用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 由local school轉到IS, 請教
go

[中學] 由local school轉到IS, 請教 [複製鏈接]

女兒來年會在local 英中升S2. 本來來年9月送女兒去英國讀Y9, 但因為疫情問題所以也考慮International呢個option,  由於一直只留意海外升學的資料 所以唔係好熟IS的行情,想請教:

1.         家住沙田區,附近有RC和ESF shatin
. 是否兩間都要排好耐呢?
2. 兩間有什麼主要分別呢 ?
3.請問有無家長子女中學轉去IS呢,可否分享經驗?謝謝
   6    0    0    0

lovepumpkin 發表於 20-7-28 15:01
女兒來年會在local 英中升S2. 本來來年9月送女兒去英國讀Y9, 但因為疫情問題所以也考慮International呢個op ...

可考慮Island school, 因重建搬了去大圍臨時校舍,會多位。

女兒來年會在local 英中升S2. 本來來年9月送女兒去英國讀Y9, 但因為疫情問題所以也考慮International呢個op ...

「來年」是指2021年?
SC 是區內熱門國際學校,最遲要在Y10入讀,因為Y10 & 11是igcse的curriculum; RC在Y11前均是行IBMYP, 學習模式跟SC不同。

SC的IBDP 成績是ESF中最標青,所以一直受歡迎。

回覆樓主:

謝謝你,希望2021 插班Y9, 看來機會有點微。

lovepumpkin 發表於 20-7-28 21:00
謝謝你,希望2021 插班Y9, 看來機會有點微。

唔試又點知得唔得呢!其實插班不用等9月,有決心就入表申請。最緊要meet到英文/英語的水平。

回覆樓主:

講錯了,是2020 年9月才對。因為同時也apply 了 uk 的 boarding school for 2021 Y9, 通常12 月便會出offer要留位,所以12 月前如果有local offer 便會放棄出國。今日已send了Email比RC和SC, 正等待回覆

lovepumpkin 發表於 20-7-28 21:44
講錯了,是2020 年9月才對。因為同時也apply 了 uk 的 boarding school for 2021 Y9, 通常12 月便會出offer ...

要留意出生年份,ESF的Y9=local S2, 如果插班20-21學年,已經要報Y9了。

回覆樓主:

謝謝提醒,網頁的immediate admission也有提及出生年份和年班。但我在另一post睇到如果唔買NR, 入讀的機會很微

lovepumpkin 發表於 20-7-28 22:48
謝謝提醒,網頁的immediate admission也有提及出生年份和年班。但我在另一post睇到如果唔買NR, 入讀的機會 ...

低年級(小學)要靠買NR提升priority,高年級(中學Y7之後)插班著重成績/實力多D。如果讀緊local 名校,又具良好英語能力,先試吓報名。

回覆樓主:

非常感謝你的回覆,希望會有面試機會吧

樓主係唸延遲出國,抑或遲D先走?

因為,如果唸住遲D先走,咁最好讀英制,,要預備考試,方便銜接。

如果大學前都不出國,讀IB都無問題。

回覆樓主:

明白,但暫只有IB課程學校回覆 可申請8月入學。我地將會報名

Osiana 發表於 20-7-30 03:28
樓主係唸延遲出國,抑或遲D先走?

因為,如果唸住遲D先走,咁最好讀英制,,要預備考試,方便銜接。

很多學校就算IBDP也會考IGCSE的包括ESF, 應該冇問題。

回覆樓主:

想請問下,如果學校是MYP +IBDP,假如Y12 要轉去英國讀ALevel, 有問題嗎

lovepumpkin 發表於 20-7-30 21:21
想請問下,如果學校是MYP +IBDP,假如Y12 要轉去英國讀ALevel, 有問題嗎

無問題,不過好睇少年人到時鍾唔鍾意轉。認識有孩子到英國升學轉A level, 因為覺得自己容易handle; 也識人到英國升學継續讀IBDP。

回覆樓主:

但係如果無考igcse, 英國的中學用什麼準則來收A level生呢?

可以考慮MALVERN 近中文大學/科學園。仲有一間ICHK係沙頭角,好似幾好。

沙田出何文田都近,可以考試KGV。

Osiana 發表於 20-8-11 04:38
可以考慮MALVERN 近中文大學/科學園。仲有一間ICHK係沙頭角,好似幾好。

沙田出何文田都近,可以考試KGV ...

請問ICHK,如果有外國PASSPORT,要CAPITAL FEE 及其他費用嗎?

Osiana 發表於 20-8-11 04:38

沙田出何文田都近,可以考試KGV ...

ESF 係跟catchment zone, 如果住址喺沙田,係唔可以去KGV

If your child is in S2, it is equivalent to ESF Y9.  If her english is good, I think you can try SC.  SC Y10-11 runs IGCSE curriculum, whereas RC is MYP.  RC school fees is higher than SC because it is a PIS school.  I think SC is a much more competitive learning environment than RC due to the demographics and family mix.  
IB teaching methodology is focus on inquiry based.  For ESF schools, since it is non-selective, as long as you meet their english level, you will be offered a place.  Children are free to choose iGCSE and IB subjects in Y10 and Y12 of and of course you need to meet a minimum standard of iGCSE level in order to take IBDP and the bar is not high and most students can achieve it.  
‹ 上一主題|下一主題