用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中4選科. 頭痛中
樓主: goldwater05
go

中4選科. 頭痛中  

妹妹頭 發表於 20-8-26 09:21
明白, 昨天學校都叫佢填左一份"初步選科意願", 阿女自己都揀左, GEOG, ECON, BAFS, M1 仲遞交埋, 不過只係 ...

選擇中有Econ和BAFS,即是比較偏向"商科人",都算係有方向性啦!中三對選科的確係重要的一年,希望疫情快D走,學生們可以回復番正常的學習。

妹妹頭    發表於 20-8-26 09:58

YmOra 發表於 20-8-25 21:10
這方面不是人人容易掌握得好,唔得嘅就寧願讀bio也不選chem。其實,PhyChemBio中,ch ...
可唔可以定位 Chem 就係 Phy & Bio 嘅中間呢

YmOra    發表於 20-8-26 20:40

妹妹頭 發表於 20-8-26 09:21
明白, 昨天學校都叫佢填左一份"初步選科意願", 阿女自己都揀左, GEOG, ECON, BAFS, M1 仲遞交埋, 不過只係 ...

以我所知, 通常選理科, 才連到m1 m2

CMMANDY 發表於 20-8-29 13:04

無-定,Geog Bio Econ M1亦有人讀,depends on学校开到幾多班同選科方法。

CMMANDY 發表於 20-8-29 13:04

冇關係,不一定要選理科

但好多學校大前提一定要科core maths好, 先可以修M1/M2
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Yanamami 發表於 20-8-29 15:15
無-定,Geog Bio Econ M1亦有人讀,depends on学校开到幾多班同選科方法。

我女學校有人讀 Econ EngLit History M1/IS Econ Geog M1/BAFS,Econ, Geog M1......

回覆 CMMANDY 的帖子

唔一定,睇學校安排,識人 Geog VA M1(完全扯唔埋纜),

Yanamami, gracelam,1998Ruby1998

原來如此,多謝妳們的分析