用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中4選科. 頭痛中
樓主: goldwater05
go

中4選科. 頭痛中  

YmOra 發表於 20-8-10 14:39
是的,認同呀!M2確實不是人人適合讀,純個人認為,M2對十分愛數學嘅學生尤如"興奮劑",會越讀越興奮 ...

我仔果级有30個修M2, 聽佢講真係有啲同學跟得好辛苦, 見佢哋叫救命成日話難,部份同學今年應該都會 drop, 但佢哋數學成績比較前嗰班同學,又唔算太花時間, 聽我仔講修M2班同學反而感覺 core 好容易添

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-10 14:13
M2 去到 S5 部份 topic 確有難度, 但如果要投入大量時間先跟到,相信學生數學能力未算係好強 (追星另計) ...

仲有一個要點,有時有些學生不是想投放大量時間响M2處,而是好被動地無法可施而矣!我的意思係,學校的M2老師,教得好嘅不是那麼多,個人認為,數最強嗰批學生,基本上不需要老師的落力教學也可以一點就明白就可以直入操數皆段,但,一位教得差嘅老師就幫唔到數學較弱DD嘅同學仔們,其實這批學生只要有好的指引和引導,科M2也可以讀得輕鬆,個人認為有三分一學生有機會死响D教得差的老師身上,上面提及的jm們的孩子們有些最終要忍心放棄的都是因為這情況,其實佢哋唔係好想放棄M2,有DD迫於無耐,有D仲話早知M1老師教得盡責,一早就揀M1好過。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-10 14:49
我仔果级有30個修M2, 聽佢講真係有啲同學跟得好辛苦, 見佢哋叫救命成日話難,部份同學今年應該都會 drop ...

可能間間中學不同,我校整體而言,數學較遜色嘅會較為吃力,但M2班不是人人都認為易讀,但只要肯花點時間攪清D公式和多操DD數應該可以提升M2能力。至於,M2有提升對"主科數"係一定有幫助,有DD似做緊D"BB數咁",尤其主科數中的MC,強M2嘅學生會感覺到主科數中MC的"數速"強咗和"做啱率"多少也能感覺得到。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-10 15:08

YmOra 發表於 20-8-10 14:54
仲有一個要點,有時有些學生不是想投放大量時間响M2處,而是好被動地無法可施而矣!我的意思係,學校的 ...

我同意你嘅講法,老師教得好唔好都绝對影響學生成敗。不過我仔話數學查實又唔使太靠老師。

如果你有留意我都有描述過,我仔初中數學堂都成日唔聽書, 唔係話老師教得唔好,因為佢自學力強,自學仲快過老師教學, 而且佢哋好得意,老師亦鼓勵有能力嘅同學可以自己學快啲, 情願你自學好過覺得淺上堂發夢,唔明再問佢,算唔算因才施教呢  

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-10 15:08
我同意你嘅講法,老師教得好唔好都绝對影響學生成敗。不過我仔話數學查實又唔使太靠老師。

如果你有留意 ...

所以,個人認為,學懂"自主學習"對學生成長係百利而無一害的呢!你囝囝數學科能夠有自學能力就當然不用老師""教"",耐何數較遜色嘅,但又不是不適合讀M2嘅學生就好需要老師的""教導""。我認識一位教數嘅jm朋友,先係我比較認為數學女老師比男老師"細心教",亦肯照顧多DD那些需教的學生們,唔敢話那些學生必定有所提升數學能力,但肯定的是由好想drop去到e+願意接受挑戰上DSE戰場搏搏M2有4或5級成績,個人認為,M2對學生已經有個""交代""了。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-10 15:23

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-10 12:03
我又覺得數強嘅學生投放於M2嘅時間未必太多  
好似我仔投放最多時間嘅反而係 Chem .

請問你仔修邊幾科?

saetang 發表於 20-8-10 21:45
請問你仔修邊幾科?

Phy + Chem + Econ + M2

YmOra    發表於 20-8-11 09:29

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-10 21:47
Phy + Chem + Econ + M2

怪唔之得Chem最花時間啦吗

saetang 發表於 20-8-12 13:40
怪唔之得Chem最花時間啦吗

如果數唔夠強嘅揀 Physical 其實都會花時間㗎,不過 phy 同 M2都係我仔強項,econ 亦冇乜太多嘢要讀,唯獨 Chem 最多嘢背囉

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-12 13:53
如果數唔夠強嘅揀 Physical 其實都會花時間㗎,不過 phy 同 M2都係我仔強項,econ 亦冇乜太多嘢要讀,唯獨 ...

