用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 插班K2
go

插班K2 [複製鏈接]

小朋友讀緊PN,疫情期間,學術進步好多,有感在家可以學到更多學術内容,覺得沒必要浪費一年。應該試吓升K2嗎?傾向考直私,又擔心細B到時沒有offer, 感到現在進退兩難。

2    0    1    1

回覆樓主:

咁叻咪照試

小企鵝媽媽 發表於 20-7-23 23:57
小朋友3歲半讀緊PN,疫情期間,學術進步好多,中文已完成基礎500,識默寫簡單中文生字和自己中文名,數字識 ...

你小朋友咁好學嘅...勁!基礎500是全系列嗎?他可以認到全部生字?如果佢學嘢咁快,插K2絕對無問題啦!

Baoyeung 發表於 20-7-24 00:15
你小朋友咁好學嘅...勁!基礎500是全系列嗎?他可以認到全部生字?如果佢學嘢咁快,插K2絕對無問題啦!
...

係呀,係家中長老功勞!佢好喜歡漢字套書,所以有心機學。

我係擔心考小學,因為佢性格慢熱,無乜自信;面試時未必draw到老師attention,所以當初選擇做大B。

小企鵝媽媽 發表於 20-7-24 00:25
係呀,係家中長老功勞!佢好喜歡漢字套書,所以有心機學。

我係擔心考小學,因為佢性格慢熱,無乜自信; ...

咁細b考小學本身係蝕底d,因為一般小學鐘意收大b!如果兩個學術一樣,都會傾向收大b....但你小朋友學術強都有優勢

Baoyeung 發表於 20-7-24 00:33
咁細b考小學本身係蝕底d,因為一般小學鐘意收大b!如果兩個學術一樣,都會傾向收大b....但你小朋友學術強 ...

多謝你... 真係好矛盾!

小朋友3歲半讀緊PN,疫情期間,學術進步好多,中文已完成基礎500,識默寫簡單中文生字和自己中文名,數字識 ...

覺得冇必要浪費一年本身幾月b?既然之前早已決定做超大b,我會建議勿忘初衷stick to your choice. 香港生活節奏快,教育制度加上外補盛行嘅風氣呃殺緊小朋友嘅創意思維。遲一年升學換返黎嘅時間用黎比小朋友睇下課外書,發下白日夢留白,家庭樂運動下etc 代價可能只係遲一年出社會搵錢。
見你計住漢字500、ORT、乘數表等,好似好急住趕進度咁進行攻略。或者試試調節下步伐,小朋友發展唔淨止係學術上的,早期教育可以嘅話都留空間培養下小朋友想像力、解難能力、專注力、同理心、social skills, 好奇心等,比趕進度黎得有意義得多~
the time you enjoy wasting is not wasted, 純粹見到樓主話遲一年升學係浪費時間有感而發~(利申,我小朋友都係12月超大B遲一年入學)

kisani 發表於 20-7-24 01:17
覺得冇必要浪費一年本身幾月b?既然之前早已決定做超大b,我會建議勿忘初衷stick to your choice ...

好多謝你願意花心機認真回覆我

我都同意應該忠於初心做超大B, 只係因為疫情停課關係, 多咗時間陪小朋友, 學術上可以學快咗. 但其他方面真係需要再努力~~如果日子正常, 我都唔會有呢個掙扎...

認同kisani
建議不如插班去啲玩樂為主嘅幼稚園
俾佢喺學校玩多啲有群體生活同學德育,慳左時間唔使應付所謂名幼嘅功課量,去玩多D 活動建立專長同埋自信,自己主力搞掂學術。

小企鵝媽媽 發表於 20-7-24 01:52

我都同意應該忠於初心做超大B, 只係因為疫情停課關係, 多咗時間陪 ...

我估我小朋友同你果個差不多大
都係讀PN準備升k1,我反而更加想繼續行超大B條路。
認中英文字,數字,我小朋友都唔差,但係小手肌,自理,專注力呢類個人發展,真係未ready, 之前有學校收我小朋友9月插k2,但我冇接受,take了其他學校k1班。

我都同意應該忠於初心做超大B, 只係因為疫情停課關係, 多咗時間陪 ...

重覆左post, deleted

疫情下我都多左時間wfh陪兩個小朋友, 學術上係可超前但好多野始終要到classroom setting要體驗到,既然學術上小朋友似乎不用操心,或者你可放慢少少腳步,比小朋友幫手做多點家務,未有疫情下則可做下親子義工到訪社區各地~而家可能仲細,但到5,6歲多好多野幫到手,始終比人多左大半年時間~再補充下,我地本身都對學術有要求,大果個剛經歷完直私面試到叩門階段,有私小offer backup玩抽獎衰左,但成功有兩間一線叩門offer(非111),入返第一志願。唔係名幼出身甚至只係普通屋邨卷幼,望返轉頭升小階段學校除左學術仲睇好多野,小朋友性格、softskills, 合唔合群,專注力,課外活動等。反而就算我小朋友中英閱讀識讀到好深都唔係間間用得著。

多謝大家回覆同經驗分享, 我明白除學術之外, 小朋友仲有好多方面要學習, 我會揾多啲活動俾小朋友喺屋企試吓~~

kisani 發表於 20-7-24 11:59
疫情下我都多左時間wfh陪兩個小朋友, 學術上係可超前但好多野始終要到classroom setting要體驗到,既然學 ...

恭喜你小朋友最後成功叩入第一志願, 聽到好多考小過程真係唔容易... 你小朋友都好叻, 最後都有好offer

小企鵝媽媽 發表於 20-7-24 13:09
恭喜你小朋友最後成功叩入第一志願, 聽到好多考小過程真係唔容易... 你小朋友都好叻, 最後都有好offer :fu ...
Thanks升小都係睇運氣同緣份遊戲,報多幾間直私就算waiting最後都總會有一兩個offer唔洗太擔心,因為依個時勢大家傾向想留返個錢傍身,同區嘅一線官津可能仲搶手,叩門階段都多人放二線直私。

應該一試

我會照做超大b,但k2試下考直私小,因為k2係可以直接讀小一,認同小一面試唔係淨係學術得就過到關,始終小朋友大啲發展全面啲,成功機會會大啲,尤其target係一線小學。

題外話,我見到你話佢識乘法和進位,媽媽可以留意小朋友數學嘅發展,看小朋友是否懂得數學的運用。當你考直私嘅過程你發現佢考的加減數其實唔深,乘數基本上都唔會考。

但是老師卻會常常問到數學嘅應用,簡單嚟講就係一啲數學嘅文字題,小朋友要心算回答。對於幼稚園小朋友嚟講,數學概念的發展尤其重要,是一個好基礎幫到佢以後小學嘅學習。

Reitsal 發表於 20-7-24 20:27
我會照做超大b,但k2試下考直私小,因為k2係可以直接讀小一,認同小一面試唔係淨係學術得就過到關,始終小 ...

謝謝建議... 我會再睇定小朋友能力到時再決定會否報考...

不過都想請問:
K2考直私(非一線)有成功例子嗎?
而且到時或只有K1, K2上學期成績表...

keikei0923 發表於 20-8-3 07:57

題外話,我見到你話佢識乘法和進位,媽媽可以留意小朋友 ...

謝謝分享... 我們沒有刻意迫小朋友背乘數表... 亦唔想教太快... 怕第日無心機學習... 而家多數都係玩加減遊戲...
‹ 上一主題|下一主題