用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 CU JS4601 SCIENCE interview
樓主: moniquechoy
go

CU JS4601 SCIENCE interview

YmOra 發表於 20-7-31 10:02
明白。先謝謝你的解說。咁!只想問一樣,以放BandA為例,第一輪嘅面試都不是人人都會見嗎?我 ...

科科做法唔同,好難一概而論,不過有面試的科目放Band A來爭取面試機會絕對是正確的策略

mielmiel 發表於 20-7-31 09:50
你未到DSE又唔係咁玩法,你1st round 都要放有interveiw在Band A,因為表現好博有分加。我哋而家討論緊放 ...

我都係第1次睇同學行JUPAS。我發現JUPAS好多變化。

1. 12月11日截止前,要在Band A排會面試既學系,搏12月至1月面試個輪。
這階段HKU,如MBBS,會比較多面試。

2. 然後考完DSE又會有一些面試。考生宜考完DSE用$100去再排過JUPAS, 增加這階段面試機會。

3. 最後當然是DSE放榜後再排一次,去掌握自己真實分數能入的學系機會。

Mei 發表於 20-7-31 11:01
科科做法唔同,好難一概而論,不過有面試的科目放Band A來爭取面試機會絕對是正確的策略
...

OK明白晒!你講得啱,策略無錯就是了。其他事情無得諗咁多。真的謝謝你的提點。

nicolemummy 發表於 20-7-31 11:06
我都係第1次睇同學行JUPAS。我發現JUPAS好多變化。

1. 12月11日截止前,要在Band A排會面試既學系,搏12 ...

請問,咁樣做足晒3項動作,係咪會有可能有最多9個學系的面試機會,理論上。thx.thx

YmOra 發表於 20-7-31 12:28
請問,咁樣做足晒3項動作,係咪會有可能有最多9個學系的面試機會,理論上。thx.thx
...

唔止架。中間(即DSE考完到DSE放榜)個次,因為時間長,CityU係會大包圍,妳有報任何band都會in 妳。實際上有好多interview。有BK家長講,甚至多到有D考生放棄唔I添。

回覆樓主:

以前真係有人會唔in 因為有機會撞左去grad trip
(emoji)

moniquechoy 發表於 20-7-31 14:19
以前真係有人會唔in 因為有機會撞左去grad trip
(emoji)

孩子都本來去grad trip.

nicolemummy 發表於 20-7-31 13:44
唔止架。中間(即DSE考完到DSE放榜)個次,因為時間長,CityU係會大包圍,妳有報任何band都會in 妳。實際 ...

ic多謝你的解釋呀!問多最後一樣,咁撞時間in嘅係咪不能改時間只可放棄其中一個面見呀?thx.thx

YmOra 發表於 20-7-31 14:56
ic多謝你的解釋呀!問多最後一樣,咁撞時間in嘅係咪不能改時間只可放棄其中一個面見呀?thx ...

我聽過有些可以改,有些唔得。所以收到通知後,可打電話去問。

YmOra    發表於 20-7-31 20:45

YmOra 發表於 20-7-31 14:56
ic多謝你的解釋呀!問多最後一樣,咁撞時間in嘅係咪不能改時間只可放棄其中一個面見呀?thx ...

我諗間間院校唔同,好難一概而論。

我地行non Jupas, 唔洗跟jupas/DSe既時間表,基本上永無撞期,同埋好多offers係唔洗in, 齋睇成績。

YmOra    發表於 20-7-31 20:45

moniquechoy 發表於 20-7-26 00:45
想請問 CU JS4601 SCIENCE 顯示會有interview,是否沒有被邀請interview 的就等於不會收呢?
...

我囡到今日都未收到,真係個心有D囉囉攣,要in都應該要出通知啦!

Mei 發表於 20-7-31 22:46
我囡到今日都未收到,真係個心有D囉囉攣,要in都應該要出通知啦!

可能唔使in  直入呢1

moniquechoy 發表於 20-7-31 23:01

我終於記得了。我地係真係收左CU 既science offer 而無面試的。因為係2nd choice, 不是1st choice, 我記得好似有又好似無。

所以,係有機會無面試出science offer的。

nicolemummy 發表於 20-7-31 23:07
我終於記得了。我地係真係收左CU 既science offer 而無面試的。因為係2nd choice, 不是1st choice, 我記得 ...

最後你入咗邊度?

moniquechoy 發表於 20-7-31 23:01

希望係啦!祝你小朋友都係

Mei 發表於 20-8-1 07:35

最後你入咗邊度?

CU offer的這幾個學系,HKU那個跨學系degree已經包哂,又早已畀左HKU $5000,所以唯有忍痛了。