用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中4選科. 頭痛中
樓主: goldwater05
go

中4選科. 頭痛中  

goldwater05 發表於 20-7-25 11:15
由於疫情閞係. 選科講座取消左.
我都唔識比意見小兒. 佢成績在Band1 中學是中等. 所有科目都平均
但應不會 ...
我以前會考是phy Chem  bio computer, 好多人想入,因為另一班理科是Geog . 我覺得computer 是咁多科用最少時間讀,當時參考書少,不易高分。不過現在可能已經改變
Computer都好實用,起碼自己之後對電腦易上手,阿囡停課要畫flowchart,佢唔明時可以問吓我

YmOra 發表於 20-7-25 19:47
個人認為,一下子由選Geog變咗phy,難度改變很大呢!但,只要有定心理準備係無問題的呢!其實都係 ...
分析得很清楚,阿女都只係暫定,上到中三接觸下,至決定選邊科。

YmOra 發表於 20-7-25 19:19
你囝囝原先係Chem+ICT+BAFS,給你講一講又不太明白你的憂慮就揀咗Chem+ICT+Bio ...
好感謝你呀. 聽你講完. 有點舒服左.
佢而家都應該唔會更改了.

M2會讀(因為佢考頭30就可以必修)

其實志願就排CHEM, BIO, ICT, BAFS, PHY, GEOG, VA.

YmOra    發表於 20-7-25 22:36

妹妹頭 發表於 20-7-25 20:17
分析得很清楚,阿女都只係暫定,上到中三接觸下,至決定選邊科。

好奇一問,同樣地Econ和BAFS都係未曾接觸過的科目,你囡囡就一心想修讀,她是否屬"商科人"居多嗎?就如我女兒一樣,一開始就看出她是理科人一樣嗎?thx.thx

Bluegene 發表於 20-7-25 17:08
ICT係冇用又outdated,入U讀CS, CSE, CE, IE, EE再學過晒。
唔讀Engineering, 讀M1較M2有用

我校無M1讀,第日上去讀經濟科要否補回M1課程,我見有些工程科中學無修M2,然後大學又要讀M2程度。

JJDBB 發表於 20-7-25 22:37

我校無M1讀,第日上去讀經濟科要否補回M1課程,我見有些工程 ...

M1M2中的"微積分"知識重要些。

goldwater05 發表於 20-7-25 16:41
他性格內向既, 至於興趣科目, 唔可以說有既. 只是佢抗拒文科, 經濟和 physics 佢又說不太明. 所以就得返 ...
應該上大學網研究下有乜科自己想或有兴趣讀,有乜prerequisites, weighting, 再从自已能決定中四揀咩科。有無去过大学Info day參觀过?

妹妹頭 發表於 20-7-25 17:23
我女都有同樣問題,要開始選科,原本阿女想揀,Geog,Econ,BAFS,M1.但今次考試,數學突然比佢級一,佢又 ...
請問你哋學校數學級一大概幾多分㗎?

YmOra 發表於 20-7-25 19:47
個人認為,一下子由選Geog變咗phy,難度改變很大呢!但,只要有定心理準備係無問題的呢!其實都係 ...
想請教點解數學級十內一定適合讀M2呢? 阿女小學時嘅數學科成績只係中上,但升中後呢兩年進步咗,係級十內。原本見學校高中有M1揀,點知嚟緊又好似冇,只得M2。

goldwater05 發表於 20-7-25 11:15
由於疫情閞係. 選科講座取消左.
我都唔識比意見小兒. 佢成績在Band1 中學是中等. 所有科目都平均
但應不會 ...

為何一定M2?是否大學有想讀的科目一定選M2或是興趣好大?數學太深,解答一條數需花長時間。選M1淺些,將多些時間放在英文上。其實英文科好重要,尤其將來升學,進修,就業,有長遠影響!

見你話仔仔B1b, 英文中下,數學中上,才有此回應

SSG 發表於 20-7-26 08:26
想請教點解數學級十內一定適合讀M2呢? 阿女小學時嘅數學科成績只係中上,但升中後呢兩年進步咗,係級十內 ...

