用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住12網,25分聖雅各定抽St.jo?
go

家住12網,25分聖雅各定抽St.jo?

我家細佬K2 ,嚟緊就嚟考小學。家住12網加埋25分聖雅各....本來策略一心25分揀雅各再考私小去抽獎....考到私小到一月放位去抽St.jo....但宜家睇黎....小學面試延期....一月都未必有私小結果趕得切抽獎...怕到時趕唔切抽獎...定係改變策略....自行放雙軒用黎叩門?

25分收左
唔可以放位再抽st joe ga la
政府唔容取派左位唔要再抽既
叩門就得

Yeahly_ly 發表於 20-7-28 11:09
我家細佬K2 ,嚟緊就嚟考小學。家住12網加埋25分聖雅各....本來策略一心25分揀雅各再考私小去抽獎....考到 ...

首先了解下雙軒叩門111有無優勢先。
以我今年既叩門經驗,全部叩入都係000,得一間係001。
另外,私小唔係你去考就一定有offer,但叻既可以幾間私小都收,如果萬一私校無offer,自行衰左,抽獎又衰埋,你有無足夠信心去叩門?
我咁講只因為我正正就係咁。
感恩既係,到左叩門果part我囡狀態好好,所以都有唔少offer,依家先叫鬆一口氣。
所以睇下你想有backup既情況下去考私小同叩門,定係想好似我咁博囉。

回覆樓主:

原本嗰 plan最好,如果無理解錯12月有私小offer前 可以放聖雅各 去EDB搞返抽獎。

問題是男仔有什麼好的私小backup 可以抽獎 又可以咁早有result.......好似無乜。其實係得軒銅揀首三名有interview 其餘的有冇揀過不重要,咁不如攞住聖雅各去叩門

fluty 發表於 20-7-28 13:01
25分收左
唔可以放位再抽st joe ga la
政府唔容取派左位唔要再抽既
自行派左唔可以放位去抽獎
?我都係有朋友提議我咁做....我再check check 先...THANKS THANKS

honeybibibibi 發表於 20-7-28 13:05
首先了解下雙軒叩門111有無優勢先。
以我今年既叩門經驗,全部叩入都係000,得一間係001。
另外,私小唔係 ...
所以咪其實想手握聖雅各...考到私小再去抽....咁起碼有野係手....叩門又點預料叩門黎講...雙軒比ST JO易....所以先諗

bj1315 發表於 20-7-28 13:18
原本嗰 plan最好,如果無理解錯12月有私小offer前 可以放聖雅各 去EDB搞返抽獎。

問題是男仔有什麼好的私 ...
男仔私小真係諗到頭都大....係諗CKY3....不過都知唔易拎住聖雅各去叩門....即係0機會ST.JO叩門好難

自行派過位給你,你之後放位都無得再參加返大抽獎。

Yeahly_ly 發表於 20-7-28 13:41
所以咪其實想手握聖雅各...考到私小再去抽....咁起碼有野係手....叩門又點預料叩門黎講...雙軒比ST ...

當然會係咁比較安心,手握聖雅各,考直私,再叩門。
所以我分享我經驗俾你,如果無任何野在手,呢個過程真係痛苦不堪。
但想博抽獎,就要自己預下最worst會係點。

既然唔係好想讀聖雅各,不如自行直接去搏兩軒?入唔到,還有的考私校,加抽獎st jo, 叩門等等。入到,一樣,只不過如果私校考的唔好,就唔玩抽獎。

回覆樓主:

自行係k3開學就差唔多要交表啦!而且最快有結果既,私校好多都係自行後先知考唔考到。
又如何可以考唔好私校先決定抽獎呢?
自行博兩軒,有幾分?機會會唔會等於0?如果只係想有個1就無謂啦!

分析兩個最差情況

1. 自行聖雅各
如果直私衰左,叩門又唔成功,最差情況讀聖雅各

2.自行軒小
軒小自行機會低,當唔入,直私考唔到,叩門唔成功,派到邊間讀邊間。

所以都好睇你自己對小朋友考到直私/叩門能力的信心有機大。

Irenecys 發表於 20-7-28 13:49
自行派過位給你,你之後放位都無得再參加返大抽獎。

自行派左位俾你,只要你唔去註册,仍然可以去抽奬~~~

mcl203 發表於 20-7-28 14:22
自行派左位俾你,只要你唔去註册,仍然可以去抽奬~~~

但樓主的意思是手握聖雅各的位有私小offer 的話之後放位,即係要註冊咗先,那便無得再抽獎。

Irenecys 發表於 20-7-28 14:36
但樓主的意思是手握聖雅各的位有私小offer 的話之後放位,即係要註冊咗先,那便無得再抽獎。
...

佢似乎係buy time,有offer先比較再決定。即係自行入紙聖雅各,同一時間考私小,有私小和聖雅各offer,就放棄聖雅各,去抽SJPS。萬一私小唔得就聖雅各。係Ok嘅,只要唔註冊聖雅各~~~

Mtk206 發表於 20-7-28 13:56
既然唔係好想讀聖雅各,不如自行直接去搏兩軒?入唔到,還有的考私校,加抽獎st jo, 叩門等等。入到,一樣 ...

唔係叫搏兩軒,係叫放棄自行,樓主係細仔即係10分

回覆樓主:

今年疫症下,比以往更需要「一鳥在手」;分分鐘你交十間portfolio都無得你進級見面。25分穩入聖雅各;讀聖雅各也絕不失禮。考小一;不應「搏一鋪」心態。我係你,手執聖雅各,考好直私;再準備好叩門。穩中求勝吧。

回覆樓主:

1. 揸 St James 叩門
2. 揸私小搏大抽獎
3. 讀 St James 搏插班

兩軒叩門唔需要111,自行兩軒簡直糟蹋咗手上聖雅各25分

其實聖雅各好好ar...可能係比唔上SJ, 但都應該同軒小同級ar

係讀唔讀皇仁ge分別姐....如果St James 考得好, 其實都好多好中學選擇呀...何況之前唔係話皇仁差左D咩??

ruudi82 發表於 20-7-29 14:00
其實聖雅各好好ar...可能係比唔上SJ, 但都應該同軒小同級ar

係讀唔讀皇仁ge分別姐....如果St James 考得好 ...
皇仁再差都係男仔的dream school!不過灣仔同學比較幸福,可能聖雅各band1 男仔抽入皇仁機會都唔低。