用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區83同李兆基比較
go

葵青區83同李兆基比較

呢兩間是否83向緊上,李中走緊下坡呀?

校舍好似83好好多,李中除了泳池,其他野陳舊。

有無高人可指點下?

我覺得83好d, 李成績唔覺得唔似1b

諾媽媽2007 發表於 20-7-27 13:48

李中舊年DSE得B1c水平,同83差不多。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

PLK83成績近年有進步
2019年主科4+平均較順聯李兆基佳

2019年 PLK83 | 順聯李兆基
考生 115人 | 125人
中文4+ ~56.0% | 43.2%
英文4+ ~48.5% | 32.8%
數學4+ ~76.5% | 67.2%
通識4+ ~62.5% | 72.0%
主科4+ ~60.9% | 53.8%

中文2+ ~99% | 100%
英文2+ 100% | 100%
數學2+ 100% | 99.2%
通識2+ 100% | 100%
主科2+ 99.8% | 99.8%

33222 無公布 | 75.20% (94/125)

PLK83 2019年
Bulletins
https://www.plk83.edu.hk/home/information/bulletin.php

Issue No. 55 (p.2)
https://www.plk83.edu.hk/home/information/bulletin/no55.pdf

順聯李兆基 2019年
https://www.edu-kingdom.com/data/attachment/forum/201912/11/154448fm8x53hugzulz3uu.jpg

Poyau 發表於 20-7-28 23:05
PLK83成績近年有進步
2019年主科4+平均較順聯李兆基佳

83真係睇住佢進步

Poyau    發表於 20-7-28 23:55

83位置真係太隔涉

回覆樓主:

剛聽到李兆基轉了新校長,希望有d新景象啦

係葵青區,選間讀書運動好的學校真不易

83用家是我鄰居,話唔好,女仔有欺凌(初中)。我會選青衣外的中學,因為青衣小學都好多校風唔多好(陳溢丶主恩小學就ok比較嚴),仲咁多青衣小六生升返上嚟。其實83佢本身都喜歡收外邊的小六生。

諾媽媽2007 發表於 20-7-29 10:15
剛聽到李兆基轉了新校長,希望有d新景象啦

係葵青區,選間讀書運動好的學校真不易

我會選李兆基。校風比成績更重要,仲要係青春期!

conniewktang 發表於 20-7-29 12:28

我會選李兆基。校風比成績更重要,仲要係青春期!

李兆基校風好過83

我睇到係相反,不過間間中學都有少部份曳曳學生嘅。

gracelam 發表於 20-7-29 14:06
李兆基校風好過83  

我睇到係相反,不過間間中學都有少部份曳曳學生嘅。

始終是1C,都會有冇咁乖的學生派入。

其實間間都有曳學生,就算band1學校唔代表所有學生都好乖既

hohoho36 發表於 20-7-29 14:23
其實間間都有曳學生,就算band1學校唔代表所有學生都好乖既

非常同意。
上面用1c去睇學生品德好似有欠公度

投 四叔 一票  

回覆樓主:

我小朋友升中一,小6時有個女仔帶頭欺凌。而家去左葵青區女校,所以叻嘅學校都會有啲咁嘅人。