用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 科大定英國-商科
樓主: ladysasa
go

科大定英國-商科 [複製鏈接]

你親戚個女未必錯
我有幾個朋友讀lse,一年lse大概40個報ibank front office
入到既大概5個

呢個%應該低過gbus少少而遠低過cu ust qf

我識一位行家junior黎,好出名,因為佢quit咗gbus去lse讀year 1
係佢year 2/3既時侯佢自己同好多同學講好後悔黎lse
同屆gbus應該1/4入,而佢同佢大部分同學都冇offer
結果做咗幾年野network咗好多先好彩轉到入ibank fo

如果單純講搵ibank同management consulting基本上一定係本地u佔優
係我以前做既3間ibank基本上冇幾多個校友英國grad
多數cu ust北大清華wharton stern

唔知依家嗰market點,但幾年前既時候得2-3間ibank會飛去london,反而大部分會飛去new york
對係香港做金融既大陸人基本上美國top u>=北大光華>三大

至於眼界呢d我覺得睇人
我就唔覺去harvard做visiting student一年+周圍飛去玩case comp嘅人眼界會差幾多,留低百幾萬比仔女
冇咁大壓力到時做首期或者做生意既本錢隨時更好

大部分人都覺得香港同大陸讀書嘅學生更捱得+大學已經學過返工要識既野唔洗點教

反而名校最有優勢既地方就係去d好細嘅startup做co-founder嘅時侯cv靚好多,不過我自己唔會去呢d地方所以覺得冇咩用,到比較大已經上軌道嘅startup基本上更care你做過咩公司咩位

另一樣野好就係英美都比香港易讀
更多時間上完堂唔洗點溫書走去prep interview+報工
英國返黎香港做ibank/consulting冇咩優勢 (ibank外國u主請美國, consulting多請local), 做mt swire同jardines會prefer英國,其他mt睇下你肉身係唔係香港做assessment centre,唔係間間會特登就外國u

最大優勢係英國oxbridge lse讀law做律師或者返黎香港執jd個班,因為班律師好鍾意英國名校

我自己做過ibank+係其中一間ivy grad
分析比較功利主義但大部分係經驗同觀察
當年我都係網上forum睇好多,個個講到ibank全部天才讀書10條A,樣同英文ABC,又話要屋企係vip,又話harvard讀書冇做過intern都入硬之類
比班冇做過又唔識人做過嘅老點咗,後尾做多咗research入咗行,更發現完全兩回事,我諗無論講local定中國化程度,ibank都應該比香港政府總部更強

另外貼一貼一個年頭headhunter嘅job ad,係"高端"金融世界我個間+mit都只係tier 2
不過呢d都係後話,佢strictly要prc基本上好大機會settle with美國wharton stern chicago northwestern之類香港多ibanker嘅學校
Qualifications:

1. Undergraduate university preference: first tier: Harvard, Yale, Princeton, Stanford, 2nd tier:

expand to IVY leagues + MIT; Undergraduate graduation year: 2016-2018;

2. Must have experience in top tier private equity or investment banking in New York or Hong Kong

with current title of Analyst;

3. Strong analytical skills, good command of DCF and LBO model;

4. Excellent judgment, mature personality, and experience working with executives. Could meet

challenging deadlines while maintaining a high degree of quality and accuracy;

5. Excellent communication skills (written / verbal / presentation) in both Chinese and English;

6. Nationality: Mainland Chinese (native)

060228    發表於 20-8-7 11:47
060228    發表於 20-8-7 11:45

puzzledmama 發表於 20-8-6 00:31
我有個親戚個女,考到科大 GBusiness, 放棄LSE offer, 理由係相信揾錢多好多,話識得有人畢業後入投行搵五 ...

當然會識得有人讀完之後,發展好好,但這是過去式?是現在式?抑或是未來式。如果是過去式,就係我之前所講那些統計不反映现在實況,更不會適用於四年后。

不過,每期六合彩都有機會中嘅!唔中咪下一期!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 kaion 的帖子

thanks for sharing

大家既討論好精釆呀!路過看看都很緊張
以為睇緊名校debate 謝謝大家分享

好似浪漫韓劇咁,高富帥vs貼地暖男
好開心,全部要曬

執著帶來痛苦、學習放下煩惱  
‹ 上一主題|下一主題