用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中4選科. 頭痛中
go

中4選科. 頭痛中  

由於疫情閞係. 選科講座取消左.
我都唔識比意見小兒. 佢成績在Band1 中學是中等. 所有科目都平均
但應不會選文科既科目去讀.

而家他考慮緊以下幾個經合, 大家有咩意見呀?

M2, CHEM, BIO, ICT
M2, CHEM, BIO, BAFS
M2, CHEM, BAFS, ICT

其實佢只推CHEM有興趣. 其他只是唔討厭,

考慮野如下
ICT, 好似教一些落後既野.
CHEM, BAFS, ICT, 呢個組合好似唔夠主流?

**小兒英文中下, MATHS中上成績

goldwater05 發表於 20-7-25 11:15
我都唔識比意見小兒. 佢成績在Band1 中學是中等. 所有科目都平均
但應不會 ...

我見M2係胆之一,但maths成績中上,唔知係咪B1a中學,如果唔係的話,可能修M2會吃力。

Chem/Bio/ICT或BAFS都ok, 但男仔讀落多數唔鍾意BAFS,drop科率高。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

是呀. 應該係BAND 1 B既...考全FROM 20/120.
所以佢想M2. 就OK.

佢起初想M2, CHEM, ICT , BAFS. 但後來我覺得好似入大學時. 讀小科主流既科. 好似蝕底咁...

佢就選埋BIO. 但而家我好似影響左佢決定咁.

goldwater05 發表於 20-7-25 14:37
回覆 gracelam 的帖子

是呀. 應該係BAND 1 B既...考全FROM 20/120.

Bio就好多野背,加呢幾科組合都ok,最緊要有信心攞高分

但應不會 ...

其實小朋友有冇喜歡邊科?性格如何?須然話成绩平均,但總會知道自己對邊科有興趣,喜唔喜歡背誦,數理是否有興趣肯花時間等等。
有冇諗過大學想讀咩? Chem . Bio 都多嘢要記,花嘅時間不少,如果唔揀 phy,就預咗大學不能讀工程。BAFS 亦要數好,數唔強選 M2 係好難讀得好。M2一般比較多數強嘅人揀,如果唔㨂phy ,頃向商科,咁就唔一定M2,揀M1都得。ICT 學嘅嘢唔難,容易合格但高分係好難,男仔如果有興趣,dse 拎4查實沒太大難度。

現今大學收生係鬥高分,最重要㨂有能力同有興趣嘅科目,亦可以留意貴校邊科 dse 成績較好,可能係老師教得比較好,拎高分嘅機會或者會更大。

題外話,見樓主話小朋友1B校,但英文成績中下,查實英文都幾重要,最好攪攪佢。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-25 16:26
其實小朋友有冇喜歡邊科?性格如何?須然話成绩平均,但總會知道自己對邊科有興趣,喜唔喜歡背誦,數理是 ...

他性格內向既, 至於興趣科目, 唔可以說有既. 只是佢抗拒文科, 經濟和 physics 佢又說不太明. 所以就得返幾科去選擇. 佢學校只得m2, 要頭30成績先可以選, 佢讀. 我唔會反對既.

我問佢喜唔喜歡背誦?佢回我. 無人有興趣背野既. 但佢是記性好既人.

佢原說讀chem, ict, bafs. 但我說唔好後..佢就講chem, bio, ict. 真是唔知我有無影響佢了.

不知是否自己傳統. 我覺得chem, bio, ict / chem, bio, bafs 是較chem, ict, bafs 好.

goldwater05 發表於 20-7-25 16:41
他性格內向既, 至於興趣科目, 唔可以說有既. 只是佢抗拒文科, 經濟和 physics 佢又說不太明. 所以就得返 ...
佢有冇諗過將來想做啲咩? 如果冇興趣做醫護, 可以唔修 Bio. 因為Bio真係會幾花時間。 如果唔怕 Bafs 统计煩,chem/bafs/ict 都可以,都係果句,最重要讀有興趣同有能力嘅科,因為入大學係鬥高分。

但應不會 ...
ICT係冇用又outdated,入U讀CS, CSE, CE, IE, EE再學過晒。
唔讀Engineering, 讀M1較M2有用

我揀Chem, Bio, BAFS, M1 or Chem Bio, Econ, M1

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-25 17:02
佢有冇諗過將來想做啲咩? 如果冇興趣做醫護, 可以唔修 Bio. 因為Bio真係會幾花時間。 如果唔怕 Bafs 统计 ...
佢真是無...
其實太太同我都估佢中5會DROP一科...

所以M2, CHEM讀到應該好.

ICT佢又好似唔想放棄,

仲之唔阻佢..等佢選CHEM, ICT, BAFS,M2算數.

Bluegene 發表於 20-7-25 17:08
ICT係冇用又outdated,入U讀CS, CSE, CE, IE, EE再學過晒。
唔讀Engineering, 讀M1較M2有用
ICT佢唔會放棄....

