用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁同培僑,你會點揀?
樓主: Fabi_c
go

陳守仁同培僑,你會點揀?   [複製鏈接]

如果一定會去外國讀書,當然係讀英小有利,英文重要過中文。尤其是若係小學階段已經走嘅,越低年級走,越難保持中文水平~~~

Sing13 發表於 20-7-27 22:27

香港大部分小學都是中數,對于小朋友用中文教數更易理解,中 ...

唔想為爭論而爭論... 但事實係英數點都係比中數容易銜接外國升學...都唔好講英文程度,淨係terms 已經要重新記過晒,解題又係另一樣野要適應.... btw 華人數學叻係邊度講?source ? 點比較?做過大型database analysis by ethnic?

不過除非係內地升學啦

amidreamer 發表於 20-7-28 22:33

唔想為爭論而爭論... 但事實係英數點都係比中數容易銜接 ...

係英語環境下學習,思考和理解以中轉英已經看到分別了~~~

假設中一出國,到外國後英文自然大有進步,但中文就停留小六甚至倒退.就算在香港讀國際學校,睇唔掂射雕英雄傳既大有人在.家長自行取舍.
至于香港中數是否銜接外國英數,我自己經驗是完全冇問題,其他人就不評論了.香港中學英數,亦未見小學英數既最後會考數學成績會好啲.
思考和理解,中英是有唔同,解決方法一是直接到當地感受,二是我前文提到既大量閱讀,例如外國歷史宗教.如果在香港,讀英小和中小兩個學生,又或讀英中和中中兩個學生,思维又有咩嘢不同?

Sing13 發表於 20-7-29 08:36
假設中一出國,到外國後英文自然大有進步,但中文就停留小六甚至倒退.就算在香港讀國際學校,睇唔掂射雕英 ...
若初中出國,幾年時間都catch up 唔到英數,我諗不如慳返學費係香港買層樓比佢收租過世罷了。我不會放這個為主要考慮因素

MrBeast 發表於 20-7-29 08:53
若初中出國,幾年時間都catch up 唔到英數,我諗不如慳返學費係香港買層樓比佢收租過世罷了。我不會放這個 ...
同意,小朋友很快可以適應。那請問您的意見,如果真的咁好彩陳守仁同培僑都有OFFER,您會揀邊間同點解?

MrBeast 發表於 20-7-29 08:53
若初中出國,幾年時間都catch up 唔到英數,我諗不如慳返學費係香港買層樓比佢收租過世罷了。我不會放這個 ...

並非讀書成績問題,而係真英小以英語學習為主,已經慣於以英文去理解問題/事物,當中點會無分別?曾經都分享過,小朋友小學曾經某年參加一中文常識問答比賽,搭車果陣老師已明言不要抱有期望,因佢哋根本唔會太明啲問題問乜,果然,結果就係咁,就算中數都要由中轉英去思考,已經輸晒搶答題~

英小若和中小係英語環境毫無分別,英小可以收檔了。當然,資深粉絲看法會係唔同~

Fabi_c 發表於 20-7-29 10:38
同意,小朋友很快可以適應。那請問您的意見,如果真的咁好彩陳守仁同培僑都有OFFER,您會揀邊間同點解?
...

好現實嘅情況,若你打算安排小朋友去外國升學,係高小/初中/高中已經中文程度有分別,小朋友越年紀小越難保持,另,若你計劃外國升學,又不打算回港工作,又係另一啲想法。中文程度要保持甚麼水平先夠用,都係睇返你自己想法和要求~

mcl203 發表於 20-7-29 10:51
並非讀書成績問題,而係真英小以英語學習為主,已經慣於以英文去理解問題/事物,當中點會無分別?曾經都分 ...
分別當然有,我意思是小朋友亦會好快catch up 到,尤其在外國在全英學習語境下

mcl203 發表於 20-7-29 11:06
好現實嘅情況,若你打算安排先朋友去外國升學,係高小/初中/高中已經中文程度有分別,小朋友越年紀小越難 ...
英小也可以中文程度好,對嗎?
以陳守仁而言,中文程度應該不比其他學校輸蝕?

MrBeast 發表於 20-7-29 11:59
分別當然有,我意思是小朋友亦會好快catch up 到,尤其在外國在全英學習語境下 ...

曾經有同事分享,某星期六佢哋同係英國嘅小朋友傾Skype,問佢小朋友點解咁得閒,唔使同佢班香港同學去玩,答話因佢哋上緊學校要求她們要去上英文堂,幾位都係來自傳統小學,分別係同事小朋友來自英小~

Fabi_c 發表於 20-7-29 10:38
...
I Might not be the right person to ask.  交流下想法倒可以。
1)若出國,我或許會先考慮oral,讓孩子容易適應。另外網友提到將來工作地點亦是重要因素。

2)generally speaking,我會先選龍校 providing 中學ok ,唔洗趕鴨仔,不過tsl vs pk,我想會有其他考慮因素。有些父母一早有目標,不到黃河,心不死,咁又另計

Fabi_c 發表於 20-7-29 12:06
英小也可以中文程度好,對嗎?
以陳守仁而言,中文程度應該不比其他學校輸蝕? ...

我有親友子女當年畢業於TSL,童年時由外國返嚟,近乎唔識中文,用英文思考,都可以係TSL插班至畢業。TSL中文水平未必弱,只係相對比較弱於英文,始終英小若係中強英弱,可收檔了~

個人睇法,若初中往外國升學,無須要太理會中文,用得少就會忘記,夠用就得。若去一間真英小讀書,你就要有心理準備佢中文會麻麻地,始終佢哋係以英語去學習,普遍亦會用英文去理解和思考。當然,各家長可以睇法不一~~~

mcl203 發表於 20-7-29 12:08
曾經有同事分享,某星期六佢哋同係英國嘅小朋友傾Skype,問佢小朋友點解咁得閒,唔使同佢班香港同學去玩, ...
咁呢個是英文問題而不是英數問題。
若果中小出國(我身邊有真過案),相信會難適應,但若英中二三,理科的話問題應不大。若果要考local english科,相信會難

MrBeast 發表於 20-7-29 12:22
若果中小出國(我身邊有真過案),相信會難適應,但若英中二三,理科的 ...

我無提過只係講英數,只係有網友將英小和中小嘅分別,只係存在於數學~~~

數學用英文或中文去理解和思考,都已經有分別,當然,答案都係一樣~~~

MrBeast 發表於 20-7-29 12:22
若果中小出國(我身邊有真過案),相信會難適應,但若英中二三,理科的 ...

係澳洲讀小學,英文一科係會分first lang同second lang去評核進度,所以好奇怪無分別~~~

至於,我分享嘅個案係中學,香港S3級別,外國嘅中學亦係當地名校~~~

mcl203 發表於 20-7-29 12:27
我無提過只係講英數,只係有網友將英小和中小嘅分別,只係存在於數學~~~

數學用英文或中文去 ...
我一路都同小朋友講,數和理料,英文是易過中

我覺得中數轉英數毫無困難,反而調轉就幾難。

問小朋友數學題用中文定英文思考,佢話都不是,用數字、圖畫、數學思考

cafeva 發表於 20-7-29 13:20
問小朋友數學題用中文定英文思考,佢話都不是,用數字、圖畫、數學思考 ...

可能,最開始要問係,問小朋友中文或英文數學題......,會到題D~~~
‹ 上一主題|下一主題