用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 St. Mary VS Maryknoll
樓主: wing5market
go

St. Mary VS Maryknoll  

wing5market 發表於 20-7-27 13:00
就係功課量比較多,小朋友好似不停做卷和功課,閱讀的時間比以前少了。
...

那還是轉吧,恭喜小朋友考到!叻女!

b3410 發表於 20-7-27 13:02

謝謝你

b3410    發表於 20-7-27 13:07

b3410 發表於 20-7-27 13:02
都係你個回復最理想!

題外話,Mary校方(包括中小共三方)應該頗有成績方面壓力:無它,過往的靚麗DSE成績,“神津”(坊間稱謂)之名,不能轉瞬即逝。2018~2020三年DSE成績相信有心人都見到,就連發佈方式都改變,放到PTA簡單的幾句,似羞於見人甘。在乎DSE表現的人估計沒邊個會繼續用“神津”來形容該校中學部。本POST位家長亦講到,多功課多背默(過往已有所聞)。亦難怪,站在校方,津小,無得選“材”,資源又只得甘多,有咩靈丹妙藥?加深課程,加大功課量,應該都有少少好處:承受到壓力,自然得以“全港頭40%升入中學部”(某校長語,道聽途説,並非親聞);承受唔到壓力,最好結果就是(學生/家長)主動“蟬過別枝”,大家都好,學校又可收多個慕名而來的插班生。偏偏有不食人間烟火的學生/家長,在明示暗示下依然直升(某會員語,依然道聽途説,如有不同見解,本人選擇相信並借用,見諒)。進了B1A學校(曾經,今日未必認同),未必就能在DSE考到B1成績(更勿論B1A成績。DSE無相關概念,只係借喻1/3或1/3頭)。如果未考或未轉,尤其打算轉入的學生/家長,請充分考慮個人期望/學生壓力等因素,究竟想要點樣的學習成長過程/結果。唔好以爲進了龍就少了升中壓力,只係被以功課背默小測等微細方式加在日常。當然,有人會以升中進龍為目標,甘無可厚非。

medicine 發表於 20-7-27 17:14
都係你個回復最理想!
我係拋磚引玉其實如果捱得到mary的磨練,培養出來的小朋友,都還是頗高質素的。
不過,如果覺得唔適合,的確不要勉強。

medicine 發表於 20-7-27 11:19
睇黎大家都搞錯重點:人家需要的是這樣的回復,“好犀利阿,點解可以甘勁!”
“兩間都係好學校,隨便進一 ...

其實係咪DGS更適合樓主?

簽名被屏蔽

pluto_yuen 發表於 20-7-28 13:43

插唔入DGJS或SPCCPS就根本不值一提啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wing5market 發表於 20-7-26 22:05
有幸插班成功Maryknoll 究竟走or留?

Maryknoll
校服的款式和質地都靚D
校舍又靚D

pluto_yuen 發表於 20-7-28 13:43
DGS要$

回覆樓主:

好叻女!恭喜

fadgare 發表於 20-7-28 21:15
好叻女!恭喜
最中意尼個回復,等左好耐啦……
呃,sorry,我唔係樓主,唔可以代答。但已經答左……
甘,只好答多次,答右……

964000 發表於 20-7-28 20:44
Maryknoll
校服的款式和質地都靚D
校舍又靚D
小學還是中學校服靚?我覺得MCS中學高form校服好靚,又可以留長頭髮。

b3410 發表於 20-7-29 13:14
小學還是中學校服靚?我覺得MCS中學高form校服好靚,又可以留長頭髮。

...
果套好蝦人著。不過青春少艾一定晤太差,最緊要唔好肥!

b3410    發表於 20-7-29 13:41

其實兩間, 邊間叻D ?

littlehoneymum 發表於 20-7-29 23:27
其實兩間, 邊間叻D ?
Of course St Mary's.
MCS 太 hea.  

wing5market 發表於 20-7-26 22:05
有幸插班成功Maryknoll 究竟走or留?

你小朋友搞幾年級?

回覆 littlehoneymum 的帖子

英文嘅話應該 Maryknoll 好啲啲但 St Mary's 都唔係差,已經係頭嗰批學校。其他科就唔知,我諗大致相同。中學部成績就肯定係 Maryknoll,直屬汰弱留強再自行收尖子。St Mary's 極其量都係小學盡力收插班然後靠自行十幾個位拉下成績。

「hea」唔一定差,最大影響力都係制度,Maryknoll 直屬位覆蓋唔算好多,要爭直屬中學,小五六冇得唔努力讀書,反而 St Mary's 只要唔退學,考頭考尾都可以升中學部,自行位就少。所以一條龍前嘅成績靚仔啲,因為冇太多下游份子拖低成績,自行多好多位放出黎揀人。有直私功課測考量都輕鬆過 St Mary's 但成績 keep 住進步,因為始終係畀錢學校,就算講到明無條件/合格可升中,中學部唔一定全部人有 offer。

所以 St Mary's 尤其中文科係加深左,學生同家長做少左野,學校咪唯有加深谷下。

1998Ruby1998 發表於 20-7-30 15:04
回覆 littlehoneymum 的帖子

英文嘅話應該 Maryknoll 好啲啲但 St Mary's 都唔係差,已經係頭嗰批學校。其 ...
可能大家關心的是教學方面。小學st mary 太谷,小朋友未必捱到,或者覺得日日趕功課,冇時間發展自己其他興趣。
中學調轉,又覺得St mary 可能老師比較勤力盡責,雖然公開試成績有下滑,不過在有教無類的前提下,實屬可貴,老師功不可沒。反而擔心MCS太hea.
畢竟佢中學的intake 好好(外校收到的學生好?小學部教的好?),不過DSE成績雖然都好好,不過似乎增值的唔夠。

最好小學讀maryknoll, 中學去st mary

b3410 發表於 20-7-30 15:13
可能大家關心的是教學方面。小學st mary 太谷,小朋友未必捱到,或者覺得日日趕功課,冇時間發展自己其他興 ...

冇增值都好過大跌,自行未必叻過小學部但肯定都係 Band 1