用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 網上視像學鋼琴work唔work?
go

網上視像學鋼琴work唔work?

因為疫情關係,我女停左鋼琴班,我想佢keep住學習,我諗緊轉zoom上堂,但唔知效果點?大家有無視像上堂呀?如有可以分享下嗎?謝謝

Zoom有delay,畫面同聲音都delay。老師示範時完全睇唔到用咩手指彈。

我老師話佢有部分學生系zoom上課,但只局限初級的教拍拍子,唱譜,視譜,彈一些簡單的歌,或者預備考高級的aural練習,或者樂理

彈琴的課程佢覺得其實效果唔系甘好

我小朋友上老師屋企

得唔得要試下先知,視乎小朋友自己會不會看譜和搵音,預左要靠「耳」學多,梗係冇親自教授咁好不過都學到,我地用zoom 沒有delay, 用speaker 播出來音效都好,疫情關係頂住先。

當然冇咁好,音色同手指位難執,但疫情之下,好過乜都唔做。

1998Ruby1998 發表於 20-7-24 15:35
當然冇咁好,音色同手指位難執,但疫情之下,好過乜都唔做。

老師都話高級的學生執唔到音色

「昨天破紀錄新增123名確診肺炎病人,包括多名十歲以下兒童」

964000 發表於 20-7-25 06:58
「昨天破紀錄新增123名確診肺炎病人,包括多名十歲以下兒童」

係呀,所以我地這星期都停了上老師屋企上課,遲D補課

老師話高級學生可以比功課佢,自己先預習

回覆樓主:

唉,我都知梗係無實體咁好,不過宜家疫情都唔知幾時穩定,我自己又完全唔識音樂,佢自己練,我都唔知佢練成點。我女下年先考g2,又唔係好高grade,如果zoom嘅效果有實體7成或以上我都收貨。

回覆樓主:

小朋友都係未考級,都有keep住上zoom ,d歌其實好淺,老師一定聽到/睇到彈得啱唔啱,所以我有keep住上zoom,總之有學新歌,又彈得啱,都好過停落黎…

疫情反復,沒有選擇,唯有zoom學

回覆樓主:

我地由一月開始用視象上,6-7月去返老師度兩三堂。
而家又改返視象。
其實都ok,keep到進度。
我既諗法係呀囝冇咁悶,而老師又唔洗少左太多收入。

我都有家長提議用ZOOM上堂,岩岩個星期試左,D家長都接受
效果一定比面對面差,但起碼叫KEEP住上堂,學生都唔會咁懶

LeeCC 發表於 20-7-24 07:41
我老師話佢有部分學生系zoom上課,但只局限初級的教拍拍子,唱譜,視譜,彈一些簡單的歌,或者預備考高級的 ...
我反而覺得初學難用ZOOM,最好係有一定基礎,至少自己識睇音同拍子先.
我有個初級學生上左2堂就爆疫情,我叫佢唔好學住,用ZOOM好難教到佢

ho_yan2406 發表於 20-7-27 21:03
我反而覺得初學難用ZOOM,最好係有一定基礎,至少自己識睇音同拍子先.
我有個初級學生上左2堂就爆疫情,我叫佢 ...

所以我老師話佢zoom系教初級學生的拍拍子,唱譜果D

個人覺得 技巧這方面都係要練習 親身指導 長遠玩視像 都唔係辦法

timothy_mto 發表於 20-7-28 08:40
個人覺得 技巧這方面都係要練習 親身指導 長遠玩視像 都唔係辦法

我暫停左上堂,但又唔知zoom一個鐘,效果點樣

遲D補堂,搞到一個星期兩次,都唔知點練,或者補堂轉個半鐘一堂

試過上一堂zoom,效果麻麻,有延遲,點都不及真上堂好

jennyfor 發表於 20-8-1 19:56
試過上一堂zoom,效果麻麻,有延遲,點都不及真上堂好

我地停左上堂,老師話繼續自己練習,可以錄俾佢睇,佢俾意見

當然質素差好遠,連老師自己都話好難聽得清楚,音色、大細聲、姿勢完全冇得執。三級以上好容易會練壞手勢,所以最好都係做足防疫措施,FACE TO FACE 學好好多。