用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道vs優才
go

真道vs優才

之前優才第一輪收左阿仔
而家真道call waiting
請問應點揀?邊間語景好d?

阿仔學野快但坐唔定,比較難迫佢做功課,佢而家識果d英數小一二應該都無問題
地點優才頭三年比較遠

PeterWong2012 發表於 20-7-24 13:33
選讀優才,就已經接近9成取得本地大學入場券...

(優中係直龍,100% 接收優小學生,而優中接近9成學生能入 ...
優才最後有幾多人可以由小學讀到畢業呢?
上年優才書院得61人, 今年好D, 有8X人 (DSE 66人? IBDP 1X人?)

不過以成績計的話, 其實唔駛揀/諗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-24 13:41
優才最後有幾多人可以由小學讀到畢業呢?
上年優才書院得61人, 今年好D, 有8X人 (DSE 66人? IBDP 1X人?)

請問以成績計即係....優才好d?

回覆樓主:

小朋友甘叻, logos 可11年畢業, 而且GT 初小校舍對你們又遠, 選 logos 好些。

PeterWong2012 發表於 20-7-24 13:33
選讀優才,就已經接近9成取得本地大學入場券...

(優中係直龍,100% 接收優小學生,而優中接近9成學生能入 ...

請問有無優才入讀各間大學分佈資料

PeterWong2012 發表於 20-7-25 12:27
之前你係另一個帖貼過張圖已經係

你自己都應該清楚,又何必再問?

你吾好理佢  

我會揀優才

PeterWong2012 發表於 20-7-25 12:27
之前你係另一個帖貼過張圖已經係

你自己都應該清楚,又何必再問?

上次幅大學分布圖%夾到53個數

意思係想問有無更新咗 JUPAS Bachelor degree offer 88.5% (54) 之後大學分布資料 那一間+1?

PeterWong2012 發表於 20-7-24 13:50
其實上年已經和你玩過一次優中畢業人數既遊戲,已經講過好多次,但你硬係要老屈上年畢業既人,當初讀中一 ...

走左的優中親生仔係因為去左外國讀書,或者我識有個家長係去左國際學校。
Anyway多d人唱衰優才,優才細佬妹會多謝呢d人

PeterWong2012 發表於 20-7-25 18:49
優才在讀學生的細佬妹入優才冇分加... 呢點唔係咁好... 其實加10% 都合理啦! ...

都有弟妹收番, 另有2nd in 機會會大些。
除非 1st 表現好差.

dorcasrita 發表於 20-7-24 13:49
請問以成績計即係....優才好d?

優才2020年DSE/IB成績俱佳
真道IB保持佳績但DSE不及優才
優才整體5+達B1B 選修5+更達B1A
真道整體2+為92.8% B2水平

IB 優才 | 真道
40+ 35% | 21.1%
35+ 71% | 78.94%
30+ 94% | [···]
27+ [···] | 100%
Mean 37 | 37.1

優才
2020 DSE #9 IB #13
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835874

真道
2020 HKDSE Examination Results
https://www.logosacademy.edu.hk/zh/2020-07-22-2020-hkdse-examination-results/

2020 IB Examination Results
https://www.logosacademy.edu.hk/zh/2020-07-06-2020-ib-examination-results/

Poyau 發表於 20-7-25 22:57
優才2020年DSE/IB成績俱佳
真道IB保持佳績但DSE不及優才
優才整體5+達B1B 選修5+更達B1A

唔該晒你!!簡單易明(emoji)(emoji)

Poyau    發表於 20-7-25 23:19