用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇小朋友去英國前,打腦膜炎雙球菌疫苗 ...
樓主: PUIPUI2000
go

[英國] 有冇小朋友去英國前,打腦膜炎雙球菌疫苗

chriwily 發表於 20-7-28 21:39
我仔仔剛滿18,除咗腦膜炎裡針,PPV肺炎連球菌都需要補打先過去!

請問即係要打兩支針?唔該
BOOBOO

phoebeso 發表於 20-7-29 23:41
請問即係要打兩支針?唔該

肺鏈打一針,腦炎awcy形打一針,b形打一針,共三針,醫生話肺同腦可一齊打。但我睇開間診所冇b形,要再搵第二間問!

chriwily 發表於 20-7-30 00:27
肺鏈打一針,腦炎awcy形打一針,b形打一針,共三針,醫生話肺同腦可一齊打。但我睇開間診所冇b形,要再搵 ...

明白,好清楚,謝謝你
BOOBOO

PUIPUI2000 發表於 20-7-29 14:27
我上網睇啲醫生話其實英國b型腦膜炎係發生得最多, 所以b針係主打

有些醫生話B型要打兩針,但有些醫生就話B型只打一針,BB先要打兩針,所以問多幾間診所,$2000 一支B 型

想請問有冇話幾歲打?同埋如果要去英國定居係咪最好打?(emoji)(emoji)

nanarem 發表於 20-7-30 10:54
想請問有冇話幾歲打?同埋如果要去英國定居係咪最好打?(emoji)(emoji)

你可以上網睇下資料,我見網上話英國嘅腦膜炎B形係最流行,所以佢哋係一定會同小朋友打

我女學校只跟 NHS 提供MenACWY vaccine, 請問仲要不要打 Men B?

我睇番 NHS website, 佢話 :

The MenB vaccine (Bexsero) is offered as part of the NHS childhood vaccination programme to all babies at 8 and 16 weeks, with a booster after their 1st birthday.

咁現在我哋嘅小朋友已經teenagers, 仲需唔需要打 MenB?謝謝!

回覆樓主:

同樓上,我都想知men B是否一定要打,因問左兩間診所都話冇B打

chriwily 發表於 20-7-30 14:41
同樓上,我都想知men B是否一定要打,因問左兩間診所都話冇B打

https://www.facebook.com/MedtimesMedicalGroup/videos/235106751113033/

我都係睇咗呢個視頻先知道有b型,原來喺英國係最嚴重

我今日問咗家庭醫生b型針要訂,同埋第一針同第二針打嘅時間要相差一個月

ricenoodle 發表於 20-7-30 13:04
我睇番 NHS website, 佢話 :

The MenB vaccine (Bexsero) is offered as part of the NHS childhood vacci ...

你可以睇下我post出嚟嗰個視頻,再問下你自己個醫生值唔值得打

謝謝,我問問家庭醫生!

PUIPUI2000 發表於 20-7-30 15:08
https://www.facebook.com/MedtimesMedicalGroup/videos/235106751113033/

我都係睇咗呢個視頻先知道有b ...

謝謝!

如果係香港打唔到B型,可以係英國自費打,一共打兩針,一些大型 Pharmacy 如 Boots 都可以打。

angelleungyp 發表於 20-7-28 16:35
我的小孩子來英國讀書前,我自己找家庭醫生去訂藥,他們打了才去UK。
不過如果你沒有打針來英國,之後來到 ...
而家先睇到呢個MESSAGE, 唔知趕唔趕得切喺香港打 , 想問下呢 ~
如果香港打唔到, 過到英國先打, 之前交的 NHS FEE 已包咗定係要額外收費?

JazzStyle 發表於 20-8-1 19:27
而家先睇到呢個MESSAGE, 唔知趕唔趕得切喺香港打 , 想問下呢 ~
如果香港打唔到, 過到英國先打, 之前交的 NH ...

Yes,如果你的孩子是中學生,學校會安排 NHS 來到學校打的,所以不用擔心,只是擔心不知有冇副作用吧了。

angelleungyp 發表於 20-8-1 22:52
Yes,如果你的孩子是中學生,學校會安排 NHS 來到學校打的,所以不用擔心,只是擔心不知有冇副作用吧了。
...
明白, 謝謝你!
我諗副作用應該都係發燒呱!

JazzStyle 發表於 20-8-1 22:57
明白, 謝謝你!
我諗副作用應該都係發燒呱!

我女兒説,當天同學仔打兩支針,左右各一針,我只知道「痛」

angelleungyp 發表於 20-8-1 23:31
我女兒説,當天同學仔打兩支針,左右各一針,我只知道「痛」
咁梗係「痛」啦, 左右各一針

Meningococcal B vaccine is optional, not a must.