用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2012 - 2020 DSE 狀元中學榜
樓主: elbar
go

2012 - 2020 DSE 狀元中學榜

回覆 hkpapa852 的帖子

維基百科計今年8位,(+喇沙)

ucw 發表於 20-7-24 14:15

維基百科計今年8位,(+喇沙)

其實狀元都無官方定義

B2中學只可修2X但6科攞晒5**,點解唔係狀元?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁計應該出年都搞唔掂

現實上大家都係跟考評局,佢話幾多就幾多吧。

ucw 發表於 20-7-24 14:30

咁計應該出年都搞唔掂

呢個帖又一次証明,唔做功課既人最易俾D假權威呃。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-24 13:22
9屆DSE共出80個狀元(5個覆核成績後成為狀元), 但DGS只得11個, 何來第12人? (現場觀眾/學校同學?)
DGS自201 ...

多謝指正,手文之誤  

咁計應該出年都搞唔掂

據考評局文憑試統計
DSE 狀元(≥7科5**/A)歷屆共82人

終極狀元(8科5**) 1人
狀元(7科5**) 77人^^
另類狀元 (6科5**及其他語言A) 4人

終極狀元 / 另類終極狀元^
年份 8科5** + 7科5**及其他語言A
2020 0 + 0 = 0
2019 0 + 0 = 0
2018 1 + 0 = 1
2017 0 + 0 = 0
2016 0 + 0 = 0
2015 0 + 0 = 0
2014 0 + 2^^ = 2
2013 0 + 1^^ = 1
2012 0 + 0 = 0
人數: 1 + 3^^ = 4人

狀元 / 另類狀元^
年份 7科5** + 6科5**及其他語言A
2020 7 + 1 = 8
2019 12 + 0 =12
2018 10 + 0 = 10
2017 6 + 0 = 6
2016 5 + 0 = 5
2015 10 + 2 = 12
2014 12^^ + 0 = 12
2013 9^^ + 1 = 10
2012 6 + 0 = 6
人數: 77 + 4 = 81人
------------------------------------
合計: 78 + 4^ = 82人

^ 考評局計數學數延最佳成績為1科
^^ SPCC 3人取7科5**及西班牙文A

考試報告
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/exam_reports/

Poyau 發表於 21-7-16 20:52
據考評局文憑試統計
DSE 狀元(≥7科5**/A)歷屆共82人
四十幾五十萬人9年得出嚟既狀元總人數,都不及人地2000人一屆考試出嚟既狀元多

hkpapa852 發表於 21-7-16 21:21
四十幾五十萬人9年得出嚟既狀元總人數,都不及人地2000人一屆考試出嚟既狀元多 ...

唔係點會另一個帖話考IB贏在起跑線
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

咁計應該出年都搞唔掂

據每年報道/學校公布
DSE 狀元學校分佈如下

DSE 2012-2020
狀元^ / 另類狀元
學校 ≥7科5** + 6科5**及其他語言A
SPCC 15 + 1 = 16 (2013-20 ex 2015)
皇仁 12 + 0 = 12 (2012-20)
DGS 10 + 1 = 11 (2015-20)

喇沙 5^ + 1 = 6 (2013 2018-20)
SMCC 4 + 0 = 4 (2012 2014 2015)
培正 3 + 0 = 3 (2012 2016 2019)

DBS 2 + 0 = 2 (2018 2019)
GHS 2 + 0 = 2 (2013 2018)
港同 2 + 0 = 2 (2015)
英皇 2 + 0 = 2 (2014 2015)
SPSS 2 + 0 = 2 (2014)

港華 1 + 0 = 1 (2020)
SPC 1 + 0 = 1 (2019)
聖馬可 1 + 0 = 1 (2019)
觀瑪 1 + 0 = 1 (2019)
將官 1 + 0 = 1 (2018)
BPS 1 + 0 = 1 (2017)
民生 1 + 0 = 1 (2017)
藍祿 1 + 0 = 1 (2015)
順聯梁銶琚 1 + 0 = 1 (2015)
九華 1 + 0 = 1 (2014)
協恩 1 + 0 = 1 (2014)
華英 1 + 0 = 1 (2014)
赤提 1 + 0 = 1 (2014)
YWGS 1 + 0 = 1 (2013)
油真 1 + 0 = 1 (2013)
協和 1 + 0 = 1 (2013)
青協李兆基 1 + 0 = 1 (2013)
聖言 1 + 0 = 1 (2012)
保一 1 + 0 = 1 (2012)

鄧顯 0 + 1 = 1 (2015)
---------------------------------------------------------
合計: 78^ + 4^^ = 82人

^ 終極狀元1名 喇沙 (2018)
^^ SPCC ('13) DGS ('15) 喇沙 ('20)

hkpapa852 發表於 21-7-16 21:21
四十幾五十萬人9年得出嚟既狀元總人數,都不及人地2000人一屆考試出嚟既狀元多 ...

DSE 狀元加埋今年應未達百人
可能到改為332A前才過百人?

DSE 2012-2020 狀元
78 / 日校考生513,970 = 0.0152%
78 / 全體考生595,557 = 0.0131%

DSE 2012-2020 狀元及另類狀元
82 / 日校考生513,970 = 0.0160%
82 / 全體考生595,557 = 0.0138%

IBDP May 2021 狀元
本港 130 / 考生2,193 = 5.93%
全球 1,155 / 考生87,307 = 1.32%

其實自己學校有幾多狀元唔關係,最緊要自己係唔係

Joe8889 發表於 21-7-17 10:20

我個人覺得,恆常/經常出狀元學校,表明學校的教學有一定水準,可以俾尖子同學一個成長空間。所以都係有d關係嘅

Joe8889 發表於 21-7-17 10:20
不能認同更多

回覆 b3410 的帖子

我明白你的意思,但我意思是只係講自己學校幾勁幾勁無用,也要睇自己能力和付出
當年有段時間坐過係一個10A旁邊上堂,開頭覺得自已唔會差太多,但後來發現冇得比,只好更加努力

想起一句, 未必百分百啱意思:

臨淵羨魚 不如退而結網

b3410 發表於 21-7-17 10:29
我個人覺得,恆常/經常出狀元學校,表明學校的教學有一定水準,可以俾尖子同學一個成長空間。所以都係有d ...

學校出到咁多尖子, 我認為學習同競爭氣氛一定有正面影響, 但學校有一定教學水準, 呢點我會有保留。

gracelam 發表於 21-7-17 10:46
學校出到咁多尖子, 我認為學習同競爭氣氛一定有正面影響, 但學校有一定教學水準, 呢點我會有保留。
...

又咁講,如果學校無一定教學水準,靠每週一兩料鐘外補,加自己自修,恐怕係高難度動作吧~~~

mcl203 發表於 21-7-17 10:59

又咁講,如果學校無一定教學水準,靠每週一兩料鐘外補,加自 ...

生源問題, 90%係靚面粉, 做出嚟面包唔會唔好。

gracelam 發表於 21-7-17 11:02
生源問題, 90%係靚面粉, 做出嚟面包唔會唔好。

靚面粉還是要製造吧,除非係天然食才~~~

mcl203 發表於 21-7-17 11:05
靚面粉還是要製造吧,除非係天然食才~~~

講緊製造過程, 唔一定會遇上好師傅或其他野啫

回覆 b3410 的帖子

只能表明間學校盡收頂級尖子,及間學校一向被人捧為神校,名牌吸引尖子。君不見有個貼話喇沙既老師hea教,學生外補?