用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs St Joseph
樓主: tmon
go

TSL vs St Joseph  

Poyau 發表於 20-7-31 14:25
英文達B1A可能期望中文不差太遠
有比較中文顯得弱但放諸全港是否?
中5+/4+已遠較日校10.4%/32.6%高

我講炒喎~~~

中文5+要達幾多%先係B1A?~~~

mcl203 發表於 20-7-31 14:28
我講炒喎~~~

中文5+要達幾多%先係B1A?~~~

中文有B1水平應該唔算炒?
5+ B1A hkpapa 以35%為界

Poyau 發表於 20-7-31 14:35
中文有B1水平應該唔算炒?
5+ B1A hkpapa 以35%為界

所以我咪認為奇怪囉,咁多家長講到讀英小頗大機會炒科中文,世事有正自然有負。除咗極尖子佢哋有正無負,但又唔應該在假設一般情況下去討論~

35% 5+係咪指中文先,係就大比例B1A中學唔達標準了~~~

mcl203 發表於 20-7-31 14:39

所以我咪認為奇怪囉,咁多家長講到讀英小頗大機會炒科中文, ...
讀英小唔會直接導致炒中文科既,不過大部份追求小朋友讀英小既家長都係會"忽視"中文科。
最終攪到小朋友就算小二已有足夠英文能力睇明HP,但可能到小六都係一見中文書就走開。咁樣中文點會唔炒?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-31 15:42
讀英小唔會直接導致炒中文科既,不過大部份追求小朋友讀英小既家長都係會"忽視"中文科。
最終攪到小朋友 ...

當然見過呢啲家長啦,所以咪話從來無正視過問題,又如何可以合格~~~

只係部份家長講成英小生好容易炒中文。英小生普遍中文會偏弱,但弱=/=差嘛~~~

MrBeast 發表於 20-7-31 13:30
我是刻意地make sure 唔會斜埋一邊,但進度自然慢,ek 不時見到網友分享他們子女看的書的level,要好有定力 ...

選擇睇甚麼中或英文書係要跟據子女嘅興趣,任何類型都可以,有興趣自然容易投入。唔需要一定局限喺學術嘅著作。

mcl203 發表於 20-7-31 14:14
咪就係,任何一科長期唔合格,無理由學生/家長係唔知嘅,知咗又無決心令佢合格,唔知可以怪邊個了~~~:j ...
咁又或者小學時較淺升上中學時炒,父母又可能neglect 左,不過我是同意有心讀的幾年可以追番

Soundervolt 發表於 20-7-31 17:04

選擇睇甚麼中或英文書係要跟據子女本書嘅興趣,任何類 ...
原則上我同意,盡量都是從興趣出發,但實際上係要迫下

Soundervolt 發表於 20-7-31 10:42

津校係唔可以用任何方法勸退學生,而且學校亦犯不着趕 ...
名津真係無勸退嗎??我知有一條龍的直資學校一樣會勸退學生,只係被勸退的,通常都唔會同人講,但我確認識有學生被勸退。我都好想知名津會唔會,其實佢地每年都會"西"去一些人,咁當唔當勸退??

kwokbobo 發表於 20-7-31 17:31
名津真係無勸退嗎??我知有一條龍的直資學校一樣會勸退學生,只係被勸退的,通常都唔會同人講,但我確認識有 ...

當學生讀得好差,學校及家長亦用盡所有方法,成績都離主車群太遠,就算學校唔建議轉校,家長都應該明白免强無幸福,繼續去讀一間唔適合嘅學校,受害嘅只係自己兒女,對學校冇乜損失。以我仔學校為例,如果有呢個情況,一般學校都會感覺到家長意向,如果家長冇意慾轉校,希望堅持讀落去,學校係唔會作任何建議,尤得嗰位學生繼續讀落去,亦唔會難為佢。放心,名校唔係靠大量篩人走,用咁簡單嘅方法去維持成績嘅。

回覆樓主:

其實我睇咗四版post ,好多人miss 咗一個point , 其實了解下呢兩間學校近年嘅教學方式好重要,問下user 意見,唔係間間英小都一樣嘅以我所知有一線學校勸退人,亦有一d 唔會,st joe 係好着重成績嘅學校,亦非常傳統,了解下個考試模式,小一開始有名次,要受得住先得, 但同時都有多方面發展,睇學界成績就知,課外活動一流。

TSL 就叻同學好多,小六對家庭大壓力d