用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 12月回港要Quarantine, 你們小朋友會回港嗎? ...
go

[英國] 12月回港要Quarantine, 你們小朋友會回港嗎?

鑑於本港2019冠狀病毒病的疫情,政府今日(七月二十二日)會就《預防及控制疾病條例》(第599章)下的最新法例修訂及指明刊憲,實施措施以進一步嚴控疫情。

《外國地區到港人士強制檢疫規例》(第599E章)的有效期,由二○二○年九月十八日延至二○二○年十二月三十一日

見步行步,冇計劃得咁長遠

應該都會,起碼在自己屋企隔離都有嘢食和可以見到家人。

回覆樓主:

如果可以stay 喺學校就唔返。唔得的話,如hk 返英國仍然唔駛14 日隔離,那就會寧願返hk 都唔想住home stay.

聖誕節放20日假應該唔會返香港,返黎隔離14日又加2日路程,得返幾日唔想返黎。

醒目開學勳章

回覆樓主:

聖誕節只放三星期假, 如果到時香港仍要隔離就唔返

Horse_412 發表於 20-7-24 14:36
鑑於本港2019冠狀病毒病的疫情,政府今日(七月二十二日)會就《預防及控制疾病條例》(第599章)下的最 ...

基本唔返了啦

回覆樓主

聖誕機票已買,不過都係見步行步,睇下到11月時,疫情變化係點,先决定回不回港。不竟全球疫情不停變化,難以估計。

SIYip 發表於 20-7-24 15:53
如果可以stay 喺學校就唔返。唔得的話,如hk 返英國仍然唔駛14 日隔離,那就會寧願返hk 都唔想住home stay. ...

我女說如果住Host family , 寧願回港隔離14日 。
除非英國入境後都要隔離14日就例外。

katrinafu 發表於 20-7-24 18:01
我女說如果住Host family , 寧願回港隔離14日 。
除非英國入境後都要隔離14日就例外。
...

我都係咁話,可以的話吾去host family ,情願呆在家中,較安全。我仔唔介意遊飛機河。

唔好話12月啦,2星期後會點都未知,到時先算啦

唔多見新聞講

回覆樓主:

隔離完14日
仲有幾日出去行下

回覆樓主:

聖誕假期隔離完14天,都仲有幾天玩吓,我就比囡囡回港啦!
其實係一家四口子

Yes booked the ticket for Christmas Holiday,隔離完14日,有幾日出去RELAX RELAX.

我都買咗機票,到時睇吓學校可唔可以放早幾日返,又偷多幾日

回覆 Horse_412 的帖子

請問這是從那個新聞網宣佈的?
因為在政府新聞網上,最新的更新還是延長至 2020 年 9 月 18 日

(一)引入機制,賦權予食物及衞生局局長,列明兩類指明地區,而從該等地區抵港的人士──

(a) 若屬從第一類指明地區抵港,有關人士需要接受強制檢疫的安排;或
(b) 若屬從第二類指明地區抵港,有關人士則可在符合相關條件(如接受2019冠狀病毒病測試而結果為陰性)下獲免除強制檢疫安排的要求。

以上第一及第二類別地區的安排在中國以內及中國以外地區均適用。在現階段,食物及衞生局局長今日根據第599C章及第599E章藉在憲報刊登的公告分別指明中國在香港以外的所有地區及中國以外的所有地區自二○二○年六月五日零時零分起為第一類指明地區,即除非有關人士可根據規例獲豁免,從這些地區抵港者均需要接受強制檢疫的安排。

(二)擴闊政務司司長在第599E章下可豁免旅客接受強制檢疫安排的條件,以涵蓋行程對關乎符合香港經濟發展利益的生產作業、業務活動或提供專業服務的目的屬必要的人士,並與第599C章有關條文看齊。

(三)考慮到未來一段日子仍然需要繼續限制香港與其他地方之間的人口流動及實施強制檢疫措施,以及中國以內和中國以外地區的疫情發展,政府會把第599C章的有效期延長一個月至二○二○年七月七日,以及把第599E章的有效期延長三個月至二○二○年九月十八日。

angelaclaire 發表於 20-7-25 22:49
回覆 Horse_412 的帖子

請問這是從那個新聞網宣佈的?

https://www.info.gov.hk/gia/general/202007/22/P2020072200571.htm

回覆 cfs 的帖子

謝謝幫忙。

家居隔離其實都幾辛苦,心理上可以出街但自己宅起屋企一回事,上次我仔回港隔離,我老公就WFH , 我自己回娘家住,如果要隔離,暫定留英去host family 度。