用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 校車收費
go

[其他] 校車收費

有冇人現在疫情期間,校車已通知要收8月起半年校車費?

We have paid for one year

一年咁多(emoji)

要俾一年車費好過分喎!

Youweird 發表於 20-7-27 22:06
We have paid for one year

Me too(emoji)

我哋都係,7月尾要交曬一年,問佢可唔可以睇吓幾時開學先交都唔得,佢話一係你唔好坐,第日你要坐都未必比位你...好串

我哋已經講左如停課八月那半個月不用交

下學期要交了半年成萬蚊,只復課十多天就放假了,到8月現在又要交半年,但明顯8月中根本不能復課,9月都可能未必得,但校巴仍收咁多(emoji),政府都批咗筆錢比佢哋袋。
你們是否也是冠X校巴?

tarepanda 發表於 20-7-28 11:39
下學期要交了半年成萬蚊,只復課十多天就放假了,到8月現在又要交半年,但明顯8月中根本不能復課,9月都可 ...
我都係佢!我哋一交交一年!

Choochootrain 發表於 20-7-27 23:12
我哋都係,7月尾要交曬一年,問佢可唔可以睇吓幾時開學先交都唔得,佢話一係你唔好坐,第日你要坐都未必比 ...

我嗰間校巴公司都係咁,仲講明學校停課冇得退錢,依家都唔知比唔比好,一次要比晒一年二萬幾蚊

真係好少座位嗎?可以賻佢唔full我會唔俾,我嗰間未講,不過如果要我先俾半年/一年,我寧願賻之後再加,俾左真係好唔抵....

swarovski2011 發表於 20-7-28 18:47
真係好少座位嗎?可以賻佢唔full我會唔俾,我嗰間未講,不過如果要我先俾半年/一年,我寧願賻之後再加,俾 ...

我都係咁想,因為我要比2個小朋友,兩個半年就2萬,好多校巴公司上次都有減收一半及某啲月份免收,唯獨呢間收咁多。

到時肉隨針板上,俾左就好難退架喇!

學校有冇出面處理依件事?咁收錢法好過分喎雖然係外判,但係家長一定要聯署要求學校處理依件事,家長肉在砧板上,好慘

00806143 發表於 20-7-29 14:28
學校有冇出面處理依件事?咁收錢法好過分喎雖然係外判,但係家長一定要聯署要求學校處理依件事, ...

學校沒有參與,完全係校巴公司自己話事,上一次交了下學期半年車費,當時覺得大家在疫情期間共度時艱都可接受,但新一學年又收咁多,燃油錢佢都慳左半年啦,之後又有政府保就業資助,佢損失有幾多呢!

tarepanda 發表於 20-7-29 14:41
學校沒有參與,完全係校巴公司自己話事,上一次交了下學期半年車費,當時覺得大家在疫情期間共度時艱都可 ...

就係因為學校冇參與,一定要大家齊心合力聯署俾學校知道呢件事,因為學校先有power去處理校巴公司,大家受咗苦,淨係喺呢度講係冇用嘅,一定要action, 講真間巴士公司係外判嘅, 如果做得唔好, 而家生意咁難做, 好多其他公司都會搶着做

00806143 發表於 20-7-29 15:05
就係因為學校冇參與,一定要大家齊心合力聯署俾學校知道呢件事,因為學校先有power去處理校巴公司,大家受 ...

趁着現在好多家長都Work from Home, 多啲時間, 更加要積極處理呢件事錢應該係應俾則俾,唔應該俾既,一蚊都唔俾可否知道係邊間 IS? 因為我仔仔八月都入咗一間新嘅,PM講俾我聽也可以,謝謝

黎緊八月入,我都想知學校點安排,但仲未收到回覆
一報就confirm報一季車費,學費加車費真係唔少
請問大家國際學校,係咪唔會係疫症下冇返學減學費?