用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中4選科. 頭痛中
樓主: goldwater05
go

中4選科. 頭痛中   [複製鏈接]

bbforever 發表於 20-7-31 10:12
請教邊科可以是是但但?

我返而覺得睇孩子性格同能力,有啲學生(由其男仔)喜歡電腦,呢科唔驶點温 dse 都可以取4,又或者有啲人修 econ 根本無需要花太多時間,所以好睇小朋友自己。

bbforever 發表於 20-7-31 20:44
我以為係geog...

同樣做到九成人2+,五成人4+的有phy同chem
但唔洗講都知phy chem係每間學校的精才會讀
考生以英文作答遠比中文答的多也反映水準高

而History卜就唔同喇
係以中文作答的人多
反映讀中中的人選這科比英中還多
我相信香港現時情況都係英中水平平均比中中高
而以中文答多的科目派到咁好成績
我直覺認為係依絲執
中中的同學仔不要錯過這科

我是護書簿

losoco 發表於 20-7-31 22:17
同樣做到九成人2+,五成人4+的有phy同chem
但唔洗講都知phy chem係每間學校的精才會讀
考生以英文作答遠比 ...
西史易過中史嗎?

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-31 22:10
我返而覺得睇孩子性格同能力,有啲學生(由其男仔)喜歡電腦,呢科唔驶點温 dse 都可以取4,又或者有啲人修  ...
你啱!能力、興趣都好緊要!

bbforever 發表於 20-7-31 22:57
西史易過中史嗎?

學校西史4十有9成幾,中史科比較低。

不過其他學校可能情況唔同

請問有冇KWY中四選科資料 ?有咩套餐?  謝謝

仔最後順利入左CHEM, BIO, M2, ICT.
ICT得1x人讀. 反而佢無選BAFS有35人...

看來中5都應該會DROP科..到時希望佢唔好DROP剩兩科啦..

b3410    發表於 20-8-8 17:37

goldwater05 發表於 20-8-8 17:15

ICT一向都係比BAFS少人修讀。但,個人認為你囝囝喜歡ICT是最重要,孩子喜歡的科目才有機會响DSE表現得好。

goldwater05 發表於 20-8-8 17:15

DSE 真正會考8科嘅人其實唔算太多,中五 drop 科好正常,現今入大學係鬥高分,除非你目標係神科,否則到高中要集中火力,若有信心修自己最強嘅六科已經足夠。

gracelam 發表於 20-7-25 17:39
ICT唔會放棄就照讀

唔怕劏內臟劏老鼠,記性好讀Bio唔怕背野都好ok, 理大3寶冇phy有bio都可以,仲有可以選 ...

請問理大三寶係指邊三寳?

yoyococo 發表於 20-8-9 19:32
請問理大三寶係指邊三寳?

職業治療
物理治療
放射治療
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YmOra 發表於 20-7-28 17:09
最緊要幫到孩子,啱用嘅就收歸己用。
小女亦係今年選科,中上成績Chem, Bio, BAFS, M1

想請問BAFS and M1容易讀嗎? 謝謝你意見

hokerryfan 發表於 20-8-9 22:06
小女亦係今年選科,中上成績Chem, Bio, BAFS, M1

想請問BAFS and M1容易讀嗎? 謝謝你意見。

BAFS分左management 同Account, 唔知學校揀邊樣教, Account要求細心,management 勤力就得。

M1數學好就容易handle.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hokerryfan 發表於 20-8-9 22:06

想請問BAFS and M1容易讀嗎? 謝謝你意見。

BAFS與M1係配合的,若然是BAFS(A)嘅就更甚。M1比起M2係易讀D,最大分別係M2需投放的時間是十分多,故一些數強的但又未必可以投放大量時間的學生,選擇M1係最適合的,不知你囡囡是否以此為選擇原因,不過,如果以配搭角度看,BAFS與M1係配合的,至於是否容易讀,個人認為,一定比BAFS+M2易讀,若然你囡囡屬"商科人"頭腦,就更加不用擔心選擇咗BAFS加M1,應該既適合又容易讀。

至於,另外嘅Chem和Bio,個人估計你囡囡能夠以比人"優先"的次序揀到這組合,估計你女兒成績不弱吧!那麼,讀chem應該不成問題,而bio就好睇你女兒自己的長處在哪,記性好嘅有幫助,會做筆記嘅有幫助,能夠綜合要點嘅有幫助,不過,縱然未有這些優點亦可以响e+起慢慢學習增加能力,bio係可以找到方法讀的,不用擔心。

gracelam 發表於 20-8-10 09:59
BAFS分左management 同Account, 唔知學校揀邊樣教, Account要求細心,management 勤力就得。

M1數學好就 ...
Thank you so much for the comments.

YmOra 發表於 20-8-10 11:00
BAFS與M1係配合的,若然是BAFS(A)嘅就更甚。M1比起M2係易讀D,最大分別係M2需投放的 ...
Thanks again for your supportive and positive comments.

YmOra 發表於 20-8-10 11:00
BAFS與M1係配合的,若然是BAFS(A)嘅就更甚。M1比起M2係易讀D,最大分別係M2需投放的 ...

我又覺得數強嘅學生投放於M2嘅時間未必太多  
好似我仔投放最多時間嘅反而係 Chem .

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-10 12:03
我又覺得數強嘅學生投放於M2嘅時間未必太多  
好似我仔投放最多時間嘅反而係 Chem .

個人認為,一啲啲人而矣!我認識嘅一些jm啲囝囝囡囡們,有些要投入大量時間落M2學習,有少數嘅到最後無辦法不勉強唯有放棄drop走哩科。

YmOra 發表於 20-8-10 14:05
個人認為,一啲啲人而矣!我認識嘅一些jm啲囝囝囡囡們,有些要投入大量時間落M2學習,有少數嘅到最後 ...

M2 去到 S5 部份 topic 確有難度, 但如果要投入大量時間先跟到,相信學生數學能力未算係好強 (追星另計),始終M2唔係人人適合讀  

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-10 14:13
M2 去到 S5 部份 topic 確有難度, 但如果要投入大量時間先跟到,相信學生數學能力未算係好強 (追星另計) ...

是的,認同呀!M2確實不是人人適合讀,純個人認為,M2對十分愛數學嘅學生尤如"興奮劑",會越讀越興奮,但對一些只有級名次略為後一點嘅學生又有幸修讀到M2就有機會出現吃力,可能辛苦完一大輪最終還是drop走也未定,出現M2嘅drop走潮也是發生响這批學生的機會會大DD。

‹ 上一主題|下一主題