之後返返學,都冇話跟唔上

我哋5年班,跟唔上就係咁大!其他年級無考試,跟唔上都唔知。

IloveJJ 發表於 20-8-6 11:08
我哋學校雖然取消晒考試,但一返學已經好多默書小測,所以跟唔跟到都知的,見到有啲同學真係跌咗。
...

默書小測範圍細,同考試差好遠。所以默書小測都跌,如果考試就大件事!

回覆樓主:

你哋嘅小朋友放假有無睇書呀?  睇咩書?呢排我個hea 到連書都睇少咗。

happyhome2009 發表於 20-8-8 12:41
你哋嘅小朋友放假有無睇書呀?  睇咩書?呢排我個hea 到連書都睇少咗。

有乜可能呢

回覆 happyhome2009 的帖子

咁一日流流長做乜呢?點都應該從事少少益智的活動,睇閒書已經係最易做。

IloveJJ 發表於 20-8-8 21:58

我係規定每日中、英、科各一小時,中文仔返睇修煉,英文返睇Percy Jackson, 之前睇咗Da Vinci code 及digital fortress, 前2日買咗Dan Brown另外2本書,排隊中,科學冇定,有時睇大英百科,有時睇教科書。