用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Julybabe
go

del

aprilapril123 發表於 20-8-30 07:44
2間都有中學 緊系要參考DSE成績

不過2間都好好 揀方便返學個間

thanks

Poyau 發表於 20-8-25 16:49
中英兼備可考慮坑真

thanks.. 坑真好似係CMI?……之前幼稚園已放位……主力想EMI school.. many thanks for advice

聖心私教深一年

如果我有錢就讀德望,入到小學,好大機會上番中學,一條龍,不過由小學開始俾學費,俾到讀完中學,我負擔唔起。

ivywanwt 發表於 20-9-18 20:30
如果我有錢就讀德望,入到小學,好大機會上番中學,一條龍,不過由小學開始俾學費,俾到讀完中學,我負擔唔 ...

德望並不是一條龍,每年大約收返5x% ~ 6x%德小學生, 小六成績唔達標一樣要
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 ivywanwt 的帖子

德望唔係一條龍,亦唔係直屬,只係「非常友好」,會收 anywhere between 50%-80%。聖心(私立+津貼)係直屬,私立部每年大約 5X% 入讀中學部,有 3X% 會入讀其他 Band 1 中學。

聖心私立部學費稍微貴過德望,書院唔付費但成績應該德望中學部更好。

回覆 gracelam 的帖子

明白明白! 如果小六成績唔得, 當然上唔返去中學, 但係成績好sharp嗰啲。 我有朋友個朋友喺嗰度教書, 佢話除非啲成績非常差, 如果唔係都好大機會上返中學。 當然我聽過有啲人讀德望幼稚園, 小學都唔收返。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

明白明白! 謝謝資訊!

ivywanwt 發表於 20-9-20 12:59
回覆 gracelam 的帖子

明白明白! 如果小六成績唔得, 當然上唔返去中學, 但係成績好sharp嗰啲。 我有朋 ...

幼稚園同小學部亦冇保證過會全部收,所以收唔曬係正常。好多其他小學有幼稚園部,都唔一定全部收,有啲要 waiting。

gracelam 發表於 20-9-20 09:36
德望並不是一條龍,每年大約收返5x% ~ 6x%德小學生, 小六成績唔達標一樣要
...

德望最大問題唔係收番幾多學生,而係永遠唔會話你知點先會收番。

唔收番就任由學生自生自滅。

gracelam    發表於 20-9-22 13:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1998Ruby1998 發表於 20-9-20 11:59
回覆 ivywanwt 的帖子

德望唔係一條龍,亦唔係直屬,只係「非常友好」,會收 anywhere between 50%-80%。 ...

請問如果GH及聖私的課程,邊間較深同谷?

caramelpudding 發表於 20-9-22 19:29
請問如果GH及聖私的課程,邊間較深同谷?

兩間女女都試過 sh較谷較深 但我個人較喜歡gh... 同埋英文gh會好d.. 如果仲意中文小學sh是不二之選……不過我自己較仲意gh