用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2021-2022 真道
樓主: 大波大
go

2021-2022 真道   [複製鏈接]

你見到有 cert 無cert , 有portfolio 無portfolio, 津名校都有得in, 就知佢只係random

CXW    發表於 20-7-28 15:55

回覆樓主:

都講到明portfolio可交可唔交,k1成績表/評估就一定要交。學校睇乜,好明顯啦!

Yes, 好明顯係睇唔晒而random 去抽人in, 第一輪見唔啱就call waiting 1st lor, 再唔啱就waiting 2nd lor, 如此類推

回覆 Hkrazorback 的帖子

This is so true!! Thanks for the reminder :)

回覆 caseiaming 的帖子

但係又會有人REJECT喎, 真係諗唔明點揀人

回覆 caseiaming 的帖子

照你講,請問reject點樣解釋?都係random?!

il5544    發表於 20-7-29 11:39

Yes, 講唔出佢地個criteria, 除左random

caseiaming 發表於 20-7-28 17:41
Yes, 講唔出佢地個criteria, 除左random

感覺有宗教信仰機會大些,其他真係唔知佢點簡

回覆樓主:

錯過了簡介會,請問校方有冇講呢次面試完成後,會再有另一次面試嗎?還是直接出收生結果?

應該只有一次面試。呢次面試已見埋家長

Monchichi110 發表於 20-7-28 19:28
感覺有宗教信仰機會大些,其他真係唔知佢點簡

我無宗教,但聽講今次都有direct offer,應該係兄姊在讀

回覆樓主:

我想講
就算今年有親身去1st in
都會有人解釋唔到點解reject, waiting, 或者入second in
睇一份profolio其實都可以睇到某d學校想要既特質, 例如學校重家校合作既, profolio介紹平時既生活照可能都加下分, 有d人只交成績表有得in?可能佢評語有學校想要既性格呢, 真係無從估計

即使見真人,都會有走漏眼既時候,更何況今年咁

仲有。。係無direct offer哩樣野既

間間學校我覺得或多或少1st in都要講求少少緣份,哩間唔得,或者試下間,大家加油

利申:用家

回覆樓主:

從來冇聽過 direct offer, 好多siblings 曬哂信都入唔番

回覆樓主:

其實就算係face to face面試,大多數學校情況都係第一輪group interview,幾千人的group interview又能看準確幾多?難道唔係眼緣同random? 通常學校都會參考申請資料,幼稚園成績表呢D先出2nd interview.

cxyu841216 發表於 20-7-29 13:01
其實就算係face to face面試,大多數學校情況都係第一輪group interview,幾千人的group interview又能看準 ...

可能因為真道最早出篩選結果,所以好多家長睇唔開。等你經過呢一年申請就會知,好多嘢唔係你可預料到。你唔知人哋criteria,唔等於人哋係random。無一間學校會話明criteria係乜,有時你覺得小朋友同間學校好fit、小朋友好叻,最後都無結果,我估95%以上家長呢一年會有呢種感受。睇開d,遊戲先剛剛開始,未揀你咪move on,可能有更好offer。無必要講人哋學校係random,好對唔住辛苦工作嘅老師。

回覆 deco99 的帖子

我從來都沒有講過random,你回復錯人了。我贊同你觀點,有D家長因爲未有入選2nd round,所以話學校選人係random,呢個觀點我唔贊成。我意思係話就算face to face 的group interview,幾千人,其實相信學校都可能漏眼,或者學校都可能除左面試,也都會參考幼稚園成績表.真道這次因爲沒有1st interview,所以入選2nd interview學生人數都會比從前多很多。

相信唔只我一個認為係random

未見過個人, 睇幼稚園成績表睇到咩, 每間評分準則不一, 唔通真係會每間幼稚園做research 睇佢地標準再選? 幾多admin work 仲要搞現成學生既zoom 教學, 來年課程等, 又有機會係睇樣, 似真道樣既就揀?
幼稚園面試起碼都睇片啦,雖然片都有做馬, 但起碼公平過睇果幾頁紙

都係緣份遊戲而已,不過學校咁樣只會令自己down grade

塞翁失馬,焉知非福。

cxyu841216 發表於 20-7-29 15:17
回覆 deco99 的帖子

我從來都沒有講過random,你回復錯人了。我贊同你觀點,有D家長因爲未有入選2nd round ...

我明你唔同意係random,我都係贊同你
‹ 上一主題|下一主題