其實,chem話就話無bio咁多嘢要記,但chem要記嘅嘢又好似辛苦好多,往往要用"死記"方法去記。

YmOra 發表於 20-8-25 08:28
其實,chem話就話無bio咁多嘢要記,但chem要記嘅嘢又好似辛苦好多,往往要用"死記"方法去記。
...
都係, 因為CHEM 既野, 往往都係好空範, 所以要死背, 死記

妹妹頭 發表於 20-8-25 08:31
都係, 因為CHEM 既野, 往往都係好空範, 所以要死背, 死記

係呀!chem好難把一些化學反應聯想起"日常生活",而bio就可以聯繫"大自然",記起資料上嚟都容易好多。我好鍾意响某次中學"簡介會"與一名高中生傾偈時學生的一番話,我覺得佢比喻得十分貼切,學生話,bio就好似一套長篇韓劇咁,內容雖然"長又長",但只要細心記住每個場境的"重點事件",要記晒整套13集嘅劇其實無難度,若然遇到bio好老師就更加容易有方法"記"到哩科bio長劇,但chem就有太多太多需要"硬記"的專有名詞和化學反應,好難從趣味性去記chem嘅內容,同學比喻為好似TVB啲法證劇咁,通常故事內容一去到好po好專業嘅化學"述語",個腦就好容易路過那些對白,直接只留意故事嘅大體內容,你要學生講番套劇嘅破案"重點",化學反應是甚麼,都好難講得出,該學生真係十分明暸兩科的分別,學生的比喻十分好。

YmOra 發表於 20-8-25 09:03
係呀!chem好難把一些化學反應聯想起"日常生活",而bio就可以聯繫"大自然",記起資料上嚟都容易好 ...
我老公話,明白各種粒子的運動,就可以好好的解釋物理,化學現象,兩個科目都唔難掌握。

b3410 發表於 20-8-25 09:33
我老公話,明白各種粒子的運動,就可以好好的解釋物理,化學現象,兩個科目都唔難掌握。 ...
我絕對同意你老公既講法, 但唔係個個都對依方面咁敏感, 咁理解, 所以往往讀依2科既人, 一係就會好叻, 好高分, 因為佢地已掌握到, 理解到, 但另一部份既人, 就會讀得好差, 甚至要drop.... 成績會係好兩極化

我老公話,明白各種粒子的運動,就可以好好的解釋物理,化學現象,兩個科目都唔難掌握。 ...

我老公同女都係咁講,佢哋話明咗其實好多嘢推論到出嚟,唔明嘅話靠死記,題目轉一轉彎就,所以上次大考考思考同推論,我女好多同學靠記嘅都低分。

YolandaTam 發表於 20-8-25 10:05
我老公同女都係咁講,佢哋話明咗其實好多嘢推論都出嚟,唔明嘅話靠死記,題目轉一轉彎就,所以上 ...
理科真係唔可以死記硬背,文科可能可以,不過依家題目越來越靈活,文科也要理解再消化。

這方面不是人人容易掌握得好,唔得嘅就寧願讀bio也不選chem。其實,PhyChemBio中,chem係應該點定位?!例如,phy,個人會定位為邏輯性學科,bio就係肯記肯讀嘅理科中的文科,但chem好似好難定位?!

YmOra 發表於 20-8-25 21:10
這方面不是人人容易掌握得好,唔得嘅就寧願讀bio也不選chem。其實,PhyChemBio中,ch ...
唉, 我女欠邏輯, 死背又唔得, 所以PHY, CHEM, BIO, 佢都唔會選

妹妹頭 發表於 20-8-26 08:31
唉, 我女欠邏輯, 死背又唔得, 所以PHY, CHEM, BIO, 佢都唔會選

你囡囡過去一年數學有進步嘛!來年才有機會接觸PhyChemBio,她數學幾好,可能佢會對Phy產生興趣呢!而Bio係就係話記性好科目,但準確DD講應該係需要有了解為大前題下的記,故我稱Bio為"理科中的文科",若然只靠硬背,Bio成績未必可以去得更高更遠。點都好,讓囡囡响中三好好找出自己的學科路向。不過,我有位jm的孩子,邏輯和記性也是弱,孩子選擇了比較中性嘅"地理和旅款"嚟讀,個人認為孩子係知道自己想要D乜喜歡D乜,只是太過擔心而矣,多鼓勵孩子前進讀"愛"讀的學科一定唔錯得去邊。努力加油呀!

YmOra 發表於 20-8-26 09:15
你囡囡過去一年數學有進步嘛!來年才有機會接觸PhyChemBio,她數學幾好,可能佢會對Phy產生 ...
明白, 昨天學校都叫佢填左一份"初步選科意願", 阿女自己都揀左, GEOG, ECON, BAFS, M1 仲遞交埋, 不過只係初步, 我同佢講, 仲有一年時間比佢去接觸, 去選擇適合自己既科去讀, 11月就會再選, 睇下佢有冇改變....