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-25 17:02
佢有冇諗過將來想做啲咩? 如果冇興趣做醫護, 可以唔修 Bio. 因為Bio真係會幾花時間。 如果唔怕 Bafs 统计 ...
我女都有同樣問題,要開始選科,原本阿女想揀,Geog,Econ,BAFS,M1.但今次考試,數學突然比佢級一,佢又話揀,Phy,Econ,BAFS,M1/M2好唔好。佢又話M1定M2好?好多問號。

goldwater05 發表於 20-7-25 17:18

個人覺得 ICT 須然學嘅嘢作用不太大,但如果小朋友有興趣又有能力,唔使花太多時間又可以取到好成績,咁就由佢自己選擇,因為讀果個始終係小朋友自己。

ICT 呢科以住唔少家長都不太睇好,覺得冇用,但隨著 stem 科目開始已經多咗人重視。
我仔當年揀 ICT 部份家長都一樣唔太建議,但估唔到佢越讀越起勁,佢身邊唔少同學冇乜點温書dse都拎到4。

goldwater05 發表於 20-7-25 17:17
佢真是無...
其實太太同我都估佢中5會DROP一科...

ICT唔會放棄就照讀

唔怕劏內臟劏老鼠,記性好讀Bio唔怕背野都好ok, 理大3寶冇phy有bio都可以,仲有可以選擇醫護界。

咁咪ICT/Bio/Chem/M2

妹妹頭 發表於 20-7-25 17:23
我女都有同樣問題,要開始選科,原本阿女想揀,Geog,Econ,BAFS,M1.但今次考試,數學突然比佢級一,佢又 ...

中學生自信心好重要,有信心自然會越讀越好。
你女女之前好有信心一定要揀 Geog 而家想轉 phy ? 建議你睇下今年讀成點先再決定啦!econ/bafs 走商科,修M1比較好,如果讀倒我都建議你揀一理科,phy or chem,將來可選嘅系會較多。

我女都有同樣問題,要開始選科,原本阿女想揀,Geog,Econ,BAFS,M1.但今次考試,數學突然比佢級一,佢又 ...

如果傾向讀商科就M1

你既CASE相對易呀. 因為我覺得兩科主流科有晒.

goldwater05 發表於 20-7-25 17:18

ICT 唔係攪technical嘢及相對落後,好老師不易找。
好多文字上解釋,答得唔中冇分,所以高grade 唔易,你睇此科DSE grade 就知。

真正有興趣CS不如讀好數好過,有時間自學AI及programming

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-25 17:40
中學生自信心好重要,有信心自然會越讀越好。
你女女之前好有信心一定要揀 Geog 而家想轉 phy ? 建議你睇 ...
我女都明,所以佢依家想轉phy,econ,BAFS,M1囉,佢仲係心大心細。

goldwater05 發表於 20-7-25 16:41
他性格內向既, 至於興趣科目, 唔可以說有既. 只是佢抗拒文科, 經濟和 physics 佢又說不太明. 所以就得返 ...

你囝囝原先係Chem+ICT+BAFS,給你講一講又不太明白你的憂慮就揀咗Chem+ICT+Bio,很明顯他第一喜歡係M2和Chem,第二喜歡係ICT,估計你囝囝喜歡揀有趣味DD的科目讀,對你囝囝嚟講,其實邊科唔係太大問題,ICT是他喜歡嘅話,肯用功攞4無問題,如果越讀越喜歡想有5都容易DD,你咪把ICT視為孩子取分的工具,縱然課程內容比較不設合現今環境,但作為取分工具就當然揀科感興趣DD嘅好過主流科,再且三科選修科中已有兩科屬主流學科都不是太差啫!至於第三科選修科,個人認為你囝囝係有記性嘅,初步觀察知你囝囝似乎想揀感趣味DD嘅學科,我會建議選Bio,因為,其實Bio想讀得好記性已經係成功嘅關鍵之一,其次係內容的理解,個人認為Bio係讓學生認識大自然嘅一門學科,係可以用"邏輯"去理解整個大自然,故要明白理解就好靠孩子的邏輯性,估計這方面你囝囝係有的,Bio有機會令他越讀越感趣味的,所以我才認為你囝囝適合讀Bio多過BAFS。

妹妹頭 發表於 20-7-25 18:45
我女都明,所以佢依家想轉phy,econ,BAFS,M1囉,佢仲係心大心細。

個人認為,一下子由選Geog變咗phy,難度改變很大呢!但,只要有定心理準備係無問題的呢!其實都係用功讀而矣!她出年就有機會讀phy,到時就知自己是否喜歡,其實以PhyChemBio三科比較,去到中三上學期一完就可以知道自己是否喜歡phy了,到時再作決定亦未遲,至於M1M2,個人認為如果數學科係級10或以內一定適合讀M2,但以你選科組合嘅基本面來看M1係比較適合。