用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS轉LOCAL
樓主: potter1127
go

[其他] IS轉LOCAL

potter1127 發表於 20-7-26 23:42
回覆 heebo 的帖子

直資系米可以拿IB考本港既大學? 系米有英文中學,除左中文其他都用英文教?  ...

基本上大學可以收不同curriculum 的學生,對不同課程的收生要求,在大學的網站可以找到。我知道的兩個cases,一個初中去 PLK Choi Kai Yau School,另一個去United Christian College,一兩年後,兩個重返IS。CKY是private independent school,相信中英都注重,UCC 是Direct Subsidy Scheme School。

我既意思系國際學校學生可以自己報考DSE嗎? 唔系國際學校有DSE課程。
仔女而家平時講英文,睇書,睇YOUTUBE,都系睇D鬼佬節目,對中文既野一片空白。我本身唔系香港出身,屋企人都唔系香港。除左同學距地平時都無去接觸其他朋友仔,之前起碼可以同屋苑D小朋友玩下。
本身喺IS讀距地都好開心, 我又無期望距地要讀書叻, 不過就開始覺得同距地有中西文化既差異,唔想距地完全西化。

回覆 potter1127 的帖子

你的意思係小朋友自修,讀住IS課程,自修去考Dse?
可能你唔係本地人,所以唔明。咁做完全無需要,無可能夠時間,亦無好處,簡直係浪費時間。要麼讀IS考IB或whatever國際考試,要麼讀local school考Dse。

想問樓主點解一開始唔報本地學校?同埋樓主想點唔完全西化?

potter1127 發表於 20-7-27 18:59
我既意思系國際學校學生可以自己報考DSE嗎? 唔系國際學校有DSE課程。
仔女而家平時講英文,睇書,睇YOUTUB ...

認真考慮下耀中,真係適合你不會太西化你小朋友又會開心易適應,文化比較「本地化」你可以接觸多啲local文化。

potter1127 發表於 20-7-27 18:59
仔女而家平時講英文,睇書,睇YOUTUB ...

原來你唔係香港讀書長大,唔怪得咁睇唔開!千期唔好為左學中文而讀DSE課程呀,DSE課程唔係用嚟學中文,你睇好多本地學生其實都好憎中文㗎... 如果單純想學好中文,我相信你用晒全副應付DSE課程嘅心力嚟讀IS+外補中文,中文都唔會差!反而讀DSE可能仲要放棄小朋友好多想像力、自由發揮、揮索知識嘅空間...

同唔到講中文嘅小朋友玩只係短暫性,遲啲疫情好啲就可以出返去玩啦。去社區中心報課外活動就可以識到好多local小朋友啦。揾啲有趣嘅中文卡通片、YouTube channel睇下都可以多啲exposure呀。出去補中文、請補習老師補中文都可以!

其實我覺得個小朋友應該係好唔開心。因為讀傳統學校真係好辛苦,就算所謂happy School, 都起碼有五至七樣功課, 兩測兩考就最基本,加個個禮拜默書。同埋全日上堂除咗運動堂之外大部份時間都係坐響同一張凳嗰度。

咁怪 報Year 1時 唔諗想佢學好中文 ?讀到Year 3 想佢學返好中文 但又中學先送去? 咩logic,係人都知中文都係由細要浸架啦 你對小朋友廣東話完全唔識 但去入local 中學想點呢?

potter1127 發表於 20-7-26 21:36
仔女現在在IS讀小學,想了解如果中學轉LOCAL 要點申請?有類似小學入學派位的可以參加中一派位嗎? 仔女英文 ...

無呈分試背景,未必可以參加升中派位;升中跟升小最大分別是要參考校內成績。
另外,還可循自行收生一途去考中學,表現出色就可以。
此外,只要在香港居住的適齡學童,都有權利入津貼/官立學校讀書,這個跟教育局聯絡就可以。當然屆時讀邊間學校就不由你揀。

因此為學多啲中文轉local school? 咁不如轉讀耀中或弘立,重視中文課程之餘,辦學機構仲好重視中國市場添。

中文唔好仲去考DSE打算入本地大學,中文科係死亡之卷,好多人為避開呢科至唔讀DSE,亦有考生因為呢科衰左入唔到local U,樓主要反其道而行,想法特別!

似乎樓主對本地課程嘅中文完全冇概念
小學嘅中文已經好深好深。讀開本地課程嘅小朋友都覺得吃力,家長亦覺得好深。試問讀開IS 中文底子唔好嘅點跟點追
何況中學及DSE? catch up中文嘅程度我諗大人同小朋友都會辛苦到想死

如果想學中文,不如屋企同佢講中文,疫情過後參加下用中文上嘅興趣班,再唔係外補下

potter1127 發表於 20-7-26 23:37
回覆 lovelysnake 的帖子

系,不過未唸到甘遠,仔女讀小三,主要系唔想距地完全唔識中文 ...

我仔是由LS轉去IS, 中文基礎打得唔錯, 我唔想佢甩中文, 所以除了學校有advanced mandarin lesson之外, 我每日在家都有同佢讀中文故事書, 保持認字嘅能力, 寫生字, 買返啱佢程度嘅閱讀理解和練習做, 在家盡量講返中文, 轉咗兩年多國際學校,到依家佢認字和誦讀能力都keep到, 當然冇英文咁快啦, 英文書睇三百頁,中文書就買啲睇一百頁左右既, 並且同佢一齊睇。
咁大個先轉返local school,實在太折磨了,打擊佢自信心㖭, 學習環境風氣完全唔同, 怎能適應到呢?

potter1127 發表於 20-7-26 23:37
回覆 lovelysnake 的帖子

系,不過未唸到甘遠,仔女讀小三,主要系唔想距地完全唔識中文 ...
咁矛盾嘅?唔想仔女唔識中文,但係屋企又唔用/教佢地中文🤣🤣🤣