級10或以內係一個參考指標而矣!不是"死指標",我的建議係响數學科如果屬級10或以內的又想讀M2係"一定適合",例如11至20名嘅不是不適合,只是要多給點時間响M2才有好成績,這些時間不能懶必需付出的,而21至30左右好多時會被DSE"4級"成績的"樽頸位"所阻礙,想有5級成績就必需有更大的付出才可以成功,往往這批學生都會面對drop與留的決擇。個人認為,一般而言,一所中學最top嗰30人左右才有機會入讀M2班,因為多數中學都只開一班M1或M2班,圍數30人一班左右,單以M2為例,去到S6考DSE能夠剩番嘅學生數目多數只有15至20人左右,當中由此至終仍然响到無drop嘅,個人認為就係top10嗰班數學強嘅學生,故我的結論才認為他們是"一定適合"讀M2而矣!至於,你囡囡只要屬於貴中學合乎入讀M2名次的"劃線位"入讀嘅話,就代表她係有能力踏上M2學科的"第一步",只要按上面我分享嘅,看看孩子屬咩名次而踏上M2的第一步,往後留意要點努力就可以了,我上面的只是一個"需努力指標",而非一個"死指標"。個人認為,你囡囡有得級10,讀M1或M2都"適合",如果她比較喜歡M1,就必需快DD向數學科老師攞料,因為數學老師係會知道學校的未來路向,誠意DD問,相信老師係願意透露的。她不喜歡M2嗎?係不喜歡吖?還是怕M2呀?

bbc2018 發表於 20-7-26 09:56
為何一定M2?是否大學有想讀的科目一定霆M2或是興趣好大?數學太深,解答一條數雖花長時間。選M1淺些,將 ...

樓主學校只有M2可揀。我女都係英文較弱,想請教點可以提升英文DSE的應考能力?thx.thx

YmOra 發表於 20-7-26 10:23
級10或以內係一個參考指標而矣!不是"死指標",我的建議係响數學科如果屬級10或以內的又想讀M2係"一 ...

真心感謝你咁詳盡嘅解答呀!你提醒咗我,真係要問班主任先(佢教高form數的)。想揀M1係因為佢自己都覺得應該可以應付得到,M2就沒大信心。

SSG 發表於 20-7-26 10:32
真心感謝你咁詳盡嘅解答呀!你提醒咗我,真係要問班主任先(佢教高form數的)。想揀M1係因為佢自己都覺得 ...

明白。對M2信心多寡,有時自己未必醒覺得到的,要向了解你囡囡的人請教,如數學老師一定清楚你女兒實力多定少,是否應付到M2。不過,從好的方向諗,你女兒對M1抱有信心,要應付M2應不是太大問題的呢!繼續努力呀!想問問,你指嘅係e+中三已經教緊高中數嗎?如果,係嘅話,個人認為貴校數學老師係幾唔錯,應該係一位可信賴的老師,故老師的意見應該幾幫到孩子呢!

YmOra 發表於 20-7-26 10:28
樓主學校只有M2可揀。我女都係英文較弱,想請教點可以提升英文DSE的應考能力?thx.th ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3830147&extra=page%3D2&page=5
曾經在呢個post 85樓有回應

謝謝你的分享。

SSG 發表於 20-7-26 08:19
請問你哋學校數學級一大概幾多分㗎?

我仔數學都係级頭果批學生,中一至中四數學成績都有 9x 分。
個人認為初中數學低於8x分,都幾難應付 DSE M2 嘅數。

JJDBB 發表於 20-7-25 22:37

我校無M1讀,第日上去讀經濟科要否補回M1課程,我見有些工程 ...

M1唔算太難,但如果選工程冇修M2,讀上去都幾痛苦。
所以有能力讀得到嘅學生最好揀修M。

bbc2018 發表於 20-7-26 09:56
為何一定M2?是否大學有想讀的科目一定選M2或是興趣好大?數學太深,解答一條數需花長時間。選M1淺些,將 ...
因學校只得M2選擇, 無M1

YmOra 發表於 20-7-25 22:33
好奇一問,同樣地Econ和BAFS都係未曾接觸過的科目,你囡囡就一心想修讀,她是否屬"商科人"居多嗎 ...
可能係因為我有收依2科,而且做左會計幾十年。我平時會同佢傾econ既野。所以佢算係有接觸過少少,但最終選邊科,都要等佢下年接觸下,至決定。