用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS轉LOCAL
go

[其他] IS轉LOCAL

仔女現在在IS讀小學,想了解如果中學轉LOCAL 要點申請?有類似小學入學派位的可以參加中一派位嗎? 仔女英文母語,只識聽講基本普通話,粵語完全唔識。因為無打算送去海外讀書, 所以想讀LOCAL多D學中文。

中學有咩學校可以選擇?

回覆樓主:

目標考DSE 再入local大学?

potter1127 發表於 20-7-26 21:36
仔女現在在IS讀小學,想了解如果中學轉LOCAL 要點申請?有類似小學入學派位的可以參加中一派位嗎? 仔女英文 ...
就算冇打算出國留學,讀IS 都可以入本地大學,仲好早就有offer,唔使等DSE放榜。不過如果你的目標是學好中文,就另作考慮。讀開IS,中學轉LS好難追中文。有人試過,初中出咗去一年、兩年,兩個之後都係入返IS。

回覆 lovelysnake 的帖子

系,不過未唸到甘遠,仔女讀小三,主要系唔想距地完全唔識中文

回覆樓主:

不如轉間中文較好的IS 小學?

回覆樓主:

如無記錯,如果小學無呈分,中學可自己報自行第一階段,但無得參加派位

回覆 heebo 的帖子

直資系米可以拿IB考本港既大學? 系米有英文中學,除左中文其他都用英文教?

回覆樓主:

不如考慮轉間較注重中文嘅IS
將來考IB用Non-JUPAS升大學

Poyau 發表於 20-7-26 23:46
不如考慮轉間較注重中文嘅IS
將來考IB用Non-JUPAS升大學
是 CIS, YCIS 仲有無?

而家小三,先轉番本地學校,係就而家轉,升中先轉,對小朋友唔係好公平。

聽聞有因為屋企財政問題,由一間重視中文的IS,升中轉去一間男校,唔記得係英華定DB。有成功例子,但對小朋友衝擊唔會細。可以的話,一係早轉,一係轉其他IS,唔係有難言之隱,咁搞法對小朋友唔公平。

回覆 potter1127 的帖子

(因為無打算送去海外讀書, 所以想讀LOCAL多D學中文)

因要爭入 local U, 更加要入讀band 1中學.  Seems not easy.

potter1127 發表於 20-7-26 23:42
回覆 heebo 的帖子

直資系米可以拿IB考本港既大學? 系米有英文中學,除左中文其他都用英文教?  ...

當然可以考,但小朋友如果中文程度太差,番入local school 會幾辛苦。

如果目標只是為入香港的大學,那留番在IS考好IB可能更易。
如果為中文,那不如入一間多中文的(YCIS, KCIS, ISF), 不過你自己不跟小朋友說中文家裏又不培養小朋友看中文,單靠學校也不會學得好。
如果你想先入LS, 再靠呈分入間band 1中學再入香港的大學,當中太多關要過有點不切實際,萬一肥了DSE中文更是沒有入大學資格。用這個努力去追中文其實自己在IS學中文也已經學好。
如果是經濟問題,那就馬死落地行,條條大路通羅馬。

建議你睇下LS的中文text & exercise book,了解學校對學生作文要求,再看看你孩子的能力能否做到,再作考慮。For your reference,我的孩子小四,每月要做一篇閱讀報告,每兩周作文一篇,每篇作文要求200字,每星期6堂中文,加2堂作文。考試時,有30%係未見的閱讀理解。

仔女現在在IS讀小學,想了解如果中學轉LOCAL 要點申請?有類似小學入學派位的可以參加中一派位嗎? 仔女英文 ...
If for me, provided that I have sufficient money for the child studying in IS until the completion of secondary school, I will let the child continue studying in IS.
If admitted by local U, very good and good result.

If not admitted by local U, don't be frustrated and let the child work in HK.  I believe the good english can get much advantages in job seeking.  

DSE系米只可以LOCAL學校考,有國際學校考DSE嗎?

potter1127 發表於 20-7-27 14:37

絕對無,得local 學校提供IB / GCE 課程

potter1127 發表於 20-7-27 14:37

只有local考dse,國際唔會考。

點解覺得考dse好?

唔會到海外讀大學應該不算是轉讀 local 的理由吧? 如果不是經濟出現問題,真的不太建議由 IS 轉 local 仲要到中學先黎轉。好多人千辛萬苦,左避右避,就係為左可以避開 DSE 增加入讀本地大學好既學科,相信如果唔係無得揀,係唔會有人專登投向 DSE 的懷抱。中學轉 local, 除左中文,好多野都好難適應番的。如果樓主話係因為學中文一個理由,真的完全唔合邏輯,LS 唔係淨係學中文...IS 更加唔係淨係學英文。當然,如果家中經濟出現問題無得揀要轉番 LS 既話,咁就真係要儘快比小朋友適應。