用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中4選科. 頭痛中
樓主: goldwater05
go

中4選科. 頭痛中  

SSG 發表於 20-7-26 08:19
請問你哋學校數學級一大概幾多分㗎?
真係唔知喎,但阿女今次數學考試好好彩地考到級一,佢今次係96分。

medicine    發表於 20-7-26 18:49
b3410    發表於 20-7-26 17:19
bbc2018    發表於 20-7-26 14:11
October.    發表於 20-7-26 12:54
洋蔥頭媽咪    發表於 20-7-26 11:36

妹妹頭 發表於 20-7-26 11:32
真係唔知喎,但阿女今次數學考試好好彩地考到級一,佢今次係96分。

阿女好勁

中學數9X分唔容易

妹妹頭    發表於 20-7-26 12:44

gigayan 發表於 20-7-26 12:11
阿女好勁

中學數9X分唔容易

妹妹頭又乖又勤力考級一係佢應得嘅。
中學數 90+ 真係唔易,高中更難,但總有人做到嘅⋯⋯我哋90分大概頭17,8名,有理由懷疑級一(同時應該係 M2, phy 級一)係 100分。

叻女     

妹妹頭    發表於 20-7-26 12:46

YolandaTam 發表於 20-7-26 12:28

只係今次咋,上到中三,我相信男仔開始發力,阿女都好難keep到。

妹妹頭 發表於 20-7-26 12:45
只係今次咋,上到中三,我相信男仔開始發力,阿女都好難keep到。
我地數級一係女仔,佢今次CORE :99,  M2:100,仲要係成個高中除左1次級二之外,全部佢級一,佢幾次M2 滿分,好勁!

妹妹頭    發表於 20-7-26 13:36

YolandaTam 發表於 20-7-26 12:28

高中數9X真係5**的人選

JJDBB 發表於 20-7-25 22:37

我校無M1讀,第日上去讀經濟科要否補回M1課程,我見有些工程 ...

視乎Econ讀乜,可能要  calculus, statistics。Econometrics 要 matrix and multiple regression

M1, M2 topics 也要

好勁呀~我哋級一位同學都好勁,都係女仔嚟,唔記得係99定100分。

YmOra 發表於 20-7-26 10:39
明白。對M2信心多寡,有時自己未必醒覺得到的,要向了解你囡囡的人請教,如數學老師一定清楚你女兒實力 ...
我哋班主任教自己班嘅數學科,另外有教高中嘅數及physics。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-26 10:59
我仔數學都係级頭果批學生,中一至中四數學成績都有 9x 分。
個人認為初中數學低於8x分,都幾難應付 DSE M ...
明白,再睇睇到時中三讀成點先。

阿仔說我煩. 最後佢選了M2, CHEM, BIO, ICT,
多謝各位解答.

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-25 16:26
其實小朋友有冇喜歡邊科?性格如何?須然話成绩平均,但總會知道自己對邊科有興趣,喜唔喜歡背誦,數理是 ...

What is M1?  What is M2?
Is M1 Applied Maths ?
Is M2 Pure Maths ?
As far as I studied in the past, Pure Maths is much more difficult than Applied Maths, right ?

kenwong888 發表於 20-7-26 17:19
What is M1?  What is M2?
Is M1 Applied Maths ?
Is M2 Pure Maths ?

M1 calculus & statistics
M2 algebra and calculus

M1 似 AS Level Maths & Statistics (你可以當係 applied maths較淺咗兩成再剔除 mechanics 同numerical method)
M2 似 HKCEE A Maths + AL Pure Maths Calculus and linear algebra (no conic section in rectangular coordinate, 部分 rational function, inequalities 入咗compulsory maths)

洋蔥頭媽咪    發表於 20-7-26 18:56

YolandaTam 發表於 20-7-26 17:33

M1 calculus & statistics

我係咪應該睇成 讀1 or 2 視乎自己強項在於statistics or algebra?

S-Kwok 發表於 20-7-26 19:02
我係咪應該睇成 讀1 or 2 視乎自己強項在於statistics or algebra?

我諗讀數延,一方面睇能力一方面睇需要嘅。
能力: 就如你所講睇自己比較可能學識 statistics 定 algebra,另外就係抽象思維,始終 linear algebra 唔係一啲日常生活成日接觸到嘅嘢,我當年就係想像唔到。
需要:始終認為M1 唔太能應付好要數學嘅大學本科,工程物理數學呢啲固然係, econ 都好忟水。但如果係普通 BBA, social, 輔助醫療嗰類需要解讀數據嘅能力但毋須 drill 落去啲 mathematical model 嘅話就足夠。

SSG 發表於 20-7-26 14:37
我哋班主任教自己班嘅數學科,另外有教高中嘅數及physics。

ic

可以"興趣"行先嘅!

興趣同能力都要考慮,其次如果有意出國升學,就要揀M2。

goldwater05 發表於 20-7-26 16:11
阿仔說我煩. 最後佢選了M2, CHEM, BIO, ICT,
多謝各位解答.

恭喜晒你囝囝已有決定