用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們的私人英文老師是怎樣教初小English writing ...
go

你們的私人英文老師是怎樣教初小English writing  

最近搵咗個私人老師教小朋友writing(初小).  因為疫情關係,所以暫時用zoom上堂。主要同小朋友作吓故仔,但係我覺得成效好像不大,小朋友不可以自己寫出完全正確的句子,基本上大部份都係老師幫忙。想請教你們的私人英文老師是怎樣教小朋友Writing呢?? 教writing是否一定要面授才可呢?但我仔之前都有上一對一網上拼音都要寫作,佢又可以寫到多啲喎.  我之前試過自己教文法但係好悶,所以今次試下從寫作入手。

請分享一下。謝謝

回覆樓主:

小朋友小一 ?

Children learn vocabulary,speaking and reading before they write.This is a natural process.

我女學校係教free writing,唔改錯字錯gramma, 只望佢地肯寫先

回覆 ho_yan2406 的帖子

請問小朋友係咪P1?國際學校教法?

回覆 SummerTrees 的帖子

Do you mean this is a learning procedure in a lesson or this is the step a kid should do for learning Eng?

Delete

Yfyh 發表於 20-7-27 19:15
回覆 ho_yan2406 的帖子

請問小朋友係咪P1?國際學校教法?
係呀,P1,教法唔似津校,英文書唔係用出面買到書,係校本課程

回覆 Yfyh 的帖子

When children read and speak a lot, then they are able to write well.

ho_yan2406 發表於 20-7-27 13:49
我女學校係教free writing,唔改錯字錯gramma, 只望佢地肯寫先

小朋友學校低年級教寫作, 都係俾小朋友去寫, grammar 唔會太執着。

Yfyh 發表於 20-7-23 11:44
最近搵咗個私人老師教小朋友writing(初小).  因為疫情關係,所以暫時用zoom上堂。主要同小朋友作吓故仔, ...
完全應同樓上講法。小朋友,會講會睇,又聽,夠vocab就自然會開始寫。
如果小朋友平時抗拒英文,請個私教就得。
其實,你小朋友咩程度(唔係問佢幾多年級),係佢英文去到咩程度?坦白講,以初小黎遘,如果平時拎起本英文書都怕的話,就好講叫得佢去寫。

英文能力係一舊舊磚砌出黎,加油。

回覆 darkgard 的帖子

多謝你的意見!我小朋友平時有睇開英文書的習慣。最愛ORT及Storey treehouse。看卡通片會首選英文。至於寫作方面有時佢會用英文寫memo比我,又或者寫生日卡比佢啲公仔haha..
現在我要求她開始寫少量的簡短故事。時態方面未懂運用(我知會變的)。我就是想請老師集中教她writing幫她改文,可是後來演變成“讀默”。所以出post就想請教各位你們的私補老師一般是怎樣教小朋友writing的呢?!

但現在看來好像你們的意見大多偏向不用太在意小朋友的寫作或其錯處⋯⋯但如果是這樣的話,長久下來小朋友的錯處是否就可以因為適量的閱讀而自然地改正過來嗎?!

回覆 assado 的帖子

請問是直私或偏向國際學校的教法嗎?

Yfyh 發表於 20-7-30 10:04
回覆 assado 的帖子

請問是直私或偏向國際學校的教法嗎?
只有國際學校style 唔會執grammar. 直私最緊張grammar
其實小朋友初初開始寫,我手寫我心,可以觀察到生活中的趣事,而且簡單表達出來,已經係最佳作品。唔識的字,畫出來都可以。串錯字,錯grammar, 都唔係重點。

直私都唔一定最緊張grammar(初小)
我見女女作文錯十幾個grammar,但寫爆字,老師有紅筆界指出錯處但俾A,positive comment,初小應該係鼓勵性質

Yfyh 發表於 20-7-30 09:58
回覆 darkgard 的帖子

多謝你的意見!我小朋友平時有睇開英文書的習慣。最愛ORT及Storey treehouse。看卡 ...

其實你小朋友會不會打字?

回覆 b3410 的帖子

直私官津唔一定睇重 grammar,我知有直私係鬆手,因為明顯大錯都冇改,但份作文係考試卷。九龍城某津校係初小 free writing 唔改 grammar。

回覆 964000 的帖子

只懂續隻字黎打。佢視像上堂揸鉛筆寫架。不需打出來。點解咁問既?