用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2021-2022 真道
樓主: 大波大
go

2021-2022 真道  

caseiaming 發表於 20-7-29 16:31
相信唔只我一個認為係random

未見過個人, 睇幼稚園成績表睇到咩, 每間評分準則不一, 唔通真係會每間幼 ...

面試從來都係緣份遊戲,有好多偶然因素。無咗第一輪面試咁樣揀人一定都有好多問題,但係咁嘅環境都係無奈之舉。random嘅含義係只講運,好似統一派位大抽獎。我明學校可能會忽略好多嘢,但無可能係random。

deco99 發表於 20-7-29 17:00
面試從來都係緣份遊戲,有好多偶然因素。無咗第一輪面試咁樣揀人一定都有好多問題,但係咁嘅環境都係無奈 ...

Random 都唔容易,有咁多人要好似六合彩咁選小朋友?
真道係一間冇乜大框框比小朋友嘅學校,如果真係cert 多,讀名幼就有second in,咁不如只可以某d人報,咁又公平?
我玩咗這間學校嘅小一入學試四次,我亦識得四至六個小朋友讀過這學校,有d己大學畢咗業,亦有在中學中,佢地共通點係父母肯陪伴,不論成功或失敗、父母也跟小孩一同學習,面對。
落選的未必係唔好嘅學生,只係學校覺得唔適合,遊戲只是剛開始,不用灰心,天父必有最好的安排。

回覆 yveoone 的帖子

應該大部分學校都鍾意父母陪伴

其實到最後好多都唔會揀真道,未有機會面試或未有offer都無需介懷。

好多家長報學校都係漁翁撒網,我都聽過有個小朋友到8月31號先至有offer,呢個情況應該都幾常見。

回覆樓主:

Random 看似不是, 名幼多 cert不被算中唔出奇, 他們最後大多有幾個offer, 最後讀真道的可能唔多, 況且申請有四五千人學校大把選擇, 入到second in嘅一定考學術,選合適嘅學生, 真道嘅學生有一種氣質老師一看便知道那個適合學校, 家長認同學校理念尤其重要

cxyu841216 發表於 20-7-29 19:01
回覆 yveoone 的帖子

應該大部分學校都鍾意父母陪伴

但佢地嘅陪伴比其他學校更多,大部分父母又好投入去做,我仔入唔到,去咗另一間,家長真係好唔同。

回覆樓主:

我覺得主要睇成績表評語,幼稚園老師一年的觀察,比面試時三十分鐘更準確吧!會唔會佢哋參考以往各幼稚園入二面的成績,每間幼稚園有一個二面quota,然後再分幼稚園揀人,咁就無咗不同幼稚園評核準則不同的問題。

回覆樓主:

其實小朋友咁細,變化非常大,依賴幼稚園成績表係非常唔公平,所以真道以往都不看成績表,只睇面試表現。今年疫情實屬不幸。

好可惜佢哋連最基本既zoom 都唔做

回覆 caseiaming 的帖子

如果ZOOM IN , 條氣順好多

有D學校叫家長拍片選學生,其實都唔公平。比如今次德望就係首輪拍片,仲要叫家長參與講野。

邊有公唔公平,一出世就唔公平。唯有認名同等運到。

其實冇得in 真係唔使咁失望,諗下係咪真係非真道不可?如果唔係,有offer 都可能會放嘅,可能呢個就係冇2nd in 嘅原因...又另外,如果真係好鍾意真道,我覺得可以稍後再寄信去學校嘅...

其實都冇蝕底,我地都未比報名費(emoji)

我收到waiting, portfolio 8頁,讀私幼!不過唔算多cert.

yeungmimi 發表於 20-7-30 23:42
我收到waiting, portfolio 8頁,讀私幼!不過唔算多cert.

出年小一的waiting ?
有兄姊在校讀?

studyma 發表於 20-7-30 23:47
出年小一的waiting ?
有兄姊在校讀?

唔係呀!係收到面試個waiting咋!要得到出年6月30先知仲有無機會比你in!

yeungmimi 發表於 20-7-31 00:18
唔係呀!係收到面試個waiting咋!要得到出年6月30先知仲有無機會比你in!

原來如此 (emoji)

請問舊年2nd interview 會考小朋友d咩?父母part 會問咩?