用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒銅 vs 福小
go

軒銅 vs 福小 [複製鏈接]

已註冊軒銅,家住將軍澳,有弟弟跟尾。今日收到福小offer,本身都喜歡福小,語境好,請問大家如何選擇?
   0    0    0    0

回覆樓主:

軒銅2020年保持亮麗升中成績
學校本身有QC/BPS聯繫位
處灣仔區 B1生升中亦男女皆宜
如升中目標為B1A/B 可考慮軒銅

升中派位結果
https://www.hrgpscwb.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=11&pageId=429&cpmId=382

回覆樓主:

軒銅升中成績亮麗,可先考慮,軒銅很多人等你的候補位,其實再找外補英文已可

回覆樓主:

Vote for 軒銅

Poyau 發表於 20-7-26 01:01
軒銅2020年保持亮麗升中成績
學校本身有QC/BPS聯繫位
處灣仔區 B1生升中亦男女皆宜

Thx

Poyau    發表於 20-7-27 01:49

Lwymama 發表於 20-7-26 01:27
軒銅升中成績亮麗,可先考慮,軒銅很多人等你的候補位,其實再找外補英文已可
...

Thx

Ilovetungtung 發表於 20-7-26 20:06
Vote for 軒銅

Thx

rosinsin 發表於 20-7-26 00:29
已註冊軒銅,家住將軍澳,有弟弟跟尾。今日收到福小offer,本身都喜歡福小,語境好,請問大家如何選擇?
...

樓主駛唔駛考慮交通或者搬?小朋友日日將軍澳來回銅鑼灣都遠... 自行接送可能會好啲,否則都辛苦了小朋友。

軒銅校舍太舊,始終係傳統小學,你想清楚未來社會需要咩類型人才

還有其他選擇嗎?
有冇去過軒銅校舍?你接受到佢嘅空間嗎?
我明白好多人覺得入到灣仔中學校網係最重要,不過也要考慮吓學校嘅配套

例如:校舍丶活動空間丶課程丶老師的能力和流動性

如果覺得ok,就軒銅啦

回覆樓主:

據福附今年小一入學簡介會

FSS offer 88-95%

升B1 85-90%

成功升讀
DBS 華仁 (今年)
以往 SPC SSC DGS HYS YWC GHS SPSLT

成功派往
華英 聖傑靈 喇沙 聖言 沙蘇 中婦 銀禧

福建中學附屬學校 - 小一入學簡介會(2021-2022) | FSSAS P.1 Admission Talk (2021-2022)

57:30
https://youtu.be/zFo4am_3l78
‹ 上一主題|下一主題