用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你會比補充練習小朋友恆常做嗎
go

你會比補充練習小朋友恆常做嗎

疫情在家,學校無比功課。學校暑期作業未到手。每日除了食,有play time、睇書丶有時畫畫或睇英文卡通。隨了呢啲,你哋會比補充練習小朋友做去鞏固所學嗎?如果會的話,是否每日中英數都做呢?曾見有JM分享,練習做得多反而會有反効果⋯⋯
請教過來人分享。

我星期一至六都會比中英數練習,唔多,做大概 1.5 - 2 hr , 小朋友應付到,中間有休息

ella_805 發表於 20-7-23 12:16
我星期一至六都會比中英數練習,唔多,做大概 1.5 - 2 hr , 小朋友應付到,中間有休息
...

媽媽好好,我有d懶惰。
咁仲會唔會安排online class之類?
真係好擔心疫情,不退則退。

honeybibibibi 發表於 20-7-23 14:41
媽媽好好,我有d懶惰。
咁仲會唔會安排online class之類?
真係好擔心疫情,不退則退。

唉,盡量啦 如果唔跟,開學後小朋友會好辛苦,keep 住做少少,小朋友會習慣。

Online class 都係數學同中文補習社安排,無補習社功課就自己比練習佢地做。

回覆樓主:

中/英/數練習/作文(不是每天全部科也有)+online class(不是天天),其他時間閱讀+玩

回覆 fadgare 的帖子

請問作文是否你自己出題目比佢作?幾年級大概寫幾多字呢?中文及英文嗎?

要囡囡keep住按每日時間表做練習,如果懶散開,新學期返學做返功課又一早起身返會唔習慣。而家星期一至五keep住做吓練習同網上課堂⋯⋯

回覆樓主:

做練習都幾悶下, 試下教小朋友今學期未教完的書, 做小小練習, 中, 英作文, 自己家長引導, 早睡早起, 上午温習, 下午練樂器, 繪畫, 玩....。

pig_pig517 發表於 20-7-23 22:59
要囡囡keep住按每日時間表做練習,如果懶散開,新學期返學做返功課又一早起身返會唔習慣。而家星期一至五ke ...

我都係咁樣

我想。
不過佢唔肯做。

中文過上年4本課本,入面有好多課文係未學嘅
數學鄰居畀左下一年的書和練習,反正數學各個版本主要內容都一樣,就做下練習,唔識嘅翻書講解
英文主要閱讀和朗讀
另外每週會寫三幾篇中文及英文日記

有比小朋友做...因為唔比佢真係咩都唔記得..就快連字都唔識寫

我小朋友每天做大約十頁左右。
但中文有困難,好多係閱讀理解,所以中文我星期六日教,平日主要做英數,自己完成,我冇理佢做幾耐,我要返工,每天十版左右我就ok。

回覆樓主:

十版
平日返學都唔洗做咁多…
我每日兩頁咋…

pig_pig517 發表於 20-7-23 22:59
要囡囡keep住按每日時間表做練習,如果懶散開,新學期返學做返功課又一早起身返會唔習慣。而家星期一至五ke ...

你女女幾大?唔使大人(emoji)實?我女(8歲)可以做一陣,個心飛左出來,或突然走左去玩。要拉返佢返來,要間唔中又望下佢,係咪做緊野。但點可能全日(emoji)實呢!

醒目開學勳章

alsonl 發表於 20-7-29 10:20
十版  
平日返學都唔洗做咁多…
我每日兩頁咋…

我都係偶然一、兩版咋

回覆樓主:

每曰睇書中、英各半個鍾,online lesson speaking一個鍾,溫習+功課約3個鍾, 總算合作

我小朋友升小一所以一定要在疫情間培養好學習嘅習慣,否則開學會好唔適應
所以佢每日做練習4頁數 2頁英文
1堂online class speaking
1堂聽故事有英或普
自己睇一本書

中英數補充,不同範疇轉換一下
閲讀寫週記,練習樂器及伸展運動
預習新學期課本內容
每個小朋友反應不一樣
多與少很難定義
根據local school 課程,沒有做多是壞處吧
中英數都講求打底,反之,不慣常規律,
若非疫情,不是每天在上學嘛?
如不運用好全天侯在家時間,下一年度成績會大洗牌,視乎想洗去何處
復課時會如何呢?

除左上補習班之外,都俾兩個囡囡做練習,怕太耐無返學個人會懶惰左,個心飛走左,好在佢兩個都自律