用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Julybabe
go

del  

回覆 Poyau 的帖子

結論係很難單憑幾個figures 去判斷間學校優劣
港同33222 比率低於德望、聖心甚至德愛
但5以上又高過上述幾間女校,可能是男女校,男仔可以好叻或者連基本都冇,女仔比較平均!

就算間學校盤數靚但中間不斷有人離校亦都不是好現象!
Form 1 人數 vs 畢業人數

所以還是不要那麼執著 B1A 定B1C
揀一間讀書風氣好,品德好嘅學校已經不錯了

Awyleung 發表於 20-8-24 22:39
回覆 Poyau 的帖子

結論係很難單憑幾個figures 去判斷間學校優劣
港同33222 比率低於德望、聖心甚至德愛
但5以上又高過上述幾間女校,可能是男女校,男仔可以好叻或者連基本都冇,女仔比較平均!

就算間學校盤數靚但中間不斷有人離校亦都不是好現象!
Form 1 人數 vs 畢業人數

所以還是不要那麼執著 B1A 定B1C
揀一間讀書風氣好,品德好嘅學校已經不錯了
————

斜體個句好重要。
PS:比較%,卻忽略分母的變化,意義有幾大?

回覆 hkpapa852 的帖子

係都追著你問要數據。俾唔到就……

dbs sjc gh 都唔係band 1A???
咁真係好想知邊d 係band 1A 學校!

medicine 發表於 20-8-25 00:12
回覆 hkpapa852 的帖子

係都追著你問要數據。俾唔到就……
有心的人,知道邊度會搵到資料:無心的人,放埋出嚟都係當睇唔到。
你試下去權威既學校大全搵吓啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-25 08:27
有心的人,知道邊度會搵到資料:無心的人,放埋出嚟都係當睇唔到。
你試下去權威既學校大全搵吓啦!
...

一睇數據,全地玻璃碎㗎!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-8-25 11:15
一睇數據,全地玻璃碎㗎!
數據只是一部分,學習過程和體驗,雖然好主觀,不過都係好重要的一部分。
知道數據,其實是為了評估自己小朋友將來大概在什麼位置,或者在預計的位置上,可以有什麼樣的成效,符不符合預期。

例如如果將來小朋友打算讀醫科,而自己評估佢成績可以在 top 10%左右,不過去唔到三甲。而中學top 10% 的成績是不足夠入醫科的,可能就要另謀高就。

或者希望將來入3大,科目不限。而有信心小朋友可以保持前30% 左右。如果學校三大率高過40%,已經滿足需要,唔使追求更加高的三大率。反而應該考慮學校其他配套,是否符合自己預期。

b3410 發表於 20-8-25 11:35
數據只是一部分,學習過程和體驗,雖然好主觀,不過都係好重要的一部分。
知道數據,其實是為了評估自己小 ...

係呀!banding及數據只作參考, 間學校今日b1a, 難保幾年後回落b1b。

間學校b1a, 唔包我小朋友6年後係DSE狀元。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我無你咁利害!~~~

我只係從成為少數民族嘅機會率去考量~~~

2013skc 發表於 20-8-25 00:18

dbs sjc gh 都唔係band 1A???
咁真係好想知邊d 係band 1A 學校!
你應該唔太知"名過其實"呢個term

"例如如果將來小朋友打算讀醫科,而自己評估佢成績可以在 top 10%左右,不過去唔到三甲。而中學top 10% 的成績是不足夠入醫科的,可能就要另謀高就。"

轉左校就解決到問題? 而家係"麻麻地"學校都考唔到頭三, 轉到神校都可能只去到bottom咋wor, 當然奇蹟一定會有

單純睇數據, 意義不太大.
需要配合其餘資料再進行客觀分析先有用.

一間有小學部既中學, 當中收番幾多小學部既學生, 可大約估佢地既中一學生水平.

如果兩間中學, 中一Input水平差不多, 但Output水平有差異, 証明其中一間增值較好

至於其餘主觀感受, 一定有用同要考慮, 不過唔係旁人可以去分析同比較既嘢.

b3410    發表於 20-8-25 13:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

triceramum 發表於 20-8-25 12:23
"例如如果將來小朋友打算讀醫科,而自己評估佢成績可以在 top 10%左右,不過去唔到三甲。而中學top 10% 的 ...
有些小朋友遇強則強

Awyleung 發表於 20-8-22 16:14
回覆 Awyleung 的帖子

Local full-time Bachelor degree programmes
SHCC係2019年既33222率係86.3%

Local degree: 71.4%
Local sub degree: 14.9%

Local degree + Local sub degree = 86.3%

參考其它學校報告,大可咁樣演譯:

Option 1:
86.3% of students enrolled to local universities

Option 2:
100% of qualified students enrolled to local universities

資料想好睇』,總有辦法

lskstephen    發表於 20-8-25 14:32
triceramum    發表於 20-8-25 14:07

hkpapa852 發表於 20-8-25 13:16
SHCC係2019年既33222率係86.3%

Local degree: 71.4%

計埋overseas 可達101-300% admission ~~~

mcl203 發表於 20-8-25 14:03
計埋overseas 可達101-300% admission ~~~

「同學們共獲得本地及海外大學約180個學位取錄,平均計算每名畢業生獲得多於一項取錄。」

Poyau 發表於 20-8-25 14:15
「同學們共獲得本地及海外大學約180個學位取錄,平均計算每名畢業生獲得多於一項取錄。」
...

強到不得了~

mcl203 發表於 20-8-25 14:42
強到不得了~
樓上三位,請問你們的戯飛幾錢一張吖?

PS:影戲甘好睇,當然需要撲飛啦。真係夠嗮傳神

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-8-25 14:03
1女焉能侍3夫?

bobbob 發表於 20-8-25 19:20
1女焉能侍3夫?
WKF個班NJ學生(估計~30人),加埋都有8X個大學offer喎!
B1中學無理由少得過佢家嘛!