用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs St Joseph
樓主: tmon
go

TSL vs St Joseph   [複製鏈接]

冇懸念,100% st jo

如果經歷過升小一,你好唔鍾意玩呢個遊戲,我會建議st jo

02413124 發表於 20-7-25 10:55
如果經歷過升小一,你好唔鍾意玩呢個遊戲,我會建議st jo

好鍾意玩呢個遊戲,一樣可以選SJC,無甚分別。可以考慮到至P6果年3月大抽獎,乙1填SJC/QC都得,填LSC就唔得,不過,讀TSL就可以揀LSC果3個位,但又唔可以揀QC~~~

mcl203 發表於 20-7-25 12:49

好鍾意玩呢個遊戲,一樣可以選SJC,無甚分別。可以考慮到至P ...

所以我冇話好鍾意玩呢個遊戲就簡TSL

但唔鍾意玩就呢2間一定係st jo

回覆樓主:

St joe

tmon 發表於 20-7-24 12:43
我地住銅鑼灣,之前叩門st joseph,小兒表現麻麻,諗住冇咩希望,所以決定讀TSL, 多活動小兒應該開心,之後 ...

我覺得要視乎樓主想小朋友點發展同埋升中想考邊類學校,想升中揀直資,一路向多元發展嘅話,TSL 絕對係非常好嘅offer,亦有好好語文語境。一心想要名校,升中唔駛煩,咁st Joe 當然係好好選擇。

其實St Joseph’s 話係龍校都好,都一樣要考到級前60先保入去⋯咁有得揀倒不如搵間語境好,資源多嘅直資私校讀好過

hkpapa852 發表於 20-7-24 19:23
大部份英小既問題上到中學就出晒嚟,可惜不少已無力回天,結果可能係要提早放洋。 ...

孤陋寡聞,英小上中學嘅問題係咩? 自己經驗會考所有科除咗中文科都係英文嚟。讀英小令我所有科都掌握得好。相反見啲中小嘅同學好struggle 例如bio 串字方面,真係好慶幸自己出身英小。中文科嘅分科都係攞A。不過文學修養確係比唔上一啲好中文嘅人呢樣我唔否認。

kimcheeball 發表於 20-7-26 21:30
其實St Joseph’s 話係龍校都好,都一樣要考到級前60先保入去⋯咁有得揀倒不如搵間語境好,資源多嘅直資私 ...

我反而覺得有1/3? 1/2? 機會上中學都好過喺公海競爭呀... 如果陳守仁考唔到前60應該都一樣入唔返st joe 呀... 或者係,考前60都未必入到st joe 同級呢...
如果唔搬去九龍要損失幾多$呢...? 唔係太多嘅,可能索性留喺港島

yiqiyihui 發表於 20-7-27 21:43
我反而覺得有1/3? 1/2? 機會上中學都好過喺公海競爭呀... 如果陳守仁考唔到前60應該都一樣入唔返st joe 呀 ...
正解!

hkpapa852 發表於 20-7-24 19:23
大部份英小既問題上到中學就出晒嚟,可惜不少已無力回天,結果可能係要提早放洋。 ...

其實唔洗等上到中學先出問題,原本小三已睇HP, 英文啦啦聲,但小四已經聞到味,後知後覺去私補中文,點知拉牛上樹,小五小六呈分試就係衰中文呢科  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

yveoone 發表於 20-7-24 21:25
我係第十個,有得揀一定直資,唔揀津校
我係用家

您是否有兩個小朋友,一個讀直資,另一個讀津校,佢哋喺呢兩種學校有什麼分別?

Soundervolt 發表於 20-7-30 19:56
您是否有兩個小朋友,一個讀直資,另一個讀津校,佢哋喺呢兩種學校有什麼分別?
...

我侄仔讀直資,唔係這間,但老師同學校比較接受小朋友未適應校園生活,會慢慢比時間佢地由幼稚園上小學,亦好正面的。因為我湊,所以見家長,做義工,接投訴都係我。
文中的津校,小兒有幸入讀,老師教書你最好之前就識,你唔好諗住有適
應期,你行入來最後已是小二生咁,知道發生咩事,一舊雲,唔該你train好佢。咪阻住老師自己進度。
你搵唔到作業同簿都係你錯,就算老師keep咗,都係你小朋友問題,咪嚟煩我。

咁SJPS又似乎符合唔少家長口味,原來係超前教育式~~~

mcl203 發表於 20-7-31 09:12
其實間間學校都有自己風格,家長要明白自己想要怎樣,再去揀學校,錯配大家辛苦。
不過,我都係小朋友已經大個咗先明白
揀小一時都係一舊雲。

yveoone 發表於 20-7-31 07:03
我侄仔讀直資,唔係這間,但老師同學校比較接受小朋友未適應校園生活,會慢慢比時間佢地由幼稚園上小學, ...

您所講嘅情況只係兩間學校處理問題不同之處,呢點係任何類型學校都可以發生,而並非因為直資及津貼制度上嘅差異所做成。

我仔讀過兩間津校小學,又唔覺得完全好似您所講嘅情況。

mcl203 發表於 20-7-31 09:12

未必係超前教育,亦可能係學生能力滯後啫

Soundervolt 發表於 20-7-31 09:57
您所講嘅情況只係兩間學校處理問題不同之處,呢點係任何類型學校都可以發生,而並非因為直資及津貼制度上 ...

都同意,佢講既問題,直資津貼都有,相反直資既好處亦直資津貼都有

Soundervolt 發表於 20-7-31 09:57
您所講嘅情況只係兩間學校處理問題不同之處,呢點係任何類型學校都可以發生,而並非因為直資及津貼制度上 ...

只係講返樓主問的津小

Soundervolt 發表於 20-7-31 09:59
未必係超前教育,亦可能係學生能力滯後啫

當然可以係我仔力有不逮,但當你係一間津校時,不要同我講到人人做到,只係佢一個做唔到。老師嗰日小朋友冇返學點知你要做乜?
另外津校都有小小運氣咁入,你冇得揀學生,收咗唔啱嘅學生,你咪叫佢退學囉,你出聲我就會做。但這些事同對話係發生在九月首兩星期,唔係七月尾。會唔會太快去決定呢?
‹ 上一主題|下一主題